Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
Domjenak kulturnjaka: ‘Šibenik će biti moćniji, pa će i sredstva za kulturu biti veća’

Domjenak kulturnjaka:
‘Šibenik će biti moćniji, pa će i sredstva za kulturu biti veća’

Jeli smo i pili na tradicionalnom domjenku šibenskih kulturnjaka u Galeriji Matija.

‘Kulturni’ domjenak (Foto: Hrvoslav Pavić)

– Kultura je stožer na kojem se grad bazira. Dok sam ja gradonačelnik Šibenik će imati jake kulturne ustanove. Malo tko zna da je Šibenik među prva tri grada u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za kulturu, a vrlo brzo bit ćemo još moćniji i jači pa će i ta sredstva biti još veća – rekao je gradonačelniik Šibenika Željko Burić na današnjem tradicionalnom domjenku šibenskih kulturnjaka.
I zbilja, malo tko zna da je Šibenik “među prvi tri grada u Hrvatskoj po izdvajanju sredstava za kulturu”. Burić se, međutim, s pravom može pohvaliti s tom činjenicom, ali ne Željko, već Dinko, gradonačelnik Belišća, grada koji je u 2015. izdvojio više od 18 posto proračuna za kulturu i po “kulturnim ulaganjima” je drugi u Hrvatskoj. Hvar je prvi, Dubrovnik treći. Prema podacima objavljenima prije mjesec dana na portalu gradonačelnik.hr, Šibenika nema ni među prvih deset. Eto zato “malo tko zna”, no službena ljestvica za 2016. još nije objavljena, pa nam tek ostaje za vidjeti je li se Burić (Željko) uistinu s pravom pohvalio.

Čelni ljudi šibenske kulture (Foto: Hrvoslav Pavić)

No, ne želimo kvariti današnju svečanu atmosferu, statistika je ionako kao bikini – puno otkriva, ali skriva najbitnije detalje. Domjenak kulturnjaka prošao je, sasvim očekivano, u duhu 950 godina od prvog spomena Šibenika. – Sve kulturne ustanove dale su svoj doprinos u obilježavanju velike obljetnice grada, ali i sugrađani, društva i udruge.  Istaknuo bih i operu “Nikola Šubić Zrinjski” na tvrđavi sv. Mihovila, obljetnicu smo proslavili izložbama, predavanjima, tiskane su i knjige i mislim da sugrađani i gradska uprava  mogu biti zadovoljni kako smo obilježili 950. obljetnicu – istaknuo je Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika pred mirovinom, koji slučajno ili namjerno nije spomenuo film “950 godina Šibenika”. Ovih dana premijerno prikazan na HRT-u, a prije toga i pretpremijerno u HNK Šibenik, dokumentarno-igrana posveta prvom samorodnom hrvatskom gradu naišla je na poprilične kritike, koji bi se mogle svesti pod zajednički nazivnik: “slike grada su prekrasne, ali je izvedba amaterska”.
Uz hladnu prasetinu, pršut, sir i fritule, gledajući vrijedne šibenske kulturnjake na domjenku, skloni smo se složiti da Šibenik, što se kulture tiče, ima i baštinu i perspektivu. No, koliko god se lijepih i ohrabrujućih riječi moglo čuti, činjenica je i da se dobar dio šibenske kulturne ponude još uvijek svodi na goli entuzijazam i pojedince koji se iz godine u godinu pitaju što im to sve uopće u životu treba. Njih na domjenku nismo vidjeli.
Fotogalerija Hrvoslava Pavića:
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI