Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
MEDIJI / PRIOPĆENJE
HND i SNH vlasnicima Glasa Istre: Ne uništavajte jedini istarski dnevni list

HND i SNH vlasnicima Glasa Istre:
Ne uništavajte jedini istarski dnevni list

 glas-istre-3

 Prenosimo priopćenje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske povodom nemilih zbivanja u istarskom dnevnom listu Glas Istre:

Pozivamo vlasnika i upravu Glasa Istre da odustanu od namjere davanja otkaza četrnaestero novinara i urednika, među kojima je i glavni sindikalni povjerenik te upozoravamo da je takva praksa nastavak višegodišnjeg uništavanja tog jedinog istarskog dnevnog lista koja, svjesno ili ne, vodi njegovu gašenju. Otkaze bi trebale dobiti i dvije novinarke od kojih je jedna trenutno na bolovanju zbog trudnoće a druga na porodiljnom, te dvoje novinara starijih od 60 godina, objavio je glavni sindikalni povjerenik.

Upozoravamo i da se loši poslovni rezultati ne smiju prvenstveno i jedino prebijati preko leđa onih koji novine stvaraju te da je poslovodstvo to koje prvo mora snositi odgovornost za eventualne neuspjehe, kad se već prihvatilo izdavanja informativnog glasila čija financijska stabilnost i uređivačka neovisnost nisu samo u interesu profita vlasnika već i u nesumnjivo javnom interesu.
Izražavamo i strah da je najava novog vala otkaza samo uvod u gašenje Glasa Istre koji nominalnom vlasniku, čiji su i riječki Novi list i Zadarski list, više nije potreban, jer je u izdavanje novina navodno ušao iz nekih sasvim drugih poslovnih motiva koji su mu se izjalovili nakon pada prethodne Vlade.
HND je još u travnju ove godine u dopisu nadležnim državnim tijelima upozorio na netransparentnost kupoprodaje Novog lista, a time i Glasa Istre i Zadarskog lista, upozorivši da se postupak odvija ‘ispod stola’ i s fiktivnim vlasnicima. Nadležnima je bio upućen poziv da posvete dužnu pažnju transparentnosti vlasništva nad medijima, pogotovo tiskanih, apelirajući na njih da zaštite medije i interese hrvatskih građana sukladno Zakonu o medijima i drugim propisima.
Pozivamo, stoga, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da na dnevni red sjednice hitno uvrsti raspravu o kupoprodaji Novog lista, a time i pulskih i zadarskih novina, kao i raspravu o transparentnosti vlasništva u hrvatskim medijima.
Isti zahtjev HND je u lipnju ove godine uputio i tadašnjem predsjedniku Odbora, ali se on na to oglušio čak i nakon što mu je isti dopis proslijedio predsjednik Hrvatskoga sabora.
SNH i HND ponavljaju i zahtjev da se u Saboru povede rasprava o stanju u medijskoj industriji, ugroženosti novinara koje se onemogućava da profesionalno obavljaju ulogu zastupnika javnosti, kao i o sve ozbiljnijim uvredama i prijetnjama nasiljem, čak i smrću, kojima su sve više izloženi.
Za HND, Saša Leković, predsjednik
Za SNH, Andrej Matijašević, zamjenik predsjednika
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI