Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
Vinko Smokrović (Foto: Tris/H. Pavić)

Ugostitelj Vinko Smokrović o rastu PDV-a:
Sve su nam pokrali, imam 33 radnika, ako ne želim otpuštati, poslovat ću s gubitkom

Vinko Smokrović (Foto: Tris/H. Pavić)
Ugostitelj Vinko Smokrović pred skupom je istresao porezna rješenja i ljutnju zbog rasta PDV-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Ugostitelj Vinko Smokrović pred skupom je istresao porezna rješenja i ljutnju zbog rasta PDV-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Povećanje PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto značit će, ako ne uništenje sektora, onda otpuštanje radnika i značajan pad kvalitete usluge u dijelu gospodarstva koji se u posljednje tri godine znatno oporavlja i jedini bilježi konstantan rast. Na skupu ugostitelja Dalmacije održanom sinoć u Lozovcu vlasnici restorana, kafića i drugih ugostiteljskih radnji izjasnili su se kako je taj dio porezne reforme neprihvatljiv i štetno će utjecati na turizam te neće ostvariti fiskalne rezultate koji Vlada očekuje.

– Ja sam Vinko Smokrović, vlasnik fast fooda Nana u Zadru, zapošljavam 33 radnika i ako se ugostiteljstvu poveća PDV na 25 posto morat ću otpuštati radnike ili ću poslovati s gubitkom – rekao je jedan od dvije stotine ugostitelja na skupu u restoranu Atrium u Lozovcu.

Smokrović je na svom primjeru, potkrijepljenom svom dokumentacijom, pokazao kako funkcionira račun ministra Marića: U ‘fast foodu’ ostvari godišnji promet od 8,5 milijuna kuna, od čega je 700.000 kuna njegova dobit.  Od ukupnog prometa samo za PDV po stopi od 13 posto državi proslijedi 1,105.000 kuna, iz čega je lako izračunati da bi rastom stope na 25 posto plaćao 2,125.000 kuna PDV-a, odnosno da bi poslovao s gubitkom od 320.000 kuna.

– Prvo ću pokazati ovu boračku knjižicu. Sa 16 godina sam išao u rat. Nikad u životu nisam glasovao za HDZ i neću. To ne znači da ne volim Hrvatsku. OK. Niti jedan obrtnik u Zadarskoj županiji nije imao više poreznih prijava i poreznih nadzora nego ja. Ni jedan. Sad ću vam ih pokazati. Ovo su moji porezni nadzori u zadnje tri godine. Ja imam bruto promet od 8,5 milijuna kuna. I imam dobit od 700.000 kuna. To je moje. Ja sam to pošteno zaradio. Jer radim. A kad sam bio dijete nisam ni WC imao. Sve sam zaradio sam, ćaća mi ništa nije stekao. Ja sam sam to stekao od rata na ovamo, sam sa svojim radom. Sad vi meni recite, ako ja imamo 8,5 milijuna prometa i 700.000 kuna dobiti, ako oni meni povećaju PDV sa 13 na 25 posto, kolika će biti moja dobit? Minus koliko? – pitao se revoltirani zadarski poduzetnik.

Vinko Smokrović (Foto: Tris/H. Pavić)

Vinko Smokrović (Foto: Tris/H. Pavić)

– Znači ja sa trideset i nešto radnika moram se boriti za što? Ma što meni znači 100.000 kuna? Ništa. Ali svi ti ljudi koji rade kod mene, oni su kod mene 15 godina. Oni meni znače sve. Kako ću reći čovjeku koji je iz Slavonije zajedno sa ženom došao raditi kod mene prije 18 godina: Više kod mene ne možeš raditi jer PDV više nije 13 posto nego je 25 posto? Što ću mu reći, odi doma? – rekao je Smokrović, čudeći se zašto nitko na ovaj način nije postavio računicu.

Naime, nitko od ugostitelja u Hrvatskoj nema dobit koja će veća od 12 posto, što je iznos za koji se povećava stopa PDV-a. Ako i ima dobit od 12 posto, povećanje PDV-a sa 13 na 25 posto znači da mu je zarada nula kuna.

– Nula kuna! Koliku bi dobit imao poduzetnik koji u Njemačkoj zapošljava 33 radnika? Došli smo do toga da za mene rade 33 čovjeka, a da imam nula kuna dobiti. A sad ću vam izvaditi prosjek plaće kod mene, evo Ivan Matić, prvi na ovoj platnoj listi ima bruto plaću 12.468 kuna i 12 lipa. To je moj radnik. To je bruto plaća jednog radnika u ‘fast foodu’. Ovo su platne liste svih ostalih zaposlenih, a ovo su nadzori porezne uprave u zadnje tri godine. Ja smatram da ovo nije u redu. A ovo je moja boračka knjižica sa 16 godina sam išao u rat. Nikad za HDZ nisam glasovao i nikad neću jer su nas pokrali. Oni ništa drugo ne znaju nego krasti, a sve ovo skupa je jedna velika krađa. Uzet će od nas, jedinih koji još uvijek nešto vrijedimo u ovoj zemlji, da bi dali sebi – rekao je revoltirani Smokrović i pobrao pljesak i ovacije dvije stotine okupljenih kolega.

Čelnici HOK-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Čelnici HOK-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI