Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto Ured Predsjednice RH)

Predsjednica RH krije informacije o tome što je napravila da zaustavi egzodus mladih

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto Ured Predsjednice RH)
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto Ured Predsjednice RH)

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto Ured Predsjednice RH)

Šest mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izbjegavala je dati odgovor na novinarski upit novinara Srednja.hr, news portala za studente i srednjoškolce, o njenoj politici prema mladima i zaustavljanju njihova odlaska iz Hrvatske. Povjerenica za informiranje RH Anamarija Musa dala je predsjednici 15 dana da portalu dostavi tražene informacije.

Portal Srednja.hr (POVEZNICA) objavio je rješenje Povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim je Predsjednici Republike Hrvatske nalože da mora u roku od 15 dana odgovoriti na pitanja o politikama mladih te kako mora na lako pretraživi način objaviti financijski plan i izvještaj. Isto tako, mora objaviti kontakt podatke voditelja unutarnjih ustrojstvenih jedinica te njihov godišnji plan rada. Novinar portala Marko Matijević tražio je, naime, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović podatke o politikama za mlade koji su joj bili jaki adut u kampanji, ali do danas nije dobio zadovoljavajući odgovor. Zato se za pomoć obratio Povjereniku za informiranje RH, neovisnom tijelu imenovanom od Sabora koje štiti, prati i promiče Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na pristup informacijama.

Evo pitanja na koje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šest mjeseci nije htjela odgovoriti:
1. Tko je povjerenik/savjetnik za mlade u Uredu predsjednice?

2. Koje ste predstavnike mladih primili od početka mandata i kakvu konkretnu suradnju ste dogovorili?

3. Koje ste konkretne korake pokrenuli za zaustavljanje odlaska mladih iz Hrvatske?

4. Koji je vaš plan za idućih godinu dana za mlade i zaustavljanje njihovog odlaska?

5. U predizbornoj kampanji najavili ste osnivanje posebnog savjeta za mlade – U kojoj fazi je taj projekt?

Odgovor koji je stigao nije bio odgovor,  već je novinar upućen da su sve informacije lako dostupne putem stranice predsjednica.hr. No, kako je utvrdila i Povjerenica za informiranje, traženih informacija na stranici nema.

Portal Srednja.hr podsjeća kako je, osim u izbornoj kampanji, Grabar-Kitarović i u inauguracijskom govoru mlade spomenula više puta.

– Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva, rekla je u inauguracijskom govoru. – Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada, rekla je predsjednica koja ne želi odgovoriti tko joj je povjerenik za mlade.

Srednja.hr je, kako pišu o sebi, jedini news portal za studente i srednjoškolce u Hrvatskoj. Portal je pokrenut krajem 2011. godine, a do rujna 2012. funkcionirao je na volonterskoj bazi. Na portalu rade studenti novinarstva Fakulteta političkih znanosti ili oni koji su nedavno diplomirali. Tekst Marka Matijevića o njihovoj borbi da dobiju informacije iz Ureda Predsjednice pročitajte OVDJE.

srednja-hr srednja-hr2

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI