Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
NP Krka objavio sedmu knjigu u ediciji “Biološka raznolikost rijeke Krke”

NP Krka objavio sedmu knjigu u ediciji “Biološka raznolikost rijeke Krke”

krka-bioraznolikost1

JU ” Nacionalni park Krka” predstavila je danas sedmu knjigu iz edicije Biološka raznolikost rijeke Krke. Riječ je o tematskom edukacijskom vodiču koji otkriva bogatstvo šumskog ekosustava na području parka.

Bioraznolikost šuma u NP „Krka“, prva je knjiga o nekom ekosustavu unutar parka, istaknuo je Drago Marguš  koji je uz Ivana Martinića, Matiju Landekića, Matiju Bakarića i Fabijana Martinića, koautor knjige.
Nacionalni park Krka , kazao je Marguš, na svom području ima malo šuma, ali među njima su dvije izuzetno vrijedne:
– Na Stinicama je šuma hrasta medunca, jedna od najstarijih i najkompaktnijih šuma u Dalmaciji sa stablima starim preko 300 godina, a druga je šuma hrasta crnike sa još starijim stablima od preko 400 godina.
Kako je istaknuto na predstavljanju edukacijski vodič ,Bioraznolikost šuma u NP „Krka“, će posjetiteljima ali i lokalnoj zajednici pokazati vrijednost tih šuma te poslužiti kao temelj za nove edukacijske aktivnosti.
– Ova je knjiga zapravo početak jedne dobre priče, jer mi smo nedavno otvorili Visovačku kuću Kuželj gdje želimo održavati radionice sa djecom i sve je posvećeno upravo šumama. Knjiga je osnova koja bi trebala poslužiti za izradu listića koja će djeca ispunjavati i kroz koje će se također upoznavati sa bio raznolikošću, florom i faunom. Uz kuću Kuželj također je predviđeno i jedno igralište s temom Ezopovih basni jer se na Visovcu nalazi raritetno izdanje te knjige. Tako da ćemo na jednom mjestu ujediniti prirodnu i povijesno-kulturnu edukaciju- istaknuo je Drago Marguš.
krka-bioraznolikost2

Drago Marguš i Ivan Martinić na predstavljanju knjige/Foto:Tris/J.Krnić

– Ovo je pojednostavljeni vodič koji čitatelja upoznaje sa značajem šuma, njihovom ulogom, šumskim zajednicama…ali isto tako i upozorava na obavezu održavanja i očuvanja šuma, kazao je na predstavljanju Ivan Martinić.
Istaknuo je kako je uz ovu knjigu i cijela edicija Biološka raznolikost rijeke Krke izuzetno važna i posebna.
–  Na ovim prostorima nećete sresti nijednu ustanovu u zaštiti prirode, pa čak ni u široj regiji, koja ima svoju ediciju koja je došla do broja sedam. To nije samo zbog toga što Nacionalni park Krka financijski može biti izdavač, već je stvar ideje, koncepta i vizije.
Knjiga Bioraznolikost šuma u NP „Krka” sedma je knjiga u nizu edicije Biološka raznolikost rijeke Krke, kojom JU “NP Krka” predstavlja i popularizira raznovrsnost flore i faune Parka. Do sada su u toj ediciji, pokrenutoj 2008.,  objavljene knjige o vodozemcima, gmazovima, šišmišima, slatkovodnim ribama, vretencima i pticama u Nacionalnom parku „Krka”.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI