Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
A. Plenković (foto TRIS/H. Pavić)

Premijer Plenković i ministar turizma Cappelli o rastu PDV-a za ugostitelje:
I dalje smo jeftini

A. Plenković (foto TRIS/H. Pavić)
Ministrica Žalac i premijer Plenković u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministrica Žalac i premijer Plenković u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Premijer Andrej Plenković, zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, ministrom turizma Garijem Cappellijem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, bio je danas u Šibeniku,  gdje je s predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o aktualnim problemima.

U Šibeniku je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU potpisala 5,3 milijuna vrijedne ugovore s  Muzejom grada Šibenika – integrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu – te Gradom Drnišem – Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša.

Premijer je u svom obraćanju novinarima kazao kako je ovaj posjet dio šireg napora da osobno čuje koji su to ključni problemi lokalne samouprave, te kako je ovo peta županija u koju je posjetio od kada je stupio na dužnost. Kazao je kako su obavljeni vrlo kvalitetni razgovori o brzoj cesti Šibenik – Drniš – Knin, obilaznicama, sudbini NCP-a i planovima za tvrđavu sv. Nikole. Međutim, novinare u Šibeniku je više zanimala porezna reforma, pogotovo onaj njen dio koji se tiče povećanja PDV-a u ugostiteljstvi s 13 na 25 posto. Ponovio je da su hotelski smještaj i paket aranžmani ostali na istoj stopi od 13 posto.

Rukovanje nakon potpisanog ugovora (Foto: Tris/H. Pavić)

Rukovanje nakon potpisanog ugovora (Foto: Tris/H. Pavić)

– Riječ je isključivo na povećanje stope na ugostiteljstvo, ali trebamo gledati cjelinu zakonskih prijedloga i čitav niz snižavanja stopa za input prema ugostitelja, od poreza na dobit, poreza na dohodak, poreznih stopa proizvoda koji služe za pripremu finalnog proizvoda. Prema tome, mislim da bez obzira na kretanja na turističkom tržištu Sredozemlja Hrvatska nakon ovakve kvalitetne turističke sezone, sa svim onim što ulaže u turizam, na način na koji je turizam nama prioritet, ne može očekivati nekakav pad ili nekakvu krizu, nego naprotiv. Mislim da ćemo i dalje biti konkurentni. Sve komaprativne analize koje smo napravili, usporedili cijene u Hrvatskoj sa drugim zemljama na sredozemlju, osobito u EU, govore da su naše cijene i u kontekstu ove povećane stope PDV-a vrlo konkurentne i Hrvatska ostaje atraktivna destinacija. Siguran sam da će veći broj turista ponovno posjetiti Hrvatsku i u sezoni 2017. – rekao je Plenković.

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Andrej Plenković (Foto: Tris/H. Pavić)

Ministru turizma Gariju Cappelliju novinari su prenijeli kako se danas u Lozovcu kraj Šibenika sastaju ugostitelji i turistički djelatnici Dalmacije, odakle će vrlo vjerojatno biti zatražena njegova ostavka, iz razloga što se nije dovoljno snažno usporotivio rastu PDV-a.

– Ne nudim ostavku, nego nudim bolji, kvalitetniji rad za hotelijersku industriju, ugostitelje i sve ostalo – rekao je Cappelli.

Rekao je da je posljednjih dana intenzivno razgovarao s predstavnicima svih strukovnih udruženja i najavio kako će nastaviti razgovore i nalaziti nova rješenja. – Ovo je sveobuhvatna porezna reforma. Ako se krenemo tako izvlačiti, sigurno bi još desetak ako ne i 15 njih našlo razlog da zašto se baš u tom segmentu dira ili se ne dira nešto – pravdao je Cappelli rast PDV-a.

Gari Cappelli brani rast PDV-a u ugostiteljstvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Gari Cappelli brani rast PDV-a u ugostiteljstvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Po njemu, turistički rezultati su dobri, a s većim PDV-om sigurno neće biti ugrožen daljnji razvoj i investicije, ni konkurentnost u turizmu.  – Bio bih sretniji da je manji PDV, ali shvaćam trenutak stanja proračuna i ove hrabre odluke Vlade koja zbilja na počeku mandata daje do znanja da će se uhvatiti u koštac sa svim problemima hrvatskog društva – rekao je Cappelli. Pohvalio se da se upravo on izborio da dokaže da u segmentu hotelijerstva ostane stopa od 13 posto.

– Mi smo jedna od jeftinijih desetinacija. Imamo razliku u dnevnoj potrošnji gosta od cca 30 posto između nas i Francuske. Dakle za isti proizvod u Hrvatskoj se plaća 20-30 posto manje nego u Francuskoj, bez obzira na PDV – rekao je Cappelli.

Najavio je u slijedećoj godini otvaranje 40-ak novih hotela, te je obznanio da je ovogodišnji booking na inozemnim tržištima već sada kvalitetniji za 3 ili 4 posto.

– Hrvatski turizam nije ničim ugrožen – rekao je Capelli.

– Mi danas razgovaramo o PDV-u, a morali bi razgovarati o tome da uskoro nećemo imati kvalitetnog jadra, kuhara, konobara… To je problem, veći nego u samom PDV-u – rekao je Capelli.plenkovic-u-sibeniku


VEZANE VIJESTI