Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
IZDVOJENO
(Foto: Goran Šimac)

Oj briselska pismo mila:
Povratak Šibenika ‘materi Europi’

(Foto: Goran Šimac)
(Foto: Goran Šimac)

(Foto: Goran Šimac)

– Šibenik se predstavlja Europi, svojoj materi kojoj se vratio i kojoj pripada. Ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo i što želimo postići. Poseban je to grad jer ima svoju dušu, identitet, ponos. Grad je našao izlaz u turizmu, kroz povijesni i nacionalni identitet – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić usred Bruxellesa, u zgradi Europskog parlamenta.

Zajedno sa Šibenikom se Majci Europi avionom ‘vratilo’ i izaslanstvo od 50-ak Šibenčana, predstavnika vlasti, institucija i udruga, a koji u glavnom belgijskom gradu dva i pol dana borave u organizaciji HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić.
Ured EU-parlamentarke iz šibenskog kraja sve je to priredio zahvaljujući popularnim ‘sredstvima iz EU fondova’, temeljem projekta Visitors (posjetitelji), a kojemu je smisao široke europske narodne mase informirati o radu i smislu Europskog parlamenta, te im, među ostalim, pomoći da shvate zašto europarlamentarci imaju tako velike plaće.
No zbiljski povod briselske eskurzije je činjenica da Šibenik ove godine obilježava okruglih 950 godina od prvog pisanog spomena njegova imena, kako se to ističe. Kako bi o toj umalo tisućljetnoj obljetnici više doznali i europski zastupnici te vojska posjetitelja tog velebnog i jezivo strogo čuvanog kompleksa Europskog parlamenta, danas je tamo održana koferencija o Šibeniku, a potom je otvorena i izložba o 950-godišnjem gradu imena čije porijeklo neki vezuju uz – šibe.
(Foto: Goran Šimac)

(Foto: Goran Šimac)

Zanimljivo, i Bruxelles ima neke veze sa močvarnom šikarom i šibljem: njegovo ime na staronizozemskom značidom u močvari’.
– Naš grad je postao svijetli primjer svugdje u Hrvatskoj. Zaista se možemo ponositi uspješnim europskim projektima. Bruxelles i Šibenik imaju i zajedničkog zaštitnika sv. Mihovila i zaista sam ponosna na ono što imamo pokazati cijelom svijetu – rekla je Ivana Maletić.
Inače, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak svečano je ustvrdio kako je 950. obljetnica točka i trenutak ‘gdje se spaja iznimno bogata povijest grada Šibenika, ne samo sa sadašnjošću, nego i perspektivnom budućnosti’.
– Vizija o obljetnici bila je prilično jednostavna, a to je da obljetnica mora ući u svaku šibensku kuću. Potom smo željeli da za nju zna cijela Hrvatska, a onda smo naš grad i tako značajnu obljetnicu željeli predstaviti u samom središtu Europske unije, u Bruxellesu. Naši ljudi su odlazili, ali su uvijek isticali svoj grad i svoju domovinu, zaključio je o spajanju prošlosti i budućnosti Poljičak.
(Foto: Goran Šimac)

(Foto: Goran Šimac)

Tako je obljetnica lako ušla i u najveću europsku kuću: no šibenska delegacija je pak nešto manje lako prolazila višestruke sigurnosne kontrole, opetovana rendgenska snimanja, skidanje remenja sa hlača, izuvanje cipela, uklanjanje satova i tome slično.
Dakako, nije šibenski povratak rođenoj materi Europi protekao bez pjesme: Mama Europa je Šibeniku iz zvučnika europske konferencijske dvorane zapjevala uspavanku, megapopularnu pjesmu Šibensku baladu, uz stihove Oj šibenska pismo milaa…
– Oj briselska pismo mila… – zapjevao je netko od Šibenčana malo kasnije, kada je radi sigurnosti i antiterorizma po peti put tog dana iz hlača izvlačio remen sa metalnom kopčom, drugom rukom pridržavajući hlače da mu ne skliznu do cipela.

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI