Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
GRAĐANI
Urbana zajednička dobra – zajednički grad

Urbana zajednička dobra – zajednički grad

grad

“Urbana zajednička dobra – zajednički grad”, zove se seminar koji 09.11.2016. u Zagrebu u dvorani Müller (u Kinu Europa u Varšavskoj 3) priređuju Institut za političku ekologiju i Zelena europska fondacija. Seminar počinje u 10 sati predavanjem Tomislava Tomaševića (Institut za političku ekologiju) s temom ‘Koncept i praksa urbanih zajedničkih dobara’.

U nastavku će o praksi (10:30 – 12:00) urbanih zajedničkih dobara u Madridu i Berlinu govoriti Lucia Lois (El Patio Maravillas) i Marco Clausen (Nachbarschaftsakademie), a nakon toga će biti riječi o sličnim incijativama i iskustvima u Beogradu, Sarajevu i Mariboru, o kojima će govoriti Iva Čukić (Ministarstvo prostora), Alma Midžić (Crvena) i Matic Primc (Iniciativa mestni zbor).
Kako unaprijediti urbana zajednička dobra u lokalnom kontekstu? – bit će tema završne diskusije na kojoj će sudjelovati Iva Marčetić, Mislav Žitko, Dušica Radojčić, Teodor Celakoski, Janja Sesar, Enes Ćerimagić, Iris Beneš, Svibor Jančić, Cvijeta Bišćević i Nikola Zdunić.
U nastavku pročitajte što o temi seminara kažu organizatori.
Zajedničko dobro (commons) je koncept i praksa koji je postao poznat široj javnosti nakon što je Elinor Ostrom dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju jer je empirijski dokazala da zajednice korisnika mogu održivo upravljati prirodnim resursima bez izravnog utjecaja države i tržišta. Koncept zajedničkog je proširen i na društvene resurse te na različite kontekste uključujući i urbani
Proširili su se i radikalniji te kritičniji pristupi zajedničkog posebice u kontekstu raznih urbanih društvenih pokreta koji se bore protiv privatizacije, komodifikacije i komercijalizacije gradova. Prakse samoupravljanja i upravljanja urbanim resursima od strane zajednice su uvedene ili ponovno uvedene u gradove širom Europe.
Primjerice, u Ateni djeluje mreža solidarnih praksi zajedničkih dobara koje pružaju hranu, stanovanje pa čak i zdravstvene usluge ljudima koji su pogođeni godinama politike štednje. U Bolonji je lokalna vlast čak usvojila regulativu kako bi omogućila suradnju sa zajednicama u proizvodnji i obnovi urbanih zajedničkih dobara. U Barceloni je građanska platforma “Barcelona zajedno” pobijedila na lokalnim izborima i pokušava stvoriti okvir za upravljanje urbanim zajedničkim dobrima u različitim sektorima.
Seminar će predstaviti zanimljive primjere urbanog zajedničkog kroz zajedničke upravljačke prakse i borbe za zajednička dobra u Madridu, Berlinu, Beogradu, Sarajevu, Mariboru i Zagrebu. Isto tako će pružiti prostor za razmjenu izazova u raznim praksama zajedničkog urbanog upravljanja kao i za razmjenu konfrontacijskih taktika protiv ograđivanja gradskih zajedničkih dobara i privatizacije gradskih javnih dobara.
Cilj seminara je među lokalnim sudionicima potaknuti debatu kako da se modeli urbanih zajedničkih dobara i samoupravljanja umnože, unaprijede, podrže i zaštite u gradovima regije.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI