Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
MEDIJI
Forum.tm započeo kampanju: 5 tisuća dolara za neovisno novinarstvo

Forum.tm započeo kampanju:
5 tisuća dolara za neovisno novinarstvo

Neprofitni i neovisni portal Forum.tm  pokrenuo je danas prvu hrvatsku crowdfounding kampanju za medije. Pionirski pothvat traženja financijske pomoći od čitatelja, slučajno ili ne, pokrenut je na 20 godišnjicu prosvjeda za Radio 101 – prosvjeda za slobodu medija. Prosvjeda kojim je oko 120 tisuća ljudi pokazalo da želi medij koji “misli svojom glavom”. E pa Forum.tm je upravo takav medij! Medij iza kojeg, kako kažu “forumaši”, ne stoje ni odvjetnički uredi ni crkvene zaklade, već samo novinari.

Nakon “novih nacionalnih paradigmi”  i “potpuno novog pristupa koncepciji potpore tzv. neprofitnim medijima”  od strane ministra s predumišljajem potpunog uništavanja neprofitnog i kritičnog medijskog kruga, -Forum.tm se, baš kao i ostali neprofitni mediji, opasno približio gašenju. Ostalo je zaigrati na još jednu, neizvjesnu kartu: čitatelje. S nadom da nisu svi podlegli kampanji u kojoj su neprofitni nazivani “parazitima”  kojima je iz državne blagajne “netransparetno” išlo ma tko zna koliko milijuna kuna.
Pa ako čitatelji uskoče u sljedećih nekoliko, najkritičnijih, mjeseci, Forum tm će biti “spašen” od onih kojima je i namijenjen.

forom-tm

– Crowdfounding kampanja koju smo nazvali “Neka vide da nas ima”  trajat će 30 dana s ciljem prikupljanja iznosa od 5 tisuća dolara (35 i pol tisuća kuna). To je minimum ninimuma za premostiti krizno razdoblje  u f inanciranju za koje očekujemo da će nam uslijediti u idućih nekoliko mjeseci. Odlučili smo da ćemo nekako preživjeti s minimalnim honorarima. Ovom kampanjom željeli smo i osvijestiti ne samo naše čitatelje, nego i cijelu javnost i građane da je potrebno sudjelovati u pitanjima od javnog dobra – kazala je novinarka Foruma Sandra Bartolović, predstavljajući kampanju.
Dodala je kako je  iznos od 5 tisuća dolara objektivno premali: -Mi smo  svjesni socijalne i ekonomske situacije u Hrvatskoj ali i toga da kod nas ne postoji kultura crowdfundinga kao primjerice u zemljama zapada. Jedan dobar primjer je nizozemski Correspondent koji je u svojoj crowdfounding kampanji, prije 3 godine, prikupio 1,7 milijuna dolara. To je apsolutno nedostižan cilj, ali ovaj koji smo mi zacrtali vjerujem da je dostižan. A ako ga i premašimo -nitko sretniji od nas, kazala je Bartolović.

Evo i link na kojemu se možete uključiti u kampanju.

A  u nastavku je tekst kojega su objavili na stranicama kampanje:

*****************************************************************************************************************

Drage čitateljice, dragi čitatelji, dopustite da vam se obratimo.

Znamo da čitate portal Forum.tm i poštujete njegovu neovisnu uređivačku politiku jer znate da iza njega stoje samo novinari, a ne odvjetnički uredi i crkvene zaklade.

Forum.tm kakav poznajete nastao je 2013. godine, kada je dio novinara ugašenog tjednika Forum uzeo stvar u svoje ruke.

Nakon više od tri godine, koliko nas čitate, sigurni ste da Forum.tm ne zagovara interese politički i ekonomski moćnih.

Uvjerili ste se da piše o onome o čemu drugi često šute, da se ne boji i da još uvijek pruža otpor.

Znate da upozorava na sistemsku nepravdu u društvu u kojem je kapital svemoguć, a prava građana marginalizirana.

Da zagovara vraćanje dostojanstva rada i radnika, ravnopravnost i jednakost, da prokazuje društvene devijacije poput negiranja antifašizma, veličanja ratnih zločinaca, pritisaka crkvenih struktura na donošenje političkih odluka i nametanja vjerskog svjetonazora svim sferama zasad još sekularnog društva.

Mi smo koji jesmo, pišemo onako kao što razmišljamo, poštujući novinarsku etiku i pravo javnosti da zna. Ne obraćamo se korporacijama radi “pokroviteljstava” ni političarima radi utjecaja. Naša ste jedina “ciljana publika” – vi.

Forum.tm prvi je medij u Hrvatskoj koji je odlučio zakoračiti u neizvjesno i zatražiti podršku svojih čitateljica i čitatelja nakon što je ostao bez potpore Ministarstva kulture. Neki su htjeli da nas više nema…

Jasno vam je da zacrtani cilj ove kampanje nije dovoljan za dugoročan novinarski rad, ali će nam pomoći da premostimo kritično razdoblje od sljedeća dva mjeseca. Ako ga nadmašimo, nitko sretniji od nas.

Budite naš izvor – “neimenovani”, “visoki” ili čak “duboko grlo” – a mi ćemo i dalje biti vaše vrelo pouzdanih informacija i britkih analiza. Jer, za Forum.tm pišu iznimni profesionalci s više od 20 godina rada u novinarstvu, a dvoje naših autora nagrađeno je upravo za tekstove objavljene na Forum.tm-u – Veronika Rešković nagradom Hrvatskog novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka” za internetsko novinarstvo, a Oleg Maštruko nagradom “SAP Božo Težak” za najbolji tekst s područja informatike i komunikacija.

Dajemo vam riječ da nećemo zloupotrijebiti naše izvore. Želimo nastaviti razvijati Forum.tm kao odgovoran javni medij. Obećavamo još više dobrog novinarstva. Sve drugo obesmislilo bi Forumovo postojanje. Zato ste nam potrebni.

Neka vide da nas ima!

***Forumu možete donirati i izravno na žiro-račun naše udruge, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podaci su dostupni ovdje. Hvala 🙂

forum-tm1

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI