Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Cijena ugljena – prvi animirani film o termoelektrani Plomin i kolumbijskom ugljenu

Cijena ugljena – prvi animirani film o termoelektrani Plomin i kolumbijskom ugljenu

plakat_a3_web

 “Cijena ugljena”  prvi kratki animirani film o termoelektrani Plomin i pogubnoj eksploataciji ugljena u Kolumbiji, autora Vibora Juhasa i u produkciji Zelene Istre,  bit će premijerno prikazan 12. prosinca u 20 sati u HUIU galeriji u Puli. Ulaz je slobodan.

– Po prvi put u Hrvatskoj bit će predstavljen animirani film koji u jednu priču povezuje razorne posljedice eksploatacije ugljena u Kolumbiji s termoelektranom u Plominu. Ova termoelektrana već se dugi niz godina u velikoj mjeri snabdijeva upravo kolumbijskim ugljenom, pa i onim iz zloglasnog El Cerrejona, jednog od najvećih rudnika ugljena na svijetu. Poput zlokobne rak rane, Cerrejon proždire okoliš i prirodne resurse potrebne za život brojnih  indijanskih i afro-kolumbijskih zajednica regije La Guajira. Otima im vodu, zemlju i osnovna sredstva za život, doprinosi strahotama humanitarne krize. S druge strane svijeta, na istočnoj obali Istre, gotovo da se zlokobno smiješi dimnjak TE Plomin dok ispušta stakleničke plinove. Termoelektrana krvožedno srče vodu, a u njoj izgara i ugljen iz La Guajire. Zagađen zrak šteti zdravlju hrvatskih građana i izaziva klimatske promjene – pojašnjava Dunja Mickov iz Zelene Istre.

Dok korporacije grabe za profitom, a države žeđaju za uvoznim fosilnim gorivima, najviše stradavaju lokalne zajednice koje su itekako pokazale da u svojoj blizini ne žele ni velike rudnike, ni termoelektrane na ugljen.
– Cijena ugljena daleko je veća nego što to pokazuju statistički podaci, ali postoji i svijetlo na kraju tunela… Animirani film tematski se nadovezuje na dokumentarni film “Dobar život” te izložbu “Sretno! Priče koje nam dolaze s ugljenom” koje su brojni zainteresirani građani prošle godine pogledali u Labinu i Puli – ističu.
Hrvatskoj premijeri animiranog filma nazočit će i svestrani autor Juhas, domaćoj javnosti poznat po maštovitim ilustracijama slikovnica i dječjih knjiga te dizajner brojnih plakata. Radio je kao oblikovatelj i producent animiranih video sekvenci na scenografiji predstave “Vampirska kronika: Jure Grando” za koju je redatelj Damir Zlatan Frey ove godine osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju.

image3image2

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI