Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
KRONIKA 112 / UKRATKO
Nova optužnica protiv Božidara Kalmete, zbog filma ‘Prometna renesansa Hrvatske’…

Nova optužnica protiv Božidara Kalmete, zbog filma ‘Prometna renesansa Hrvatske’…

Božidar Kalmeta (Foto H. Pavić) (2)

Božidar Kalmeta/ Foto: Tris/ H. Pavić

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao novu optužnicu protiv Božidara Lalmete zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

“Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, tijekom 2007. i 2008. godine, u Zagrebu, koristeći položaj ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, s odgovornom osobom trgovačkog društva Fimi Media dogovorio produkciju filma „Prometna renesansa Hrvatske“ time da se realizacija navedenog podvede pod izuzeće od postupka javne nabave, znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva. Taj film se može pogledati ovdje:

Sukladno dogovoru, trgovačko društvo je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavilo račun od 612.159,40 kuna, koji račun Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva i osnovanost predmetnog računa.
 Potom je okrivljenik s odgovornom osobom društva Fimi Media dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa nakon čega je društvo Fimi Media sačinilo ponudu na kojoj se kao datum izrade navodi 15. veljače 2008. i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja u kojem se kao datum zaključivanja navodi 12. ožujka 2008., koji je u ime Ministarstva potpisao okrivljenik. Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je okrivljenik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna” priopćeno je u ponedjeljak iz USKOK-a.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI