Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Bešćutnost sustava: MUP nema milosti ni prema policajcima

Bešćutnost sustava:
MUP nema milosti ni prema policajcima

Jure Teskera (Foto: Tris/H. Pavić)

Sindikat policijskih službenika uputio je ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću otvoreno pismo u kojem ga moli da spriječi deložaciju šibenskog policajca Jure Teskere iz stana MUP-a u kojem njegova obitelji živi 25 godina, kao i da istraži malverzacije u obnovi kuća u Kijevu.

– Molimo Vas da se aktivno uključite u rješavanje nastalog egzistencijalnog problema policijskog službenika Jure Teskere, kako u pogledu njegovog nastavka korištenja predmetnog stana, tako i u pogledu utvrđivanja odgovornosti odgovornih osoba koje su evidentno zlorabili položaj i ovlast koja im je povjerena od strane države u obnovi kuće Jure Teskere u mjestu Kijevo, koja se danas vodi kao obnovljena, iako se to u stvarnosti nije niti dogodilo, dok je država novac isplatila na račune izvođača radova i nadzorniku radova – stoji, među ostalim, u OTVORENOM PISMU ministru Orepiću koje potpisuje predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić 2012. uručuje nagradu policajcu Teskeri (Foto: MUP RH)

Jure Teskera (60), višestruko je odlukovani, pohvaljivani i nagrađivani kontakt-policajac iz Šibenika, među ostalim i dobitnik Nagrade Grada Šibenika. Njegovoj peteročlanoj obitelji još 1991. godine dodijeljen je na korištenje MUP-ov stan od 62 četvorna metra u suterenu zgrade na šibenskom Šubićevcu. Ovog 31. prosinca mora se iz njega iseliti, jer je, prema dokumentaciji s kojom MUP raspolaže, Teskerina kuća na adresi Ulica Novo naselje 5 u Kijevu kraj Knina obnovljena i izvođaču radova je iz državnog proračuna za to isplaćena nemala svota.

– Ovi dani oko Božića su mi najgori. Kad vidim kako su obnovili ovu kuću teže mi je nego 26. kolovoza 1991. godine, kada su milicajci Mile Martića i JNA zapalili selo. Mi policajci, nas četiri Teskere i jedan Slavić, eksplozivom smo digli u zrak cestu da tenkovi ne mogu proći i krenuli smo s evakuacijom civila preko Svilaje. Gledam što mi je država od kuće napravila i gore mi je sad nego kada je pred mojim očima gorjela. Vidite da zbog toga ni ne kitim bor – kaže žalosni Teskera.

Kuća Jure Teskere u Kijevu (Foto: Tris/H. Pavić)

U Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj, međutim, kažu da je za njih stvar čista – njegovu kuću u Kijevu je država obnovila i morao je još 2006. godine iseliti iz stana, ali on se žalio i nakon što je predsuda na Županijskom sudu u Šibeniku 2008. godine postala pravomoćna potpisali su sporazum po kojem u njihovom stanu ostaje do umirovljenja ili najkasnije do 31. prosinca 2016. godine. Taj dan je došao i Teskera mora iseliti.

– Naravno da nećemo na našeg kolegu slati interventntu postrojbu, ali deložacija uostalom i nije naša stvar. Interese Republike Hrvatske u ovakvim slučajevima zastupa DORH i oni mogu eventualno zatražiti asistenciju, a mi ćemo postupati maksimalno obazrivo – rekla nam je glasnogovornica Policijske uprave Marica Kosor. 

U policiji kažu da poštuju svog uzoritog kolegu, da im je žao što mora iz stana, ali – mora se poštivati i zakon. Za sada DORH nije pokrenuo postupak deložacije, a 31. prosinca kao datum iseljenja stoji samo na sporazumu koji je Teskera potpisao s MUP-om.

– Naravno da sam potpisao! Pa bio sam doveden pred gotov čin. Bilo je potpisati ili odmah na ulicu – kaže Teskera i pokazuje kako je obavljena obnova: U hodniku pred ulaznim vratima još se vide tragovi dviju bombi koje su ubacili neprijateljski vojnici kad su 26. kolovoza 1991. ulazili u kuću, otpada žbuka na zidu pored kratera, vodovodne instalacije nisu provedene, u zahod nije ugrađena školjka…

Jure Teskera ukupaonici ‘obnovljene’ kuće u Kijevu (Foto: Tris/H. Pavić)

– Tako je to onda išlo. Slično je bilo i kod drugih u selu, a u mojoj kući najgore, pošto sam bio zadnji na redu i kod mene su ugrađivali samo ostatke. Bili su to neki radnici iz Slavonije. Ja nikada nisam potpisao zapisnik o primopredaji, ali to je vodio njihov nadzorni inženjer, danas pokojni Ivan Budimir koji je dolazio iz Imotskog. Nitko osim njega nikada nije dolazio vidjeti što su napravili, a prema papirima koji su došli u nadležno ministarstvo, policiju i na sud, sve je uredno. Izvođaču je sve plaćeno, no kuća do dana današnjeg nije useljiva, a čini se da nikada neće ni biti – kaže Teskera pokazujući nedostatke izvedenih građevinskih radova.

Neće se odupirati deložaciji ako do nje dođe. Iznijet će kauč ispred stana i na njemu će spavati dok se ne riješi njegov problem. Želja mu je javno ukazati na nepravdu koja ga je zadesila, jer institucije su bešćutne. Nada se da će mu država ili obnoviti kuću kako treba ili dopustiti otkup stana u kojem s obitelji živi zadnjih četvrt stoljeća.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI