Neovisni novinarski portal
27.2.2021.
IZDVOJENO
‘Neprofitne medije treba financirati i oko toga ne smije biti sukoba’ – o novcu i novinarstvu na Danima elektroničkih medija

‘Neprofitne medije treba financirati i oko toga ne smije biti sukoba’ – o novcu i novinarstvu na Danima elektroničkih medija

Nekoliko stotina radijskih i televizijskih nakladnika, medijskih stručnjaka, novinara i državnih službenika kroz tematske konferencije, panele i predavanja pokušavali su tijekom utorka, srijede i četvrtka u Opatiji na 9. Danima elektroničkih medija unaprijediti položaj elektroničkih medija u hrvatskom medijskom prostoru.
9. Dani elektroničkih medija (Foto: Tris/H. Pavić)

9. Dani elektroničkih medija (Foto: Tris/H. Pavić)

Nekoliko stotina radijskih i televizijskih nakladnika, medijskih stručnjaka, novinara i državnih službenika kroz tematske konferencije, panele i predavanja bezuspješno su tijekom utorka, srijede i četvrtka u Opatiji na 9. Danima elektroničkih medija pokušavali unaprijediti položaj elektroničkih medija u hrvatskom medijskom prostoru.

Rasprave su se odnosile na pravne i ekonomske okvire funkcioniranja radija, televizija i elektroničkih publikacija u Hrvatskoj, tek periferno su se doticale medijskog sadržaja, a očekivano najviše kontroverzi izazivali su paneli koji su obrađivali raspodijelu 1,23 milijarde kuna koje su ubiru od RTV pristojbe, odnosno 32 milijuna kuna od tog iznosa što se raspodjeljuju putem Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Kako se moglo čuti na panelu ‘Analiza izmjena i dopuna Pravilnika o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija i Prijedlog javnog natječaja za raspodjelu sredstava Fonda’, izmijenjeni pravilnik trebao bi biti donesen tijekom prosinca, a raspisivanje novog natječaja očekuje se u siječnju 2017. godine.  Neprofitnim medijima od ova 32 milijuna kuna Fonda i dalje ostaje sedam posto, s tim da se taj odnos među njima preraspodjeljuje. Naime, iznos za elektroničke publikacije povećan je s tri na pet posto, dok je neprofitnim audiovizualnim medijima iznos smanjen s četiri na dva posto. Dakle, lokalne komercijalne radio i TV stanice koriste 93 posto Fonda ili 29,760.000 od 32 milijuna kuna,  a neprofitni internetski portali, radija i televizije tek 2,240.000 kuna. Unatoč mizernom udjelu u raspodeli kolača, najveća povika u svim raspravama na Danima elektroničkih medija bila je usmjerena na neprofitne medije. Komercijalni nakladnici, suprotno njihovoj definiciji, žele državni novac samo za sebe, sredstva iz Fonda ne bi htjeli dijeliti s neprofitnim nakladnicimana te ih tjeraju na tržište na kojem ni oni sami bez državnog novca ne bi bi preživjeli.

Predsjednica VEM-a i ravnateljica AEM-a Mirjana rakić (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednica VEM-a i ravnateljica AEM-a Mirjana rakić (Foto: Tris/H. Pavić)

No,  novinarka neprofitnog portala Lupiga Melisa Skender, kao predstavnica Mreže emancipacije, uspjela je poprilično omekšati tu retoriku.
– Neprofitnih medija danas je dvostruko više nego u vrijeme kada je napisan ovaj Pravilnik i ne možemo se financirati crowdfundingom, baš kao što se ni lokalni mediji, iako su komercijali,  ne mogu financirati isključivo od reklama. Razvojne kapacitete neprofitnih medija ili medija zajednice, kako bi se izraz community media mogao prevesti, treba sustavno i kontinuirano financijski podržavati – stav je EU-a. Medije na koje se ova preporuka odnosi, u EU su opisali kao long story short, zajedničko upravljanje, bez jednog vlasnika – rekla je Melisa Skender.
Novinarka je obrazložila kako neprofitni mediji nisu nastali da bi na medijskom tržišti zaradili, već su ih novinari sami osnovali da bi u nemogućim uvjetima mogli obavljati svoj posao bez kompromisa i u skladu s kodeksom struke. – Reći će vam svaki profesor novinarstva ili naučnik koji se bavio medijskim politikama i sustavima – pluralizam medija počinje od novinara. Od novinara počinje i objektivno i nepristrano izvještavanje o provjerenim činjenicama u interesu javnosti. Neprofitni medijski sektor posljednje je utočište slobodnog novinarstva kakvo bi se trebalo smatrati javnim dobrom. Zato nismo ovdje da bi vam bilo što otimali. Kako god, mi smo ovdje. I naviknite se na to jer nećemo otići – bila je odlučna Melisa Skender.

Melisa Skender - Mreža emancipacije (Foto: tris/H. Pavić)

Melisa Skender – Mreža emancipacije (Foto: tris/H. Pavić)

Možda nije pobrala gromoglasan pljesak ni ovacije, ali po daljnjem tijeku rasprave čini se da je njeno izlaganje rezultiralo barem prihvaćanjem postojanja neprofitnih medija. Pa i više od toga.

Novinarka Večernjeg lista Božena Matijević je iz publike zauzela stranu kolegice Skender i novinara neprofitnih medija. Točnije, svih novinara. – Moram reći da mi je drago što se danas ovdje spomenila i riječ novinarstvo, jer se jako malo govori o novinarstvu. Moram reći i da sam iznimno ponosna što u Hrvatskoj imamo neprofitne medije. Nekad mi kao novinarki zna biti jako neugodno jer znam da u svom mediju ne mogu obrađivati teme koje obrađuju kolege u neprofitnim medijima. I tada mi je iznimno zadovoljtsvo, gušt, otvoriti Lupigu, Forum, Halter… – rekla je Matijević, i podsjetila kako je portal Forum.tm je nastao tako što stu ga osnovali iskusni novinari, oni koji su stvarali brend Večernjeg lista, a koji su odjednom toj redakciji postali nepotrebni i našli se na ulici.

– Ti novinari znaju što je novinarstvo i zato bih silno željela da se više ne dijelimo na vas ili na nas. Mi smo svi novinari – rekla je Matijević i pozvala na solidarnost među novinarima.

– Neprofitni mediji trebaju biti financirani i oko toga ne treba biti sukoba. Nužan je dijalog kako bi se pronašli i drugi izvori financiranja Fonda. Uvjerena sam da će se na idućim Danima elektroničkih medija temeljito obraditi tema novinarstva i položaja novinara, posebno odnosa novinara i vlasnika – rekla je Mirjana Rakić, ravnateljica Agencije za elektroničke medije.
Pokušala je potaknuti nakladnike da učinkovitije zagovaraju potrebu javnog financiranja javnog informiranja.
– Imate nevjerojatnu moć kao elektronički mediji. Probajte to koristiti za svoj položaj, na način da upozoravate javnost. To se ponekad se čini dosadno, ali kad se stalno ponavlja valjda će to do nekoga doći, prije svega do struktura koje odlučuju na razini donošenja zakona – rekla je Rakić.

Pitanje Fonda, upozorila je Mirjana Rakić, vezano je uz RTV pristojbu i ukazala na potrebu da se pitanje pristojbe aktivira kroz raspravu u javnosti.  – Za najave o smanjenju pristojbe na 65 kuna ne znam koliko su ozbiljne, ali vidim da se pomalo to stavlja u neka nova vremena. Možemo tako govoriti i o tome da se potpuno ukine pretplata, ako već idemo s tima smanjenjem na populistički način, samo da bi vaša stranka ili vi osobno kao političar dobili neke poene – kritizirala je Rakić priče Mosta o smanjenju RTV pretplate.

Božena Matijević, novinarka Večernjeg lista (Foto: Tris/H. Pavić)

Božena Matijević, novinarka Večernjeg lista (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI