Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
KULTURA
Danilo iz zraka (Foto: Tomislav Šmider)

Počinje provedba valorizacije kulturne baštine u Danilu

Danilo iz zraka (Foto: Tomislav Šmider)

Provedba projekta u šibenskom zaleđu vrijedna je 1.8 milijuna kuna, od čega će EU osigurati 1.4 milijuna.

Danilo iz zraka (Foto: Tomislav Šmider)

Danilo iz zraka (Foto: Tomislav Šmider)

Počinje provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, čiji je nositelj Muzej grada Šibenika. Projektom u vrijednosti od 1.8 milijuna kuna će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra i in-situ* prezentacije na ostavinskim aneksima vile rustice* unutar arheološke zone Šematorij*, uređenje tematske staze rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara te projekta za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela. Europska unija* će projekt sufinancirati iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u iznosu od 1.4 milijuna kuna, dok će ostatak osigurati Muzej grada Šibenika*.
Projekt valorizacije danilske kulturne baštine nastao je na inicijativu Udruge za održivi razvoj Danila “Sv. Danijel”, osnovane prošle godine u čijem se Upravnom odboru nalazi i Željko Krnčević, kustos i dugogodišnji muzejski savjetnik Muzeja grada Šibenika, koji je ujedno i voditelj ovog europskog projekta.
– Prema podacima Instituta za turizam, oko trećina turističkih posjetitelja* može se smatrati ciljanim, kulturom motiviranim turistima* koji putuju specifično zbog posjeta kulturnoj atrakciji ili su na kulturom motiviranom odmoru. Prema istom istraživanju, oko 34 posto kulturnih turista* posjećuje i obilazi kulturne znamenitosti i spomenike, a prilikom odabira turističke destinacije kulturna ponuda destinacije te mogućnost rekreacije su na vrlo visokoj razini razloga dolaska. U Šibeniku je prošle godine ostvareno preko milijun turističkih noćenja, dok a druge strane, u ruralnom krajobrazu Danila, samo 17 kilometara od Šibenika postoji sedam zaštićenih kulturnih dobara male međusobne udaljenosti, od kojih ni jedno nije turistički valorizirano – kaže Krnčević.
Samo u 2016. godini, Gradu Šibeniku odobreno je preko 50 milijuna kuna iz fondova Europske unije za revitalizaciju kulturne baštine, a tom uspješnom nizu sad se pridodaje i Integrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu, kojeg je Grad kao uspješnu lokalnu inicijativu prepoznao i financijski podržao, vodeći računa o ravnomjernom razvoju Šibenika, odnosno o turističkoj revitalizaciji njegovog zaleđa.
– Zadnjih godina Grad Šibenik je perjanica Hrvatske po dobivenim sredstvima iz EU fondova u svrhu obnove i revitalizacije kulturno-povijesne baštine. Očito priča o šibenskim tvrđavama tek treba biti ispričana; iako su one tu stotinama godina, tek nedavno smo izbrusili dva od ta naša četiri dijamanta. Kako smatramo da šibenska povijest nije smještena samo u staroj gradskoj jezgri, odlučili smo ulagati i u lokalitete na područjima gradskih naselja, a vjerujem kako je Danilo samo prvo od njih za kojeg smo osvojili europski novac – rekao je Danijel Mileta*, zamjenik gradonačelnika grada Šibenika.
Provedba projekta Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu trajat će do lipnja 2018. godine, pod vodstvom projektnog tima iz Muzeja grada Šibenika.

 

*Objašnjenje manje poznatih pojmova:
In-situ: latinska fraza koja se može prevesti kao na mjestu ili na licu mjesta.
Vila rustica: na latinskom ladanjska vila; starorimski izvangradski stambeni i gospodarski kompleks zgrada.
Šematorij: groblje.
Europska unija: zajednica zemalja iz koje odlaze ili se pripremaju otići pojedine države osnivači.
Muzej grada Šibenika: središnja gradska turistička institucija koja i tijekom ljetne sezone ne radi nedjeljom. Ostalim danima od 10 do 15 sati.
Turistički posjetitelji: pojedinci i grupe koje na proputovanju iz Splita u Zadar na sat vremena zastanu u Šibeniku.
Motivirani turist: turist s motivom.
Kulturni turist: turist s dobrim kućnim odgojem.
Danijel Mileta: zasad nema dokaza da je udruga “Sv. Danijel” dobila ime po njemu.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI