Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Andrej Plenković:
INA se vraća u vlasništvo Republike Hrvatske

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Na maloprije održanoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska izgubila parnicu protiv MOL-a pred arbitražnim sudom u Ženevi.

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

– Donijeli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Republike Hrvatske. S tom odlukom upoznata je i mađarska Vlada na najvišoj razini – rekao je premijer Andrej Plenković.
– Danas smo od pravnih zastupnika dobili obavijest da je donesena odluka u postupku protiv mađarske kompanije MOL, pred arbitražnim sudom u Ženevi. Taj je sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokužu da su sklopljeni ugovori iz 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud obio poništiti – nastavio je premijer. – U tom kontekstu, želim spomenuti da ni hrvatski sudovi nisu do danas donijeli nijednu pravomoćnu presudu koja bi to dokazivala, odnosno jedinu takvu presudu nedavno je ukinuo Ustavni sud. Vlada RH se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatramo sve raspoložive pravne opcije kako bismo osporili pravnu odluku. Odluka pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu bit će donesena, prema našim saznanjima, do kraja iduće godine.
– Kao što sam već isticao, razmatrali smo najbolje opcije za budućost INA-e, i u kontekstu zaštite nacionalnih interesa, a i pitanja energetske sigurnosti Republike Hrvatske. INA je za nas strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u JI Europi te moderni rafinerijski sustav, prioriteti su naše Vlade. Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i, prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug RH. Ovakvu odluku podržavaju predsjednica RH i predsjednik Hrvatskog sabora – rekao je Plenković novinarima okupljenima u Banskim dvorima.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI