Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA / UKRATKO
Božidar Kalmeta (Foto H. Pavić)

Potvrđena optužnica protiv Božidara Kalmete u aferi Remorker

Božidar Kalmeta (Foto H. Pavić)
Božidar Kalmeta (Foto H. Pavić)

Božidar Kalmeta (Foto H. Pavić)

Zagrebački Županijski sud u četvrtak je u cijelosti potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete u aferi Remorker.

Kalmeta nije došao na današnje ročište, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović  je nakon potvrđivanja optužnice ponovio da protiv Kalmete nema dokaza u ovom slučaju te da ne može biti osuđen.
Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.
– Nisam ni prvi ni zadnji kojem je optužnica potvrđena, niti sam prvi niti ću biti zadnji koji će svoju nevinost dokazati tamo gdje se jedino i može dokazati, a to je na sudu. Kad je već do svega ovoga došlo, a kako je došlo o tome ćemo jednog dana razgovarati, meni je drago da je optužica potvrđena i da ću napokon imati priliku svoju nevinost dokazati na sudu, izjavio je Kalmeta.
Uz Kalmetu, optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, a među njima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva: bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.
Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici su navedeni i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

VEZANE VIJESTI