Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Ulaz, ali i izlaz iz gradske uprave Grada Knina (Foto: Tris/H. Pavić)

Kninska pravda:
Službenička “lojalnost” bez granica

Ulaz, ali i izlaz iz gradske uprave Grada Knina (Foto: Tris/H. Pavić)
Ulaz, ali i izlaz iz gradske uprave Grada Knina (Foto: Tris/H. Pavić)

Ulaz, ali i izlaz iz gradske uprave Grada Knina (Foto: Tris/H. Pavić)

Općinski sud u Šibeniku potvrdio je optužnicu protiv dviju djelatnica kninske gradske uprave, Sanje Lozančić, pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti i Željke Jelić, zaposlene u pisarnici Grada, a tereti ih se za krivotvorenje službene isprave, ili preciznije Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Knina. Vijest nam je potvrdila glasnogovornica OS u Šibeniku Melina Gulin Pavlaković, koja je na naš upit o statusu kaznene prijave koju je u siječnju ove godine podnio Sindikat službenika i namještenika Grada Knina, kratko navela “da je u predmetu br.Kov- 47 / 2016 u srpnju 2016.godine potvrđena optužnica, a u ponedjeljak će se, kroz automatsku dodjelu predmeta putem e-spisa, znati kojem sucu je dodijeljen u rad”.

Kakvo to čudotvorno djelovanje ima na svoje suradnike Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica i desna ruka ex-šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, da su, kako vidimo, spremni, ako treba, i u zatvor za nju i njezinu dobrobit? Ali, nije stvar samo u nevjerojatnoj službeničkoj lojalnosti i danas najmoćnijoj ženi u gradu Kninu. Radi se i o njezinoj evidentno iznimnoj mudrosti koja je zaslužna da Josipa za sobom naprosto nije ostavljala kompromitirajuće tragove. Lukavo je na to navela druge, pa i kad su možebitno nezakonito postupali isključivo radi njezine koristi, nema pisanog dokaza da ih je ona nagnala na to.

Potvrđene optužnice protiv službenica, obustavljena istraga protiv Rimac

Nakon Ane Marije Radić, bivše ravnateljice Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, protiv koje je u listopadu potvrđena optužnica kojom je USKOK tereti da je pogodovala obitelji bivše gradonačelnice Rimac, i pribavila joj, na teret državnog proračuna, nekretnine u vrijednosti od preko pola milijuna kuna, evo, još dvije kninske službenice, Sanja Lozančić i Željka Jelić, morat će se braniti od optužnice za krivotvorenje službene isprave, u što se, po logici stvari, izvjesno nisu samoinicijativno upustile…

Predsjednik sindikalne podružnice službenika i namještenika Grada Knina, Ivo Jozinović, kao podnositelj prijave protiv dviju gradskih službenica, slučaj nije htio komentirati jer je u tijeku sudski postupak. Tek nam je kazao da je optužnica potvrđena, i uputio nas na e-pravosuđe gdje možemo, kako je rekao, dobiti sve podatke o predmetu.

Uvidom u predmet posredstvom e- pravosuđa, ustanovili smo da je postupak pokrenut 27. siječnja, da je 11. ožujka dodijeljen sutkinji šibenskog Općinskog suda Dijani Jakoliš,te da je sjednica optužnog vijeća održana 22. srpnja kada je optužnica protiv dviju djelatnica Grada Knina i potvrđena.

nikola-loncar5

Krivotvorenje Pravilnika radi “nepoćudnih”

U kratkom razgovoru sindikalist Jozinović podsjetio nas je da je riječ o krivotvorenju Pravilnika o unutarnjem ustroju Grada radi udaljavanja s posla “nepoćudnih” službenika čija su radna mjesta spornim aktom ukidana ili preimenovana, a oni koji nisu odgovarali gradskom establishmentu dobili otkaz. Radilo se o višem stručnom suradniku Nikoli Lončaru , agronomu po struci, koji je nedavno pravomoćnom presudom suda, nakon dvije godine na burzi, vraćen na posao u gradsku upravu na poslove zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, te pravnici, Ceciliji Tolo koja još vodi svoju bitku na Upravnom sudu. Oboje su za tadašnju kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac bili uteg kojeg se htjela riješiti, jer su se svojedobno na lokalnim izborima svrstali uz druge političke opcije a ne HDZ čiji je dres nosila gradonačelnica. Lončar je kao SDSS-ov kandidat za zamjenika bio na listi nezavisnog gradonačelničkog kandidata Darija Šimića kojega je podupirao SDP, a Tolo je sustavno ukazivala na nezakonitosti u radu gradskih službi i odbijala sudjelovati u tome.

Lončarovo radno mjesto promjenom Pravilnika je ukinuto, de facto samo preimenovano, a u osnovi na istim poslovima zamijenio ga je podobniji (poslušniji) službenik, dok je Nikola kao prekobrojni bio na Zavodu za zapošljavanje.

Tolo je također, najprije suspendirana, a potom u kolovozu 2014. nezakonito i neosnovano udaljena s posla na temelju, kako je izjavila za lokalni kninski portal, nepostojećeg- lažno navedenog zahtjeva za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti, a koji zapravo nikad nije pokrenut…Ova kninska pravnica, nekad prva suradnica Josipe Rimac, smatra da je dobila otkaz zbog predstavki i pritužbi koje je pisala državnim institucijama žaleći se na svoj radno-pravni status, pa je zapravo , kaže, žrtva odmazde, a istodobno i primjer ostalima što će im se dogoditi pokušaju li nešto slično. Njezino radno mjesto je također ukinuto kako se ne bi mogla vratiti na posao, i zato je pravdu morala potražiti na sudu. Grad Knin nezakoniti otkazi, motivirani političkom podobnošću i (ne)poslušnošću, mogli bi skupo stajati. Jer, i Lončar i Tolo najavljuju odštetne zahtjeve…

Rezidencija kninske gradonačelnice Josipe Rimac (4)

Ravnateljica pogodovala obitelji Rimac- samoinicijativno?!

Ispostavlja se, međutim, da su, makar što se suda tiče, za sve ove “krive Drine” gradske nomenklature, krive službenice koje su krivotvorile “službenu ispravu” ( Pravilnik) kako bi se našlo pokriće za protupravne, neargumentirane otkaze. Iako je realno da su one postupale po nalogu nadređenih, da su zapravo samo operativno provele odluku gradske vlasti, sud tereti isključivo njih, a ne i najodgovorniju osobu Grada. Nema dokaza da je gradonačelnica Rimac svojim službenicima izdala nalog, nema pisanog traga, nema kompromitirajućeg akta ili odluke s njezinim potpisom. Pa će za krivotvorenje odgovarati pročelnica Sanja Lozančić i službenica Željka Jelić.

Baš kao i u slučaju Ane Marije Radić, bivše ravnateljice Uprave za područja posebne državne skrbi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. USKOK je protiv Ane Marije Radić podigao optužnicu 21. siječnja, zbog osnovane sumnje da je tijekom 2008. i 2009. protivno odredbama Zakona o područjima posebne državne skrbi, nizom protuzakonitih radnji, osigurala Rimčevima, uz postojeći stan od 126,28 kvadrata , neosnovano stjecanje vlasništva nad još dvije stambene etaže u istoj zgradi u Kninu, površine 128,68 četvornih metara. I dok bivša ravnateljica Radić čeka poziv za sudsko ročište, Uskok je istodobno obustavio istragu protiv Josipe Rimac i njezina supruga za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti radi stjecanja stambenih kvadrata jer nema valjanih dokaza da su na djelatnicu Anu Mariju Radić izvršili bilo kakav pritisak, odnosno kazneno djelo poticanja na zloupotrebu položaja i ovlasti. Navlas isto kao u slučaju Lozančić- Jelić. Pitanje je hoće li ove dvije službenice kao i Ana Marija Radić spremno preuzeti odgovornost na sebe i zaštititi bivšu gradonačelnicu ili će se braniti aktivno i prokazati nalogodavca.

Otpuhati se može samo lišće (Foto: Tris/H. Pavić)

Otpuhati se može samo lišće (Foto: Tris/H. Pavić)

Tolo: Nisu samo dužnosnici krivi, odgovorni su i službenici

Čime je Josipa Rimac zadužila svoje suradnice teško je reći, ali cijena njihove lojalnosti doista je neuobičajeno visoka.

Kako veli sindikalist Jozinović „podobni pojedinci u sustavu radi osobnog napredovanja i privilegija spremni su postupati nezakonito i time bacaju ljagu na sve nas koji svoj posao obavljamo časno i korektno. Zbog njih smo svi mi koji na to ne pristajemo, izloženi pritiscima, prijetnjama, otkazima.“

Ili, kako bi rekla Cecilija Tolo: Zaključila sam da nisu samo političari- dužnosnici krivi kada donose nezakonite i zlonamjerne odluke, jer ih većina ne izrađuje sama. Odgovorni su i službenici, izvršitelji, koji to čine zbog osobne koristi ili zato što ih se može ucijeniti, a neki nisu ni dorasli poslu koji obavljaju…

Točno je da su odgovorni i službenici, ali svakako ne samo i jedino oni!

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI