Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
IZDVOJENO
“Ekstra kromosom za ekstra kavu”:Crowdfunding kampanja za otvaranje kafića koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom

“Ekstra kromosom za ekstra kavu”:
Crowdfunding kampanja za otvaranje kafića koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom

Pružite potporu prvom kafiću u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Downovim sindromom.

Vinkovačka udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi uključili osobe s invaliditetom na tržište rada.

Crowdfunding kampanja za Buba Bar u Vinkovcima, kafić u kojem će raditi osobe s invaliditetom, počela je na platformi Indigogo. “Extra kromosom za extra kavu” slogan je kampanje kojoj je cilj integrirati u svijet rada osobe s Downovim sindromom te osobe s invaliditetom. Od vinkovačke gradske uprave udruga je na korištenje dobila prostor od 500 četvornih metara kojeg je potrebno adaptirati, a kako bi Buba Bar mogao početi raditi, potrebno je prikupiti 10.000 dolara.
“Kompletan iznos prikupljenih donacija uložiti ćemo u uređenje i opremanje prostora koji će u potpunosti biti prilagođen osobama s invaliditetom, a ugodan ambijent pružit će i široj lokalnoj zajednici mogućnost za kvalitetnim druženjem i zajedničkim aktivnostima. Želimo da Buba Bar postane mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na rad. Pokazat ćemo koliko smo vrijedni i koliko svojim radom možemo pridonijeti zajednici. Podržite nas da u tome i uspijemo”, navode iz udruge Bubamara.
U nastavku tekst udruge Bubamara za crowdfunding kampanju koju možete podržati na platformi Indigogo: “Extra kromosom za extra kavu”
***************************************************************************************************************************************************************

UPOZNAJTE NAŠE BUBAMARCE

Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija već tri mjeseca marljivo vježbaju i bruse svoje vještine kako bi njihov početak rada bio što uspješniji. Spremni su iskazati se i svima pokazati svoje talente, a njihovo uzbuđenje zbog početka rada u Buba Baru teško je prenijeti riječima.

Domagoj ima 41 godinu i dosada nije imao priliku raditi. Posao u Buba Baru biti će njegova prva prilika za rad. ”Samo želim raditi i oženiti se” – kaže Domagoj. To je njegov najveći san, i zapravo nije toliko različit od snova većine ljudi. Ekstra kromosom kavu će učiniti još posebnijom. Domagoj je vrlo vrijedan i želi svojoj obitelji olakšati financijsku situaciju.

Ivana dolazi iz Vukovara i ima najljepši kaputić. Voli pjevati, zajedno s Alenom, pa Buba Bar već ima svoje zvijezde u usponu. S njom nema previše rasprave, ako vam slučajno preko usta prođe kakva ”šporka” riječ budite spremni od Ivane čuti jedan  veliki ”beeeeep”. Ivana je vrlo draga i uvijek nasmijana – pogotovo ako ju Alen škaklja.

Alen će vas bez problema upozoriti ukoliko ste popili koju čašicu previše. Obožava pjevati i izvoditi konobarske trikove. Alen radi u stakleniku poljoprivredne škole i rado će vam preporučiti da kupite maćuhice koje je sam uzgojio.

Marija ima 21 godinu. Nakon teške prometne nesreće i dugotrajnog oporavka dobila je priliku za svoj prvi posao u Buba Baru. S prvom plaćom želi kupiti auto i počastiti svoje prijatelje.  Najdraža gošća u Buba Baru Mariji će zasigurno biti njena sestra blizanka Katarina.

Dario je uistinu fin dečko. Kada je riječ o poslu, vrlo je ozbiljan. ”Najvažniji su red, rad i disciplina” – kaže Dario. Usprkos ozbiljnosti u poslu, voli se šaliti i htio bi imati djevojku, ako je moguće stariju. Ako se pitate zašto, dođite na kavu i osobno ga pitajte za šankom!

To su naši ”Bubamarci” – budući zaposlenici Buba Bara.

Od ukupno 500 000 osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, samo 2.4% je zaposleno.
Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija prvi će dobiti priliku raditi u Buba Baru!
Jeste li ikada upoznali osobu s Downovim sindromom i osjetili toplinu njihova srca? Mi vjerujemo da su osobe s Downovim sindromom divni zaspolenici koji mogu doprinijeti poslu ako im se pruži prilika. I s ekstra kromosomom napraviti ekstra kavu!
Naša je misija poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, te potaknuti društvo da osobe s invaliditetom prihvati kao svoje ravnopravne članove.
Želimo da Buba Bar probije led, i da uskoro svaki grad u Hrvatskoj ima svoj Buba Bar! Želimo mladima s invaliditetom pružiti priliku da žive život kao i svi ostali ljudi. Želimo da budu u mogućnosti raditi.

Što nam je potrebno?

Potencijal kafića Buba Bar prepoznala je i Gradska uprava, te nam je na korištenje dala atraktivan prostor u centru grada veličine 500 četvornih metara kojeg prethodno treba adaptirati.
Kao neprofitna organizacija financijska sredstva nismo u mogućnosti osigurati, stoga smo pokrenuli kampanju za njihovo prikupljanje. Kako bi Buba Bar čim prije stavili u funkciju potrebno nam je 10.000 dolara.

Kompletan iznos prikupljenih donacija uložiti ćemo u uređenje i opremanje prostora koji će u potpunosti biti prilagođen osobama s invaliditetom, a ugodan ambijent pružit će i široj lokalnoj zajednici mogućnost za kvalitetnim druženjem i zajedničkim aktivnostima.

Koja je vaša uloga u otvaranju Buba Bara?

Kafić „Buba Bara“ biti će mjesto najkvalitetnije kave  – kave servirane s posebnim osmijehom, mjesto koja će etablirati i na prvo mjesto ponovno vratiti osnovno ljudsko pravo –  pravo na rad.
Buba Bar je za Bubamarce ispunjenje njihovih snova, prilika da pokažu koliko vrijede i koliko su spremni biti ravnopravnim dijelom društva.
Želimo da podržite ovu ideju i uvijek ostanete naši vjerni gosti.

.

VREMENSKI TIJEK NAŠEG RADA

            

Budite uz naše Bubamarce!

„Buba Bar“ je projekt Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ iz Vinkovaca iza kojeg stoji 1495 članova udruge.

Pomozite nam da stvorimo mjesto jednakih mogućnosti za sve – nas sa one, i vas s druge strane šanka.

Hvala!

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI