Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
GOSPODARSTVO
Stečajno ročište TLM-ove Prešaonice: Vjerovnici protiv likvidacije, radnici podnijeli dokumentaciju kojom upozoravaju na moguće malverzacije u privatizaciji TLM-a

Stečajno ročište TLM-ove Prešaonice:
Vjerovnici protiv likvidacije, radnici podnijeli dokumentaciju kojom upozoravaju na moguće malverzacije u privatizaciji TLM-a

TLM (2)

TLM/Foto:Tris/H.Pavić.

Skupština vjerovnika TLM-ove Tvornice prešanih proizvoda, na današnjem stečajnom ročištu, nije bila za likvidaciju tvrtke kako je to predložio stečajni upravitelj Predrag Filajdić. Složili su se međutim s njegovim izvješćem u kojem navodi kako TLM-TPP ne može samostalno nastaviti poslovanje. Skupština je prihvatila i sve tražbine vjerovnika u drugom višem isplatnom redu, koje iznose 162,5 milijuna kuna kao i tražbine 139 radnika koji potražuju 28 milijuna kuna. Radnicima je tako omogućeno da do božićnih blagdana dobiju tri plaće i dio otpremnine od Agencije za radnička potraživanja.

Iako je stečajni upravitelj Prešaonica Predrag Filajdić predložio likvidaciju, ona je na današnjem prvom stečajnom ročištu izbjegnuta, jer najveći vjerovnik,  TLM-Aluminium d.d. u stečaju, nije želio glasati za likvidaciju tvrtke, a protiv takvog prijedloga bili su i radnici.
– Ja sam predložio ono što je sukladno zakonu o stečaju, smatrajući da se likvidacija ovog društva provede zato što je Prešaonica zadužena pet i pol puta više nego što vrijedi. Dakle ne može se nastaviti proizvodnja, ne može se pokrenuti nikakav postupak samostalnog djelovanja već se mora prodati u cijelosti što će na kraju značiti likvidaciju. Nadamo se da će se na kraju naći partner koji će kupiti tvrtku i s njom nastaviti poslovanje. Mi činimo sve da se radnici namire koliko god je to moguće, kazao je Filajdić.
tpp1

Na slici Jurica Tončić, predstavnik TLM-Impola i stečajni upravitelj Prešaonice Predrag Filajdić/Foto:TRIS/J.Krnić

Procjena imovine Prešaonice prije prodaje

Na današnjoj skupštini vjerovnici su se složili i da se Prešaonica prodaje kao prostorno-tehnološka cjelina, no prije toga  je potrebno napraviti kvalitetnu procjenu vrijednosti tvrtke pa je odlučeno da se angažiraju vještaci.
Na prijedlog  predstavnika razlučnog vjerovnika Impol TLM-a, također je odlučeno da se prilikom vještačenja utvrdi ima li TLM TPP imovine koja nije opterećena razlučnim pravom.
– Predložili smo da se prilikom vještačenja utvrdi da li postoji imovina koja nije opterećena razlučnim pravom. Ja se nadam da ona postoji i da ima znatnu vrijednost,a iz te vrijednosti bi  se namirila potraživanja radnika, kazao je predstavnik Impol TLM-a Jurica Tončić.
Na pitanje ima li kakvih saznanja da takva imovina postoji Tončić je odgovorio:
-Ako uzmemo za primjer stečaj TLM Aluminiuma gdje je takva imovina postojala, pretpostavljamo da onda postoji i u TPP-u- kazao je Tončić.
Impol TLM je spreman, kako je Tončić kazao na ročištu, podmiriti  troškove stečaja, ali s tim da se ti troškovi Impolu priznaju ukoliko postane vlasnik TPP-a ili da mu se vrate ako Prešaonice kupi netko drugi. S tim prijedlogom su se složili i ostali vjerovnici.

Podnesak radnika

Dva dana prije stečajnog ročišta radnici TPP-a su Trgovačkom sudu dostavili podnesak kojim su sud, kako kažu, htjeli upoznati sa spornim i štetnim radnjama koje su imale presudan utjecaj na trenutno stanje u TPP-u. Isti dokument predali su i Županijskom državnom odvjetništvu, a u njemu u 5 točaka upozoravaju na moguće nepravilnosti kojima je umanjena vrijednost Prešaonica.
Radnici, između ostalog traže da se utvrdi postoje li osnove za podizanje tužbe protiv Zagreb-Montaže radi povrata pozajmice  od 7,9 milijuna kuna, te protiv ZM-Adriala radi duga za neuplaćeni kapital od 8,1 milijun kuna.
Time bi se, kažu radnici, stečajna masa Prešaonice uvećala za više od 16 milijuna kuna bez kamata što je više nego dovoljno da se isplati dug radnicima na osnovu neisplaćenih plaća.
U svom podnesku radnici također traže da se istraže kupoprodaje nekretnina, poslovnih udjela i kompenzacija(Poveznica na podnesak).
Zbog tog  podneska, sutkinja Trgovačkog suda u Zadru, Stalne službe u  Šibeniku, Terezija Goreta naložila je stečajnom upravitelju TPP-a da angažira neovisne vještake koji će provjeriti sve navode te u roku od tri mjeseca sudu dostaviti nalaz i mišljenje vještaka.
tpp2

Na slici radnik TLM TPP-a Neno Škorić/Foto:TRIS/J.Krnić

Radnici TPP-a: Imamo dokaze, dokapitalizacija je bila fiktivna

Nakon  ročišta radnici Prešaonice izašli su zadovoljni jer tvrka ipak nije likvidirana, no ističu kako treba konačno raščistiti brojna pitanja iz privatizacije TLM-a
– Podnesak  koji smo dostavili sudu  pripremili smo prema prijedlogu naših pravnih savjetnika. Dokaze za navedeno imamo i dostavili smo i dokumentaciju koja dokazuje nepravilnosti. Prema mišljenju naših pravnih savjetnika tu ima razloga za podizanje tužbe, međutim mi smo ipak tražili da sud to utvrdi i da eventualno podigne tužbe. Iz te dokumentacije i laik može vidjeti da je dokapitalizacija bila fiktivna. Npr. uplatio bi se određeni iznos novca, a onda bi drugi dan taj novac kao pozajmica išao dalje. To je više nego sumnjivo i zato smo tražili od suda da to ispita- kazao je radnik Prešaonice Neno Škorić.
tpp3

Na slici radnik TLM TPP-a Josip Bralić/Foto:TRIS/J.Krnić

– Zadovoljan sam ročištem, a sad apeliramo na državne institucije ,na premijera i ministre Zdravka Marića i Martinu Dalić, da se radnici obeštete.  Neka Uskok izvadi papire iz ladice i neka dođe u TLM,  pa nek se vidi zašto je stečaj otvoren ako je privatizacijom uloženo 107 milijuna kuna. Nije uloženo, jer su se jedan dan novci uplaćivali, a onda su se povlačili. Pratilo se ulaz novca, a ne izlaz – dodao je radnik Josip Bralić.
tpp4

Na slici Joško Franić i Vedran Uranija/Foto:TRIS/J.Krnić

Sindikati: Država je dužna obeštetiti radnike TPP-a

–  Ovo ročište je pokazalo da je tu bilo jako puno nepravilnosti. Nadamo se da će se ta situacija što prije riješiti, a oni koji su odgovorni za propast Prešaonica bi trebali odgovarati – kazao je nakon ročišta Joško Franić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju.
Vedran Uranija iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatska bio je zadovoljan što će radnici dobiti tri plaće i dio otpremnine.
– Uvjetno rečeno možemo biti zadovoljni, izvješće stečajnoj upravitelja je korektno i situacija je zaista katastrofalna. Međutim ono što je bitno je da će radnici prije božićnih blagdana sigurno dobiti tri plaće i pola otpremnine od Agencije za radnička potraživanja. S ovim rješenjem o priznanju tražbina u visini od 28 milijuna kuna stekli su se uvjeti da oni to dobiju – kazao je Uranija te dodao kako je za ovakvu situaciju u TPP-u najodgovornija država.
– Od premijera i cijele vlade zatražit ćemo sastanak s ciljem da država obešteti radnike TLM-a jer će naplata biti nemoguća jer imovine praktički nema. Jedino tko može obeštetiti radnike u ovom trenutku je država. Apeliramo na novog premijera Plenkovića, na ministricu gospodarstva i čitavu vladu, da učine sve kako bi se radnici obeštetili. Naime do ove situacije u Prešaonici dovela je država jer nije prijavila potraživanja u stečaju, već je oprostila dug TLM-u. Podsjetimo se privatizacija TLM-a počela je 2005., i od tada cijeli niz poduzetnika su tvrtku upropaštavali, a na kraju ju je upropastio Igor Shamiz. Nakon toga imamo stečaj u kojem je dobar dio ljudi preuzet od strane Impola. Mi još uvijek gajimo nadu da bi slovenski investitor mogao preuzeti i Prešaonicu. Još nije priča zaključena u tom segmentu – izjavio je Urania te dodao kako od stečajnog upravitelja očekuje da čim prije podnese tužbe prema Adrialu i Zagreb-Montaži.
– Ukoliko on ne pokrene te tužbe pokrenut će ih sindikat pa ćemo tim tužbama namaknuti barem 20 milijuna kuna za isplatu radničkih potraživanja – dodao je Uranija.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI