Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
‘Ne mogu nam bombe ništa, ni oluja niti kiša’ – 72. obljetnica oslobođenja Šibenika

‘Ne mogu nam bombe ništa, ni oluja niti kiša’ – 72. obljetnica oslobođenja Šibenika

Cvijeće na Spomen kosturnici (Foto: Tris/J. Krnić)

Cvijeće na Spomen kosturnici (Foto: Tris/J. Krnić)

Odavanjem počasti poginulim partizanima na Spomen kosturnici na Kvanju započela je trodnevna proslava obilježavanja 72. godišnjice oslobođenja grada Šibenika i Dalmacije od nacifašizma.

U komemoraciji je sudjelovalo svega 30-ak članova Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnika političkih stranaka i Grada Šibenika.

– Kad su partizanske jedinice ulazile u Šibenik padala je kiša. Na današnji dan prije 72 godine oslobođen je grad Šibenik. Prva dalmatinska udarna brigada je nakon žestokih borbi na prilazima gradu pobjedonosno ušla u Šibenik.  Bila je to još jedna od dobijenih bitaka za oslobođenje Dalmacije, najveće vojne operacije ikad vođene na ovim prostorima. Šibenik je s ponosom dočekao svoje osloboditelje, svjestan da je 3. studenog 1944. godine nakon duge povijesti konačno postao slobodan i da više nikada neće nitko osim njegovih građana odlučivati o njegovoj sudbini. Žrtve koje je Šibenik dao za svoju slobodu bile su osvećene. One nisu bile uzalude i treba ih se sjećati – rekao je obraćanju skupu predsjednik ZUABA Šibensko-kninske županije Zoran Restović, podsjećajući na učešće Šibenika u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu:  12.000 boraca u borbenim jedinicama, 30 posto stanovništva u raznim oblicima djelovanja u Narodno oslobodilačkom ratu,  3 100 poginulih boraca, 729 strijeljanih…

antifa4

– Svugdje po ratištima Šibenčanke i Šibenčani su svojim herojstvom bili ponos budućim pokoljenima. 1 300 heroja Sutjeske, od kojih je 535 tamo zauvijek ostalo, zaslužuju vječno sjećanje. Danas politički faktori istog tog oslobođenog grada ne mogu naći da bi itko od njih bio zaslužan. Oni bi ih najrađe zaboravili. Umjesto njih kao heroje populistički nude osobe lijepih glasova, brzih nogu i dubokih džepova, Danas se škole, vrtići, fakulteti i druge ustanove ovog dana ni ne sjećaju, a kamoli da bi ga obilježavali – rekao je Restović.

Ustvrdio je kako bi poraženi u Drugom svjetskom ratu danas ‘htjeli biti pobjednici, da se o njihovim djelima pišu knjige, da njihovi koljači postanu najprije nevine žrtve, zatim heroji i sveci’. – Ali mi puni ponosa na djela svojih poginulih u borbi protiv nacifašizma, kao i svih građana koji žive njihov san, obećavamo da im to neće uspjeti. Mi ćemo o našim herojima i njihovim djelima pričati javno i snažno – rekao je Restović.

Obilježavanje 72. obljetnice oslobođenja Šibenika nastavlja se večeras u 18 sati,  otvaranjem izložbe „Nosioci partizanske spomenice sa šibenskoga područja“ u novim prostorijama Udruge na Gorici.

 Kiša nije spriječila ni grupu Babalubam da izvede Bella ciao i Ay Carmela:

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI