Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Zdravko Marić (Foto: HRT)

Nema milosti za turizam:
Porezna reforma glatko prošla Saborski odbor za financije

Zdravko Marić (Foto: HRT)
Zdravko Marić (Foto: HRT)

Zdravko Marić (Foto: HRT)

Saborski Odbor za financije većinom glasova podržao je paket zakona koji se mijenjaju u sklopu porezne reforme. Most nezavisnih lista na Odboru nije uputio nijedan prigovor.

Kako javlja HRT (POVEZNICA), ministar financija Zdravko Marić priznao je da bi dobrodošlo više vremena da se sve bolje iskomunicira i s  partnerima u Vladi i s javnošću, no kaže i da je sve spremno da reforma krene s 1. siječnja 2017. Porezna reforma na snagu bi trebala stupiti s prvim danom 2017. godine, a njome bi najniža stopa od 5% i dalje ostala za kruh, mlijeko, lijekove i ortopedska pomagala te knjige. Snižena stopa PDV-a od 13% proširila bi se i na isporuku električne energije, odvoz komunalnog otpada, dječje sjedalice za automobile, pogrebnu opremu, te repromaterijal u poljoprivredi, ali ne i na usluge u ugostiteljstvu koji će se oporezivati stopom od 25%. Od početka 2018. predloženo je dizanje praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a s trenutačnih 230 na 300 tisuća kuna. Glavne promjene kod poreza na dohodak su predloženo smanjenje stopa poreza s 25 na 24 i sa 40 na 36 posto, uz povećanje osobnog odbitka, koji bi bio na jedinstvenoj razini od 3800 kuna za sve.

Prijedlog izmjena poreznih zakona Odboru za financije predstavio je ministar financija Zdravko Marić. Iako je između HDZ-a i Mosta “bilo malog  nerazumijevanja – vjeruje da će se porezna reforma usvojiti. Rekao je kako “neće otkloniti mogućnost smanjenja opće stope PDV-a”, a osvrnuo se i namjeru Vlade da se omogući bankama da otpišu milijarde kuna nenaplativih dugova građana i tvrtki. Taj bi im se jednokratan i trajan otpis smatrao rashodom i na njega ne bi plaćali porez na dobit. “Bankama dajemo mogućnost da iz svojih financijskih izvješća eliminiraju svoja neplaćena potraživanja”, kazao je Marić. Dodao je kako se na taj način ne želi protežirati samo poslovanje sa švicarskim frankom, već da je to dobra mjera za gospodarstvo, a kao “pozitivna se potvrdila i u nekim drugim državama”. Kazao je da se radi o konačnom otpisu – “Rješavamo poduzetnike i građane dugovanja!”. Zasada je, kaže ministar, teško predvidjeti, kako će banke reagirati. Prebacivanje poreznog uskoka u Poreznu upravu za ministra financija ima niz prednosti, između ostalog – osiguravanje pune profesionalizacije i depolitizacije tog odjela i ustrojstvene jedinice.

“Kad smo provodili poreznu reformu, riješili smo problem rasta plaća dužnosnika. Htjeli bi da i sada tako bude. Novo zamrzavanje osnovice za dužnosnike znači da bi eventualno načelnici sektora imali veću plaću od svoga nadređenog. Treba naći rješenje za taj problem”, izjavio je na sjednici Branko Grčić (SDP). Kao veći problem naveo je pitanje ustupka bankama – koje efekte na proračun će mogućnost otpisa dugova banaka imati i koliko je to u sprezi s rješavanjem problema švicarskog franka”, rekao je Grčić.

“Ono što smo mi smatrali jako važnim – to je da se ne diže postojeća stopa PDV-a, kao ni cijene kruha, mlijeka, lijekova, ortopedskih pomagala i knjiga, odnosno i neposkupljenje cijena, i kao što sam rekla, to smo smatrali važnim, i to smo zadržali i dogovorili”, izjavila je Ivana Ninčević Lesandrić (Most). Dodala je kako će o poreznom USKOK-u u Mostu više reći sutra. Iako je Most najavio dva amandmana, danas nešto blaža retorika. “Razgovaramo i dalje i neće biti možda potrebe za amandmanima”, dodala je Ninčević Lesardić.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI