Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
FAIRPRESS
Ante Gavranocvić (Foto: Screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans)

Gavranović:
Mediji bi morali pokazati više profesionalne zrelosti u ‘praćenju’ fenomena Pernar

Ante Gavranocvić (Foto: Screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Ante Gavranocvić (Foto: Screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans)

Ante Gavranocvić (Foto: Screenshot Youtube/Al Jazeera Balkans)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

U UNCUT intervjuu novinarka, kolumnistica i politička komentatorica Novog lista, Sanja Modrić, osvrnula se između ostaloga, i na „fenomen saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara u medijima“ usporedivši ga s „bebom koja plače pa joj se da zvečka“ te kazavši da je „podobrazovan, da ništa ni o čemu ne zna, a da međutim govori o stvarima kao da sve zna i tako nažalost neuke, nezadovoljne i bezperspektivne ljude zavodi“, a to je ono u čemu bi mediji trebali odigrati sasvim drugačiju ulogu, nego što ju igraju. Modrić je također istaknula da se „Pernaru može prenijeti i treba prenijeti ako on ima nekakav prijedlog, ako izađe s nekom zakonskom inicijativom, ako kritizira ovaj ili onaj potez, no međutim budalaštine zbog kojih on dobiva pozornicu, ekran i novinske stupce da bi pričao o masonima, o Židovima, o Rusiji – to jednostavno ne treba prenositi“.
Ante Gavranović, novinar i dugogodišnji analitičar razvoja medija, autor niza knjiga i članaka s područja medija, osvrnuo se za Fairpress na „fenomen saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara u medijima“.
Ivan Pernar je vrlo osebujna osoba i, upravo stoga, poseban fenomen našeg parlamentarnoga života. Doživljavam ga dvojako. Jednom kao zaigrano dijete koje je dobilo novu, skupocjenu igračku i želi se s njom igrati što je više moguće. Drugi put, kao čovjeka kojemu je stvarno stalo do određenih promjena u društvu i koji, upravo na spomenuti osebujan način, doživljava i tumači svoje političko djelovanje. Očito je da mu nedostaje osjećaj za mjeru i da zaista uživa u svojoj ulozi „zločestoga dečka“, što mu donosi pretjeranu pozornost medija, a time i javnosti. U odgovoru na Vaše pitanje, moj stav je da bi mediji morali pokazati više profesionalne zrelosti  i odmjerenosti u „praćenju“ fenomena Pernar. Prečestim medijskim fokusiranjem na ono što Pernar govori ili kako se ponaša (u Saboru i izvan njega) podgrijavamo njegovu snažno izraženu potrebu za publicitetom. Po meni, to nije uloga medija, a na dulju stazu sigurno nanosi štetu i samom Pernaru, kazao je Gavranović.
Sve što Pernar kaže ili napravi, mediji prenose jer je to široj publici „zavodljivo“, on ima svoju pozornicu i publiku. U svakom slučaju mediji bi trebali odigrati sasvim drugačiju ulogu, nego što ju igraju kada je u pitanju izvještavanje o svemu što kaže Pernar ili napravi u javnom prostoru. Općepoznato je što je zadatak medija, što mediji smiju činiti, a što ne, a u ovom slučaju prenošenje svih riječi i ponašanja može proizvesti potpuno pogrešne posljedice. Zadatak medija nije prenošenje informacija na senzacionalistički način samo kako bi se privukao veći broj gledatelja, slušatelja i čitatelja.

eu-banner

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI