Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
FAIRPRESS
Opća bolnica Zadar (Foto: Google maps)

Bivši ministar zdravlja zna kako se (g)radi:
Milijunski vrijedne dodatne radove u zadarskoj bolnici izvode HDZ-ovi donatori

Opća bolnica Zadar (Foto: Google maps)

Od 1. prosinca 2016. do 1. veljače 2017. na ovom portalu svakodnevno prenosimo tekstove istraživačkih novinara s portala Fairpress.eu, medija koji je nastao u sklopu projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”.

Opća bolnica Zadar (Foto: Google maps)

Opća bolnica Zadar (Foto: Google maps)

Piše: Darko Markušić, Fairpress.eu

Za razliku od javne nabave lijekova i medicinske opreme, adaptacijski i građevinski radovi u Općoj bolnici Zadar proteklih su godina, najjednostavnije rečeno, loše planirani.
Prema podacima portala Integrityobservers.eu, unatoč većem broju pristiglih ponuda za građevinske radove, ugovorene cijene bitno su veće od ranije planiranih i procijenjenih. Primjerice, u rujnu 2012. godine građevinski radovi na sanaciji Centralnog hitnog bolničkog prijama Opće bolnice Zadar ugovoreni su u vrijednosti od 9.320.770 kuna, uključujući porez na dodanu vrijednost. Posao je putem otvorenog postupka javne nabave prema kriteriju najniže cijene između šest pristiglih ponuda dobila zadarska tvrtka Ploter d.o.o. (koja je u svibnju 2016. godine dospjela u stečaj). Najveća ponuda na natječaju iznosila je 10,57 milijuna kuna, a vrijednost ugovorenog posla čak 26,3 posto (ili za 1,94 milijuna kuna) bila je veća od ranije procijenjenog na 7,38 milijuna kuna s PDV-om (tada 23 posto).

Nepravilnosti i odstupanja

Ravnatelj Opće bolnice Zadar u to doba bio je donedavni (u Vladi Tihomira Oreškovića) ministar zdravlja Dario Nakić (HDZ). Tadašnji ministar zdravlja Rajko Ostojić smijenio ga je početkom listopada 2012. zbog brojnih nepravilnosti i odstupanja. Osim toga, Državna revizija utvrdila je u Općoj bolnici Zadar u 2011., kada je ostvaren manjak od 116 milijuna kuna, cijeli niz nepravilnosti, a bila je sporna i nabava. Primjerice, u državni proračun nije uplaćen pripadajući dio sredstava ostvarenih prodajom stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo u iznosu 1.494.117,00 kuna, dok je nabava roba, radova i usluga u vrijednosti od 26.725.356,00 kuna provedena, prema nalazu Državne revizije, bez propisanih postupaka javne nabave. I u 2011. Državna revizija je utvrdila nepravilnosti na javnom natječaju za građevinske radove na sanaciji prizemlja zgrade urologije i otorinolaringologije, gdje su u obzir uzete nevaljane ponude – cjenovno iznad proračunom osiguranih sredstava. Aneksima su ugovarani i dodatni radovi bez provođenja postupaka javne nabave, čime je vrijednost posla porasla za gotovo 24 posto, premašivši 3 milijuna kuna s PDV-om. Nadalje, prema nalazu Državne revizije, nisu poštovane odredbe Zakona o javnoj nabavi, za što odgovornost snosi tadašnji ravnatelj Nakić, a kasnije ministar zdravlja.
Zadarska tvrtka Ploter vlasnika Slavka Šimovića tih je godina uredno dobivala milijunske poslove u Zadru i Šibeniku, da bi posljednjih godina prije odlaska u stečaj ulazila u aferu za aferom. O Ploteru je pisao i portal Fairpress u ožujku ove godine, a put u propast označili su nedovršeni radovi i odlazak s gradilišta neobavljena posla u slučajevima šibenske tvrđave Baroni, zgrade Općinskog suda u Benkovcu, ali i Kneževe palače u Zadru. Ploter je poslove u pravilu dobivao kombinacijom ponuđenih nižih, nerijetko i dampinških cijena, i utjecajnih političkih veza. Šimovićev Ploter, zanimljivo, krahirao je upravo na višemilijunskim projektima financiranima iz sredstava Europske unije, a zbog neisplate plaća radnicima dolazilo je do kašnjenja radova, probijanja rokova i loše kvalitete radova, te je Ploter izgubio i povjerenje i zaštitu moćnog zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete.

Donator predsjednice

Tvrtka Ploter je prema podacima Poslovne Hrvatske zapošljavala četrdesetak radnika, u 2012. ostvarila je prihod od 15,4 milijuna kuna, u 2013. prihod veći od 22 milijuna kuna, da bi u 2014. iskazala prihod od 15,37 milijuna kuna. Neto dobit tvrtke tih godina kretala se od 81 do 190 tisuća kuna. Prema podacima dostupnima u bazi podataka Integrityobservers.eu, slična praksa nastavljena je u Općoj bolnici Zadar i nakon odlaska Daria Nakića s mjesta ravnatelja. Primjerice, za adaptaciju odjela ginekologije putem otvorenog postupka javne nabave, prema kriteriju najniže cijene, u prosincu 2014. između šest pristiglih ponuda izabrana je splitska tvrtka Inero d.o.o. Iako je početna procijenjena vrijednost nabave s PDV-om iznosila 1,5 milijuna kuna, Inero je s Općom bolnicom Zadar potpisao ugovor na gotovo 1,99 milijuna kuna s porezom na dodanu vrijednost ili za 32,6 posto (gotovo 490 tisuća kuna) veći iznos od ranije predviđenog.
Vlasnik tvrtke Inero je poznati splitski građevinar i hotelijer Ilija Naletilić, inače jedan od donatora izborne kampanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a ranije i predsjednik Liste Velo misto. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Inero u 2015. ostvarila je prihod od gotovo 80,5 milijuna kuna (odnosno četiri puta više nego u 2014. kada je prihod iznosio 20,1 milijun kuna). Inero je lani utrostručio neto dobit, na gotovo 850 tisuća kuna.
Komentar poslovanja s tvrtkama Inero i Ploter, kao i pojašnjenje spornih javnih nabava zatražili smo od sadašnjeg ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čuline. Nakon višekratnih upita i pokušaja dobivanja pojašnjenja o tim poslovima, ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina u pisanom odgovoru kazao je samo kako je:
21. kolovoza 2012. u otvorenom postupku javne nabave za izvođenje građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova na sanaciji Centralnog hitnog bolničkog prijama Opće bolnice Zadar izabran u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ponuditelj Ploter d.o.o. Navedeni izvođač radova nije radi otvaranja stečajnog postupka ispoštovao ugovorne obveze u pogledu rokova, te nije završio ugovorom preuzete radove.

Šutnja i ignoriranje

Ravnatelj Čulina u odgovoru dalje šturo navodi:
U odnosu na upit vezan uz adaptaciju Odjela ginekologije 16. prosinca 2014., odlukom sanacijske upraviteljice u otvorenom postupku javne nabave u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi izabran je ponuditelj Inero d.o.o., koji je preuzete radove izvršio.
U to vrijeme sanacijska upraviteljica bila je Mirjana Mrčela.
U Ravnateljstvu bolnice oglušili su se i na novinarski upit zašto su ovi ugovori bitno veći od ranije procijenjenih, a nismo dobili odgovor ni na pitanje imaju li ovi ugovori i milijunski poslovi veze s činjenicom da su vlasnici obje tvrtke bliski HDZ-u. Na šutnju i ignoriranje novinarskih pitanja naišli smo – očekivano – i u tvrtkama Inero i Ploter.
Inače, Željko Čulina ravnatelj Opće bolnice Zadar postao je u travnju 2016., a imenovan je na inzistiranje tadašnjeg ministra Daria Nakića. Čulina je inače dugogodišnji HDZ-ov vijećnik u skupštini Zadarske županije, a još 2009. bio je protukandidat Nakiću pri izboru za mjesto ravnatelja Opće bolnice Zadar.

eu-banner

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI