Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
UKRATKO
Institucije zbog nedostatnih reakcija suodgovorne za ubojstva žena

Institucije zbog nedostatnih reakcija suodgovorne za ubojstva žena

slika1

Uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama i svjetske kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama”, feministički kolektiv Faktiv organizira protestno stajanje pod nazivom „Preuzmite odgovornost za ubojstva žena“.

“U četvrtak ćemo stajati na Cvjetnom trgu za sve žene koje su ubili njihovi partneri, supružnici i bliski članovi obitelji, kao i žene čija imena ne znamo, čija su ubojstva zataškana i neprocesuirana. Stajat ćemo za 16 žena ubijenih ove godine, za četiri ubojstva u posljednja dva mjeseca”, navodi Faktiv.
Žele ukazati na propuste institucija koje zbog nedostatnih reakcija postaju suodgovorne te prozvati društvo koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem ta ubojstva omogućava.
“Država snosi odgovornost za ova ubojstva jer slučajeve nasilja ne istražuje temeljito, jer ne osigurava sustav podrške ženama žrtvama nasilja, jer se nasilje prema ženama ne kažnjava adekvatno. Odgovorna je jer nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji (ISTANBULSKA KONVENCIJA)”, ističe Faktiv.
Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji su države potpisnice dužne primjenjivati na sve oblike nasilja prema ženama. Hrvatska je Konvenciju potpisala 2013. godine i jedina je država u regiji koja je još nije ratificirala.
Feministički kolektiv Faktiv protestno stajanje održava na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas točno u podne.
slika2

Foto:Faktiv

Novom snagom protiv nasilja nad ženama
Drugu javnu akciju organizira Ženska soba – Centar za seksualna prava u suradnji s Hrvatskim ragbijaškim savezom u subotu 26. studenog na Trgu kralja Tomislava u 11 sati. U sklopu projekta „Novom snagom protiv nasilja nad ženama“ aktivistice će zajedno s ragbijašima i ragbijašicama ispisivati na balonima poruke za prava žena na život slobodan od svih oblika nasilja.
Cilj im je utjecati na brojne predrasude o nasilju nad ženama te osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osoboma koje doživljavaju nasilje i organizacijama civilnog društva koje djeluju na tom području.
Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na 25. studeni 1960. godine kada su sestre Patria, Minerva i Maria Teresa Mirabal u Dominikanskoj Republici ubijene po nalogu diktatora Rafaela Trujilla. Obilježava se temeljem odluke Ujedninjenih naroda donesene 17.prosinca 1999. godine.
Istraživanje: Trećina mladih opravdava nasilje u vezama
Trećina mladih opravdava uporabu nasilja u vezama među mladima, petina ih ima iskustvo nasilja u vezama, a isto toliko je priznalo da je i samo bilo nasilno. Podatci su to iz istraživanja “Prevencija nasilja u vezama mladih” Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) provedenog na 330 mladih (63% djevojaka i 37% mladića) u 12 srednjih škola. Istraživanje je predstavljeno u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Čak 30% mladih navelo je da u svojoj okolini poznaje mladića koji vrijeđa svoju djevojku, a 20% ih zna za veze u kojima je mladić fizički nasilan.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI