Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Davor Bernardić , novi šef SDP-a

Davor Bernardić , novi šef SDP-a

Davor Bernardić u drugom krugu izbora za novog šefa SDP-a, pobijedio Ranka Ostojića. Potporu novom predsjedniku stranke obećali i poraženi Ostojić i bivši čelnik stranke Zoran Milanović

Davor BernardićDavor Bernardić  (36 ), novi je predsjednik hrvatske Socijaldemokratske stranke. U drugom krugu izbora s preko 64 posto potpore članova uvjerljivo je pobijedio Ranka Ostojića koji je osvojio nešto više od 35 posto glasova.

– Hvala Milanoviću na dosadašnjem vođenju SDP-a, na svemu dobrome što je napravio. Hvala ljudima koji su me podržavali svih ovih godina u vremenima u kojima mi je bilo najteže. Drugarice i drugovi, hvala vam od srca. SDP je pokazao da se može mijenjati. Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti u kojem brinemo za radnike i umirovljenike, i one koji rade u kreativnim industrijama, koji imaju velike ambicije. Ali uvijek smo za zaštitu radnika, za zaštitu onih koji žive od svoga rada- kazao je u svom pobjedničkom govoru Bernardić, napominjući kako treba sačuvati dostupnost javnog zdravstva pod jednakim uvjetima za sve, te osigurati kvalitetno obrazovanje i povećati minimalnu plaću.

Okupljenim članovima obratio se i Ranko Ostojić koji je ocijenio da je danas SDP dobio sto posto. Zahvalio je svima koji su za njega glasali, ali i onima koji su svoj glas dali Bernardiću kojemu je i sam obećao podršku, jer, kako je kazao, svatko treba podržati onog koga su članovi odabrali.

Pravi motivacijski govor održao je i Zoran Milanović, dojučerašnji šef SDP-a koji je pozvao članove da novom predsjedniku, koji je prvi među jednakima i o kojem puno toga ovisi, dadu vjetar u krila.

– Dajte mu iskrenu podršku, pred vama su veliki izazovi. Volimo se i družimo manje ili više, ali imamo iste ciljeve i ideje- rekao je Milanović, te dodao kako biti poslušan činovnik u službi Bruxellesa, za njega to nije SDP, kojeg drži najjačom strankom. SDP će, rekao je, promicati ljudske i hrvatske interese, SDP se ne boji konkurencije, ali svi Bernardiću, naglasio je, dugujemo lojalnost i pravu prijateljsku potporu.

U drugom krugu izbora za novog šefa SDP-a sudjelovalo je oko 51 posto članova. U utrku za lidera socijaldemokrata ušlo je, inače, sedam kandidata, a uz Bernardića i Ostojića, za potporu članova borili su se i Orsat Miljenić, Tonino Picula, Gordana Sobol, Vesna Škulić i Karolina Leaković. U drugi krug ušli su Bernardić s oko 46 posto glasova i Ostojić s 23 posto. Pobjedio je Bernardić, koji poslije dugogodišnjeg vođenja zagrebačke organizacije staje na čelo najjače hrvatske oporbene stranke, SDP-a.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI