Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
EKOLOGIJA
U NP Krka niknula “solarna stabla”

U NP Krka niknula “solarna stabla”

solarno-stablo2

Predstavljanje “solarnog stabla” u Np Krka/Foto:TRIS/J.Krnić

 

Nacionalni park Krka predstavio je još jedan projekt koji doprinosi zaštiti prirode i okoliša: solarna stabla – SunInside koja uz punjenje mobilnih uređaja nude i mjesto za odmor i odlaganje bicikala.  U suradnji sa šibenskom tvrtkom Upgrade Energy Alfa j.d.o.o. postavljena su tri solarna stabla, kod ispostave JU „NP Krka” u Skradinu, na Skradinskom buku i na ulazu Lozovac.

Nakon  što su prije dva mjeseca nabavili pet novih hibridnih i električnih automobila te postavili prvu punionicu za električne automobile u JU Nacionalni park Krka napravili su novi korak prema promicanju i korištenju obnovljivih izvora energije. Na tri lokacije niknula su “solarna stabla” koja uz punjenje mobilnih uređaja nude i mjesto za odmor i odlaganje bicikala.
– Danas predstavljamo novi proizvod i uslugu koju nudimo posjetiteljima, a koji integrira korištenje obnovljivih izvora energije. Uz dodatnu uslugu posjetiteljima ovaj je projekt još važniji kao jedan mali  korak na velikom putu prelaska cijelog čovječanstva na obnovljive izvore energije. Kao društvo smo došli do kritične točke u kojoj moramo uložiti sve napore kako bi u što većoj mjeri smanjili potrošnju fosilnih goriva i na takav način  očuvali prirodu ali i svoju budućnost. Svaki korak pa i ovako mali u tom pravcu je doprinos promicanju i buđenju svijesti ljudi o potrebi očuvanja planete koja nam je dana – kazao je ravnatelj Np Krka Krešimir Šakić.
Kako je istaknuto na predstavljanju solarna stabla SunInside, čija je pojedinačna cijena 65 tisuća kuna, u potpunosti su šibenski proizvod od ideje do realizacije koji je nastao suradnjom tvrtke Upgrade Energy Alfa j.d.o.o. i produkt dizajnera Antonia Šunjerge.  SunInside  je inovativan je, atraktivan i funkcionalan ekološki proizvod koji solarnu energiju pretvara u električnu i u potpunosti je energetski neovisan.
solarno-stablo1

Solarno punjenje za mobilne uređaje u Np Krka/Foto:TRIS/J.Krnić

 – Stablo je oblikovano posebno za NP Krka. Ova tri stabla su svaki na svoj način univerzalna funkcionalnošću i modularnošću  kako bi se maksimalno prilagodili lokacijama na koje su postavljena. Riječ je zapravo o pametnoj urbanoj opremi koja je točka komunikacije kao svojevrsni info point, a ujedno je i mjesto susreta i odmora -kazao je produkt dizajner Antonio Šunjerga dodajući kako je svako stablo moguće mijenjati prema potrebama različitih lokacija i terena.
Sama tehnička izvedba solarnog stabla, dodao je Šunjerga, omogućava punjenje i tijekom zime kada je manje sunčanih sati, a uz utičnice posjetiteljima su dostupni i kabeli za različite tipove mobilnih uređaja.
Kako je istaknuto na predstavljanju solarnih stabala SunInside riječ je o jedinstvenom i originalnom proizvodu, a NP Krka je prvi nacionalni park u Hrvatskoj koji je postavio urbanu opremu za posjetitelje koja koristi obnovljive izvore energije.
solarno-stablo3

Solarno stablo na ulazu Lozovac /Foto:TRIS/J.Krnić

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI