Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Predstavljeni rezultati istraživanja podzemne faune Šibensko-kninske županije

Predstavljeni rezultati istraživanja podzemne faune Šibensko-kninske županije

Terenska istraživanja obavljena su tijekom 2015. i 2016. godine na petnaest lokaliteta.

Terenska  istraživanja obavljena su tijekom 2015. i 2016. godine na petnaest lokaliteta.

img_20161123_181210

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg istraživanja podzemne faune Šibensko-kninske županije koje su, u suradnji s JU Priroda Šibensko-kninske županije i Nacionalnim parkom Krka, proveli članovi Hrvatskog biospeleološkog društva.

Terenska  istraživanja obavljena su tijekom 2015. i 2016. godine na petnaest lokaliteta na području Šibensko-kninske županije, od čega sedam na području kojim upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

– Posebnu vrijednost ovog istraživanja čini uspostavljena jedinstvena metodologija praćenja stanja špiljske faune koja će se ubuduće moći primjenjivati i na drugim istraživanjima i lokalitetima u Hrvatskoj. Upravo ovakva istraživanja omogućuju kvalitetno praćenje promjena tijekom vremena te upozoravaju na potencijalne ugroze – rekla je Anita Babačić Ajduk ravnateljica JU Priroda ŠKŽ.

– NP Krka sustavno provodi istraživanje podzemlja više od desetljeća, o čemu smo već više puta pisali, izdavali publikacije i filmove. Izuzetno mi je drago što se i JU Priroda Šibensko – kninske  sada uključila u istraživanja i što smo uspostavili jedinstvenu metodologiju praćenja stanja – naglasio je Drago Marguš, voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja, korištenja i nadzora Nacionalnog parka Krka.

Voditelj projekta Kazimir Miculinić, član Hrvatskog biospeleološkog društva i voditelj projekta podsjetio je da je sav živi svijet podzemlja zaštićen zakonom: – Dinarski krš, koji pokriva više od 50 posto površine Republike Hrvatske, svjetski je centar, svojevrsni „hot spot“ bioraznolikosti podzemne faune. Radi se o malenim, ali znanstvenoj zajednici iznimno vrijednim organizmima koji obitavaju u staništima izravno povezanim s izvorima pitke vode

Špilje i jame Šibensko-kninske županije su povezane s podzemnim vodama i izvorima pitke vode. Praćenjem stanja dobiva se uvid u promjene koje mogu ukazivati na negativan utjecaj, najčešće uzrokovan djelovanjem čovjeka. Projekt vrijedan 290 tisuća kuna sa 60 posto iznosa sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak su osigurali Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i Nacionalni park Krka.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI