Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KULTURA
Projekt “Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)” posvećen Mladenu Stilinoviću

Projekt “Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)” posvećen Mladenu Stilinoviću

stilinovic1

Mladen Stilinović, Janje moje malo, 1993/Foto:Kolektiv WHW

U organizaciji kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW i u suradnji s kustosicom Kathrin Rhomberg počinje ciklus izložbi posvećenih nedavno preminulom hrvatskom umjetniku Mladenu Stilinoviću.

Riječ je o projektu Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) naslovljenom upravo prema Stilinovićevom radu iz 1993. godine, a koji započinje ovog vikenda (od 4. do 6. studenog) otvaranjem prve od šest epizoda serije izložbi.
Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) odvijat će se u Zagrebu, tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.), a izložbe će se događati u nekoliko manjih umjetničkih prostora, u ateljeima umjetnika, u privatnim stanovima i na drugim lokacijama povezanima s umjetničkom produkcijom i širim kulturnim krajolikom grada Zagreba.
Projekt revidira nastojanja umjetnika kao što su Geta Brătescu, Stano Filko, Ion Grigorescu, Sanja Iveković, Július Koller, Ewa Partum i Zofia Kulik da stvaraju umjetnost koja je subvertirala učinke društvenih normi i različitih stupnjeva državne kontrole te pokušava utvrđenim prezentacijama i interpretacijama njihova rada koje su zadnjih desetljeća dominirale međunarodnim umjetničkim krugovima dodati i puno manje uređene i više eksperimentalne postupke koji potječu iz kulturnog i umjetničkog konteksta Zagreba.
Projekt kao polazište uzima radove iz zbirke Kontakt koja je utemeljena 2004. godine i nalazi se u Beču. Zbirka danas uključuje kapitalne radove mnogih najprominentnijih umjetnika Srednje, Istočne i Jugoistočne Evrope od 1960-ih godina naovamo i predstavlja izvor za istraživanja koja pripadaju području povijesti umjetnosti regije, ali i prikladno polazište za kritički pristup samom shvaćanju “umjetnosti Istočne Evrope”.
Serija izložbi Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) predstavit će radove iz zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji interpretiraju i kritički preispituju zbirku.

“Sav novac je prljav, sav novac je naš”

– Posvetiti projekt Mladenu Stilinoviću u vrijeme drastičnih rezova u kulturnom sektoru i njegovoj sve većoj ovisnosti o privatnom novcu akumuliranom financijskim spekulacijama koje su prouzročile kaos u društvenim strukturama znači i osloniti se na jednu od njegovih uobičajeno pronicljivih opservacija: “Sav novac je prljav, sav novac je naš”, objašnjavaju iz kustoskog kolektiva WHW.

stilinovic2

Mladen Stilinović bio je jedan od najpriznatijih i najizlaganijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti. Djela mu se nalaze u najuglednijim međunarodnim muzejima poput Museum of Modern Art u New Yorku, Musee National d’Art moderne (Centre Georges Pompidou) u Parizu, Victoria nad Albert Museum, Moderna Museet u Stockholmu, Moderna galerija u Ljubljani te u MSU Zagreb koji je 2013. priredio retrospektivu njegovih radova pod nazivom Nula iz vladanja.
U sklopu projekta u subotu 5. studenog u 12 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih biti će održano i sjećanje na Mladena Stilinovića pod naslovom “Juriš kolači”. Pedesetak autora pozvano je da reinterpretiraju neke od Stilinovićevih radova ili ispričaju vlastita sjećanja i zajedničke anegdote s umjetnikom. Među sudionicima su Boris Buden, René Block, Dalibor Martinis, Vlado Martek, Zdenka Badovinac, Kathrin Rhomberg, Ruth Noack, Branka Stipančić, Adam Szymczyk, Goran Trbuljak i mnogi drugi.
Sam projekt počinje u u petak u 18 sati, otvaranjem arhiva Sanje Iveković ‘Privatni dokumenti’( na adresi Savska 1)  gdje će javnosti biti omogućen uvid u različitu dokumentaciju i materijale iz ateljea Sanje Iveković kao što su bilješke, skice, feministička biblioteka, fotografije iz privatnih albuma vezane uz aktivističku i feminističku scenu…
Više o događanjima u sklopu projekta Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) potražite na ovoj POVEZNICI.

Kolektiv WHW

Članovi kustoskog kolektiva What, How & for Whom/WHW su kustosice Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, te dizajner i publicist Dejan Kršić. Od svog osnutka 1999. WHW je razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od svibnja 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba, koja je u vlasništvu Grada.
WHW je prvi dobitnik Nagrade Igor Zabel za kulturu i teoriju (2008.), dodijeljene kao priznanje za kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi. WHW projekti su zamišljeni kao platforme za socijalno angažirane modele kulturne produkcije i refleksije socijalne zbilje. WHW je dobio ime po svojoj prvoj izložbi: Što, kako i za koga, povodom 152. obljetnice Komunističkog manifesta, održanoj 2000. u Zagrebu. Što, kako i za koga su tri temeljna pitanja svake ekonomske organizacije a tiču se planiranja, koncepta i realizacije izložbi, kao i produkcije i distribucije umjetničkih djela i umjetničke pozicije na tržištu rada. Ta pitanja postala su moto WHW-ovog rada i izvor inspiracije za svoje projekte.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI