Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GRAĐANI
Kuharica bez salmonele: Vege-sarmom protiv bezobzirnih uvoznika mesa

Kuharica bez salmonele:
Vege-sarmom protiv bezobzirnih uvoznika mesa

kuharica-bez-salmonele-naslovnica

Udruga Prijatelji životinja, poznata po svojem zalaganju za prava životinja i borbi protiv nečovječnog uzgoja i ubijanja životinja za hranu, krzno, potrebe farmaceutske ili neke druge industrije, nekako je ovih dana došla na svoje, na krilima ozbiljne afere s lošim i po zdravlje opasnim mesom koje se uvozi i prodaje u hrvatskim trgovinama. Oni su, ali i mnogi drugi, godinama upozoravali na pojave bezobzirnog uvoza i prodaje loših namirnica stanovništvu Hrvatske, a sve zbog zarade domoljubnih veletrgovaca uz potporu domoljubne političke vrhuške koja odobrava golemi uvoz, na uštrb zdravlja građana i po cijenu uništenja domaće proizvodnje.

No sada su se Prijatelji životinja protiv salmonele u mesu odlučili boriti – receptima. Onima koji su skloni promjenama, te mogu preživjeti dan bez da pojedu dio tijela neke životinje, Poklanjaju Kuharicu bez salmonele ilustriranu knjižicu recepata za pripravu jela od kojih ne bi trerbalo dobiti salmonelu.
– Dok afera Salmonela ne jenjava, Prijatelji životinja salmoneli se odupiru slasnim veganskim receptima. Iako Ujedinjeni narodi savjetuju da počnemo jesti manje mesa kako bi stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacije svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ima upravo aktualna afera sa salmonelom. Kuharica bez salmonele stoga dolazi u pravi trenutak, a njezini slasni recepti svakoga će potaknuti da prouči sastojke, stavi pregaču, uzme kuhaču u ruke i iznenadi svoje najbliže delikatesama bez straha od groznice, teških trbušnih bolova, mučnine i svih ostalih simptoma trovanja salmonelom – vele Prijatelji životnja.
Recepti su podijeljeni su u nekoliko kategorija — predjela, prilozi (juhe, variva, namazi), glavna jela, a na samom kraju sve desertoljupce čeka i raznolik spektar svima dobro poznatih slastica u novom ruhu, kako kažu.
– Prilikom odabira recepata pazilo se da namirnice koje se koriste pri izradi budu jeftine i dostupne, a jela popularna i jednostavna za izradu. Tako će svima za oko (a kasnije i za zub) zapeti francuska salata, sarma, kajgana bez jaja, seitan pečenka prigodna za nadolazeće blagdane, svima najdraže palačinke, čupavci ili dunavski valovi. Ova jela nisu namijenjena samo osobama koje izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla ili one alergične na jaja i laktozu, već će se bez sumnje svidjeti baš svakome. Nema straha od toga da ćete nakon objeda ostati gladni ili, zbog kakvog egzotičnog sastojka koji je nužan za recept, morati produžiti do najskuplje police u posebnoj trgovini. Kuharica bez salmonele ne razbija samo stereotip o tome da vegani jedu samo travu, već ćete uz nju i uštedjeti koju kunu te spasiti svoje zdravlje – vele.
Prijatelji životinja već su pozvali sve da iskoriste aferu Salmonela kao poticaj na pozitivne promjene, a neke druge njihova stajališta i recepti se mogu pronaći na  www.prijatelji-zivotinja.hr, www.spremi-klopu.com i www.zeleni-ponedjeljak.com.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI