Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
FAIRPRESS
(Foto: pixabay/screenshot radio-drava.hr)

Bosanac o kontroli medija u Koprivnici:
Oni koji se prilagode potrebama gradske vlasti dobivaju dodatna sredstva, a oni koji propituju gradsku vlast moraju podnositi ostavke

(Foto: pixabay/screenshot radio-drava.hr)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

(Foto: pixabay/screenshot radio-drava.hr)

(Foto: pixabay/screenshot radio-drava.hr)

Piše: Ana Gavranić, Fairpress.eu

Direkorica, glavna i odgovorna urednica radija „Radio Drava“, Jasna Slukić pokrenut će sudski postupak protiv Siniše Bosanca, bivšeg koprivničkog vijećnika i člana Građanske inicijative “Koprivnica kakvu zaslužujemo”, zbog njegovih tvrdnji oko pogodovanja u natječaju iz svibnja ove godine u kojem se udruga Drava-info prijavila na Javni poziv Grada Koprivnice za sufinanciranje programa/projekata organizacija civilnog društva u kulturi iz Proračuna Grada Koprivnicena kojem je prošla te na koji su se javili s tri projekta za portal Drava-info i na taj način od Grada Korivnice dobili sredstva od 33.000 kuna. Naime, radi se o tvrdnjama da se navedeni iznos troši nenamjenski, da se istim sredstvima iz gradskog proračuna financiraju radijske emisije, da na taj način Grad Koprivnica kontrolira medije te da se u cijelom slučaju dodjele sredstava radi o pogodovanju, o čemu je Fairpress pisao, kao što je istaknuto i u dopisu odvjetnika.
Bosanac je za Fairpress komentirao dopis odvjetnika Zorana Švace, punomoćnika Radio Drave, zastupane po direktorice Jasni Slukić u kojem ga upozoravaju da prestane s iznošenjem navoda o Radio Dravi i udruzi Drava-info jer će ga u protivnom tužiti.
– Radio Drava i Drava info imaju neizmjerno mnogo mogućnosti opovrgavanja ovog pisanja putem radio stanice ili putem njihovog portala na koji su mi uzgred budi rečeno onemogućili komentiranje. Stoga je nejasno zašto na ovaj način žele spriječiti iznošenje mojeg pogleda na cijeli slučaj dodjele novca namijenjenog kulturnim projektima organizacija civilnog društva.  Je li to zato što je cijeli postupak bio javan i transparentan ili je to zato što u mojem pisanju postoji osnovana sumnja na nejavnost, netransparentnost i pogodovanje? Uostalom posljednja prisiljena ostavka glavnog urednika Glasa Podravine (lokalnih novina) pod pritiskom obnašatelja dužnosti gradonačelnice dovoljno govori o načinu djelovanja gradske vlasti prema medijima i nedopustivim pritiscima. Tako mogu postaviti tvrdnju da oni koji se prilagode potrebama gradske vlasti i afirmativno pišu dobivaju dodatna sredstva, a oni koji propituju gradsku vlast moraju podnositi ostavke – kazao je Bosanac.
Grad Koprivnica svake godine raspisuje natječaj za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva i do sada su novac uglavnom dobivale udruge izvan komercijalnog sektora za svoje projekte. Udruga Drava-info javila se u području nove medijske kulture na natječaj za 2016. godinu s tri projekta radio emisija koje će se emitirati na Radio Dravi i dobila je i iz tog izvora dodatnih 33.000 kuna. Preciznije, u području nove medijske kulture, Udruga Drava-info dobila je za projekt “Kulturoteka” 16.000 kuna , za emisiju “Moja Koprivnica” 9.000 kuna te za projekt “Tu oko nas” 8.000 kuna. Siniša Bosanac, bivši koprivnički vijećnik i član Građanske inicijative “Koprivnica kakvu zaslužujemo”, upozorio je u svibnju ove godine javnost na slučajeve koji pokazuju kako se mediji u Koprivnici kontroliraju te da s obzirom na to da Podravkom rukovodi bivši koprivnički dogradonačelnik preko tih iznosa drže medije pod kontrolom.
Bosanac je tada kazao i da je nakon objave navedenog natječaja započelo filtriranje vijesti na radio stanici te je prestala objava priopćenja građanske inicijative u kojima se uglavnom preispituje rad gradske uprave. Oko navedenog slučaja Fairpress je kontaktirao glavnu i odgovornu urednicu radija Radio Drava, Jasnu Slukić, no do zaključenja članka nismo dobili odgovore na upite. Kontrola medija se može provoditi različitim kanalima, od zloupotrebe oglašavanja do netransparentnog vlasništva, koja je sve češća i intenzivnija na lokalnoj razini.

eu-banner

 

Tags:

VEZANE VIJESTI