Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI / POLITIKA
Dosta je! Nema predaje! Veliki prosvjed protiv zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

Dosta je! Nema predaje! Veliki prosvjed protiv zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

brrrr

Čini se kako je stanovnicima Slavonskog Broda i okolice sada prekipjelo. Danas poslijepodne u 18 sati će se na brodskome Korzu dogoditi veliki prosvjed kojime žele prekinuti višegodišnje teško zagađenje zraka i okoliša iz prekosavske rafinerije. Kao što se zna, zbog prekomjernog zagađenja zraka, veliki je broj oboljelih od zloćudnih bolesti u tome kraju, posebice među djecom, no sve dosadašnje hrvatske Vlade se nisu previše okupirale tim problemom. Možda će ovaj put ipak morati: podrška Brođanima stiže sa svih strana od glazbenika, liječnika, glumaca, znanstvenika, ekoloških udruga iz Europe, iz Brazila, Afrike, SAD-a… pa čak i od nekih političara.

– 24.11. glasno poručujemo DOSTA JE! NEMA PREDAJE! Prosvjed na Korzu počinje točno u 18 sati. Prosvjed je podržan nastupima brodskih izvođača: Ira (Irena Kladnik), Mrlle, bendova Zimmerfrei, Kontraefekt, Kings. Caffe bar Beer dijeli besplatno kuhano vino prosvjednicima – pozivaju Brođani.
foto Facebook

foto Facebook

No, neće biti riječ samo o okupljanju u kojem će se prosvjednici malo okupiti s transparentima, pa će onda otići kućama. Prosvjednici imaju jasne zahtjeve podijueljene u sedam točaka. Evo ih:
1. Hitna sjednica predstavnika Vlade RH u Slavonskom Brodu sa predstavnicima Grada, Županije i civilnog sektora radi utvrđivanja hitnih koraka djelovanja.
2. Hitan međunarodni sastanak predstavnika Vlade RH sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod i da se dogovore koraci u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. Civilni sektor mora biti uključen.
3. Izrada plana modernizacije i plinofikacije.
4. Zapošljavanje djelatnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Slavonskom Brodu, koji će koordinirati će aktivnosti i projekte te redovito obavještavati Brođane o izvršavanju aktivnosti
5. Grad Slavonski Brod i okolica dobiti će status posebne državne skrbi kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd.
6. JANAF će otvoriti Zakladu ili financirati udruge i odjele djece oboljelih od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava sa područja Slavonskog Broda i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti na liječenje.
7. Vlada RH će se angažirati u svim prethodnim zahtjevima i staviti zdravlje građana ispred profita. Zakonski će se odrediti kvaliteta i maksimalna dnevna količina distribuirane nafte. Ukoliko prethodnim realnim i ostvarivim ciljevima ne dođe do poboljšanja zraka u Slavonskom Brodu, Republika Hrvatska će zatvoriti ventil i zasutaviti distribuciju naftnih derivata prema rafineriji.
Podrška stiže iz Brazila

Podrška stiže iz Brazila

Nadalje, ako hrvatska Vlada i hrvatski javni mediji ne pokažu interes za ovaj problem kao što su nedavno danima pokazivali za neke druge događaje u bosanskoj Posavini, uslijedit će i konkretne mjere.
– Ukoliko Vlada RH ne reagira slijedi GRAĐANSKI NEPOSLUH: blokada graničnog prijelaza, blokada JANAF-a, prosvjedi na svim događanjima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH, blokada ureda tvrtke Zarubezhneft Istraživanje i Razvoj d.o.o., vlasnika Rafinerije Brod, i pokretanje tužbe protiv Vlade RH – upozoravaju prosvjednici.
Kako će vladajući reagirati, te hoće li ih zdravlje građana zanimati više od političkih prilika u Ukrajini ili BiH, trebali bi doznati već večeras u nekoj od informativnih emisija javne televizije.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI