Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Izbori u SDP-u:Tko će naslijediti Zorana Milanovića?

Izbori u SDP-u:
Tko će naslijediti Zorana Milanovića?

sdp-kandidati

Tko je novi predsjednik/ca SDP-a/Foto:SDP

Članovi SDP-a danas biraju novog predsjednika stranke između sedam kandidata i kandidatkinja: Tonino Picula, Ranko Ostojić, Davor Bernardić, Orsat Miljenić, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Nasljednika Zorana Milanovića, koji je predsjednik SDP-a bio gotovo cijelo desetljeće (od lipnja 2007.), danas bira  37.000 članova stranke po sistemu jedan član – jedan glas. Glasuje se na 542 biračka mjesta u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama do 18 sati. Središnja izborna komisija (SIK) privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti oko 22 sata.
“Očekujem da će članovi glasati po savjesti, a ne po naputku. Mislim da je najvažnije da SDP večeras pobijedi. SDP  u ovom trenutku treba osobu koja će stabilizirati stranku, nakon toga definirati politike zajedno sa članovima i pripremiti SDP da bude vodeća stranka”, kazao je Ranko Ostojić na svom glasačkom mjestu u Splitu,a prenosi N1 televizija.
“I prije objave rezultata ja smatram da već imamo pobjednika, a to je SDP. Jer u Hrvatskoj sigurno nema ni jedne stranke koja ima ovako razvijenu sposobnost izbora na ovako demokratski način. Na ovim izborima članovi i članice SDP-a birajući predsjednika ili predsjednicu određuju dubinu promjena i pravac kretanja stranke u budućnosti. Ovo su vrlo važni izbori jer kada se mijenjao SDP mijenjala se i Hrvatska i to nabolje”, izjavio je Tonino Picula.
“Ja očekujem pobjedu. Mi članovi i članice SDP-a danas ne biramo samo tko će nam voditi stranku nego i kako će ona izgledati i što je još važnije biramo tko će nas voditi u sljedeće pobjede”, izjavio je Orsat Miljanić.
“U SDP-u moramo otvoreno razgovarati i zajedno s društvom otvoreno propagirati naše stavove i politike i da kao stranka budemo jači, moderniji, bolji i na prvim sljedećim izborima, bili oni redovni ili izvanredni, preuzemo odgovornost za Hrvatsku. Očekujem potporu većine članova, svejedno u kojem krugu, najvažnije je da danas pobjedi SDP”, izjavio je Davor Bernardić.
Gordana Sobol nakon glasanja je izjavila kako očekuje da što veći broj članova izađe na izbore jer to šalje jasnu poruku da im je stalo do budućnosti stranke. Očekuje drugi krug izbora u koji se nada da će ući jedna od kandidatkinja. Na pitanje kako vidi budućnost stranke, odgovorila je kako SDP za četiri godine vidi kao jaku i jedinstvenu stranku koja će pobijediti na parlamentarnim izborima.
Vesna Škulić poručila je da stranci treba predsjednik koji će SDP povesti prema lijevom centru i omogućiti da se prevladaju podjele. “Bilo tko od kandidata tko će postati predsjednik treba okupiti ljude i pripremiti stranku za lokalne izbore”, kazala je Škulić.
U poslijepodnevnim satima trebala bi glasati Karolina Leaković, koja je najavila da će u 16 sati birati u mjesnoj organizaciji SDP-a Ribnjak.
Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, drugi krug će se održati 26. studenoga, kada će se birati između dva kandidata koji su osvojili najveći broj glasova u prvom krugu.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI