Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
PP Vransko jezero prijavilo projekte vrijedne gotovo 30 milijuna kuna

PP Vransko jezero prijavilo projekte vrijedne gotovo 30 milijuna kuna

Park prirode Vransko Jezero (foto TRIS/H. Pavić)

Park prirode Vransko Jezero/Foto:TRIS/H. Pavić

Projekt “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” prijavljen za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero podnijela je, početkom studenog, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije projektnu dokumentaciju pod nazivom Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode ”Vransko jezero”. Naime posredstvom Europskog fonda za regionalni razvoj, hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode na raspolaganje je stavljeno nepovratnih 380 milijuna kuna u sklopu natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Iako je rok za prijavu projekata otvoren do travnja sljedeće godine, PP Vransko jezero svoju je prijavu finalizirao 6 mjeseci ranije jer su već imali izrađene projekte za unaprjeđenje i izgradnju infrastrukture parka, a kojima je Tris već pisao(Park prirode Vransko jezero: Pripremljeni brojni projekti za razvoj i održivost parka).
-Svrha odnosno cilj projekta je povećanje privlačnosti i edukativnih sadržaja te uspostava boljeg upravljanja posjetiteljima u Parku, a najvažniji dio projekta je uređenje infrastrukture odnosno uređenje info centra Biograd n/M, lučice Crkvine uz stvaranje tehničkih preduvjeta za njeno funkcioniranje, uređenje edukativne staze i staze od eko asfalta, nabava eko blokova i fotonaponskih sustava, nabava i postavljanje adrenalinskog parka, nabava vozila i plovila za prijevoz posjetitelja (električnog vlaka i solarnog čamca), nabava opreme za posjetitelje (bicikli, kajaci, durbin, dalekozor) te aktivnosti edukacije i interpretacije znamenitosti Parka i Ornitološkog rezervata (edukacija lokalnog stanovništva, edukacija zaposlenih i stvaranje novih edukativnih programa za druge ciljane skupine). Uz to moramo dodati da će se nabaviti i oprema za bolje praćenje posjetitelja (senzori za brojanje prolaznika, kamera za prijenos u živo i fiskalizacijski sustav), a svemu će prethoditi izrada dokumentacije u sklopu koje će se izraditi i Atlas krajobraza te Akcijski plan upravljanja posjetiteljima, navode iz PP Vransko jezero u svom priopćenju nakon završetka prijave na natječaj.
Partneri koji sudjeluju u projektu su: Grad Biograd n/M (za aktivnost Uređenje info centra u Biogradu n/M), Udruga Biom (aktivnost Monitoringa utjecaja tur. Aktivnosti na ornitofaunu Vranskog jezera i aktivnost Edukacije i interpretacije šireg područja parka i Ornitološkog rezervata) i LAG LAURA (Aktivnost edukacija lokalnog stanovništva). U projektnom timu sudjeluju predstavnik partnera LAG LAURA, predstavnici Grada Biograda n/M i Udruge Biom, a voditelj i koordinator projekta je ravnatelj JU PP Vransko jezero Danijel Katičin.
Vrijednost projekta je 29.851.461,04 kn (bez PDV-a), a potpisivanje ugovora o sufinanciranju očekuje se do travnja 2017.godine.
Tags:

VEZANE VIJESTI