Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA
Zelena Istra: O Krškom, radioaktivnom otpadu i pravednoj hrvatskoj energetskoj budućnosti

Zelena Istra:
O Krškom, radioaktivnom otpadu i pravednoj hrvatskoj energetskoj budućnosti

globe-energy-for-world-energy-news-398x320

Hrvatska energetska budućnost – kako organizirati pravedan i čist energetski sustav čiju cijenu neće plaćati zemlje u razvoju? – zove se dvodnevni seminar koji se u organizaciji Zelene Istre održava u Zagrebu Hotelu International Zagreb 16. i 17. studenog 2016.

U nazivu seminara je više pitanja, a u njegovu sadržaju će biti još više zanimljivih tema o kojima se nedovoljno raspravlja u javnosti, premda su od bitnijeg značaja za žitelje Hrvatske od povijesnih zbivanja iz prošlog stoljeća.
– Zelena Istra ovim seminarom želi potaknuti diskusiju o “vrućim” temama vezanim za hrvatski energetski sustav i njegov utjecaj na zemlje u razvoju. Seminar će pružiti priliku za dogovor o zajedničkom djelovanju organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa po pitanju uključivanja Republike Hrvatske u prekogranične konzultacije o Nuklearnoj elektrani Krško, kojoj je produljen radni vijek do 2043., bez provedene javne rasprave i strateške procjene utjecaja na okoliš – najavljuju u Zelenoj Istri, jednoj od najaktivnijih građanskih udruga u Hrvatskoj, sa sjedištem u Puli.

Nacionalno zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Na ovom seminaru bi predstavnik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost trebao rasvijetliti što Hrvatska kani činiti s radioaktivnim otpadom, što je usijana tema koja je nedavno digla na noge stanovništvo uokolo Trgovske gore, gdje se namjeravalo sagraditi odlagalište takvoga radioaktivnog smeća.

zel istra

– Bit će predstavljen i kontroverzni Nacionalni program kojim se regulira zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a onaj iz NE Krško planira skladištiti i odlagati u blizini doline rijeke Une i nacionalne ekološke mreže, a čemu se oštro protive lokalne zajednice Pounja. Štetan utjecaj načina na koji proizvodimo i trošimo energiju dobivenu iz neobnovljivih izvora – ugljena, nafte, plina i urana na seminaru ćemo dočarati na primjerima zemalja Globalnog juga poput Namibije ili Nigera – vele u Zelenoj Istri.
Na seminaru će biti predstavljena i hrvatska politika klimatskih promjena te Strategija niskougljičnog razvoja RH, a sudionici će dobiti dodatnu mogućnost za izravan dijalog s predstavnicima vlasti nadležnim za izradu ovog ključnog dokumenta koji bi trebao znatno doprinijeti povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te smanjenju emisija stakleničkih plinova, kao i pozitivno utjecati, ne samo na Hrvatsku, već i zemlje u razvoju iz kojih dolaze “naši” energenti.

‘No safe atom’

Sudionici seminara imat će koristi i od upoznavanja s energetskim modelom za 2050. koji pokazuje da zemlje Jugoistočne Europe mogu imati čišći, pravedniji i učinkovitiji energetski sustav te će dobiti priliku za kreiranje “vlastitog” modela energetske budućnosti Hrvatske. Kroz zajednički rad nastojat će se postići zajednička vizija energetske budućnosti Hrvatske.
Na seminaru će se odgovoriti i na pitanje o tome iz kojih zemalja stiže naša struja, a dodatni teren za propitivanje utjecaja hrvatskog energetskog sustava na druge zemlje, odnosno zemlje u razvoju pružit će rasprava o odgovornosti Hrvatske i međunarodne zajednice za produljenje rada nesigurnih i zastarjelih ukrajinskih nuklearnih reaktora, smještenih jedva 250 kilometara od područja oružanih sukoba, europskim novcem. U tu svrhu će biti prikazan i dokumentarni film “No safe atom”.
Seminar Zelena Istra organizira u okviru projekta poduljeg naziva:“Financiranje razvoja i razvijanje financijskih sredstava prikladnih u Europskoj godini razvoja 2015.: paneuropska kampanja za usklađivanje investicija EU-a u zemljama u razvoju s okvirom Milenijskih razvojnih ciljeva za razdoblje nakon 2015. te politikama EU-a koje promoviraju održivi razvoj i smanjenje siromaštva“.
Karta područja oko Dvora, gdje se planira odlagalište (izvor Facebook)

Karta područja oko Dvora, gdje se planira odlagalište radioaktivnog otpada (izvor Facebook)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI