Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Dalmatinski ugostitelji neće prihvatiti uništavanje sektora povećanjem PDV-a

Dalmatinski ugostitelji neće prihvatiti uništavanje sektora povećanjem PDV-a

Stipe Knežević, Tonči Bitanga, Joso Smolić, Ante Roso i Nenad Šepek (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Knežević, Tonči Bitanga, Joso Smolić, Ante Roso i Nenad Šepek (Foto: Tris/H. Pavić)

Povećanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto suprotno je svim predizbornim obećanjima i jednoglasno usvojenoj Strategiji razvoja turizma 2013.-2020. Dovodi u pitanje cijeli sektor. Zato se nekoliko stotina ugostitelja i turističkih djelatnika iz cijele Dalmacije okupilo večeras u Atriumu na Lozovcu, gdje su zajedno s predstavnicima Ceha ugostitelja HOK-a odlučili da na to ne pristanu.

– Večeras smo ovdje da sa ovog skupa pošaljemo poruku našoj Vladi i našim zastupnicima u Saboru, a posebno našem ministru financija Mariću.  Poreznu reformu lome preko naših leđa. Imamo jako malo vremena, pripremalo se u tajnosti i došlo je preko noći. Stopa PDV-a za ugostiteljstvo se uvećava skoro za sto posto, a mi cijene ne možemo podići. Doći će u pitanje naše egzistencija – rekao je u uvodu Joso Smolić, ugostitelj i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Šibensko-kninske županije.

– Priča o tome da nismo smanjivali cijene kad nam je smanjen PDV sa 25 na na deset ne stoje,  jer mi tada nismo radili na smanjenju PDV-a da bi mi smanjili cijene usluga, nego da bi ostali u životu, da bi se ugostiteljstvo i turizam spasili. Do tada smo bili na podu, a smanjenjem PDV-a smo se digli tek na koljena. S ovim će nas se opet baciti na pod – rekao je Smolić pozivajući ugostitelje da se ovih dana drže zajedno i da lobiraju.

Joso Smolić (Foto: Tris/H. Pavić)

Joso Smolić (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatsko ugostiteljstvo, po fiskalnom opterećenju, je gotovo najgore na svijetu, rekao je. Na ljestvici koja prati 141 zemlju je na 139. mjestu. – Naše zemlje u susjedstvu imaju PDV na ugostiteljske usluge ispod 13 posto. Italija ima 10, Malta 7, Španjolska 10, Turska 8, Grčka 13, Austrija 10, Cipar 9, Slovenija 9… i kad kažemo da nećemo biti konkurentni onda nećemo biti konkurentni! – rekao je Smolić.

Smolić i njegovi kolege ugostitelji upozorili su da fiskalna reforma, ovakva kakva se predlaže, ruši Strategiju razvoja hrvatskog turizma za razdoblje 2013. – 2020. godine, koju je Sabor 2013. godine donio jednoglasno. Ruši se, kaže, jedini gospodarski dokument koji je davao rezultate.

– Nakon što je smanjena stopa PDV-a na 10 posto, pa povećana na 13, imamo rezultate koje nikad do sada nismo imali. Imamo povećan broj zaposlenih u ugostiteljstvo za 10.171, a imamo broj trgovačkih društava veći za 2 146. Znači, svi pokazatelji govore da smo na dobrom putu da oživimo i profunkcioniramo, a sada se sve to dovodi u pitanje. Svi ministri na Danima hrvatskog turizma govore da je turizam jedina gospodarska grana koja zadnje tri godine bilježi rast – podsjeća je Smolić.

Nenad Šepek, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, kazao je kako je Hrvatska obrtnička komora jedina institucija koja je jasno i glasno stala iza ugostitelja, te je najavio kako će ona izraditi amandman na zakon o PDV-u. – Spuštanjem PDV-a na razinu konkurentskih zemalja, 2013. godine smo postali konkurentni. I to je Hrvatski sabor izglasao jednoglasno, zajedno s ovim današnjim vlastodršcima. I nećete vjerovati, ta strategija jedini je gospodarski dokument koji je bio ozbiljan i koji je polučio rezultate. Sada ga ovom cjelovitom reformom ruše. To je nepošteno prema svima koji su investirali u ovaj sektor – rekao je Šepek.

Skup ugostitelja Dalmacije (Foto: Tris/H. Pavić)

Skup ugostitelja Dalmacije (Foto: Tris/H. Pavić)

Ljudima koji su u Vladi zamjerio je i što su cijelu predizbornu kampanju govorili da se moraju štititi mali poduzetnici i obrtnici, a sada ih uništavaju.

– Zar mi nismo poduzetnici i obrtnici? Zapošljavamo 50-60 tisuća ljudi i sad nam se dešava da nas se ovako podcjenjuje. Uopće nam se ne obraća resorni ministar. Sto posto smo hrvatsko vlasništvo, a hotelski lanci kojima se išlo na ruku su 70 posto u stranim rukama – rekao je Šepek.

Ugostitelji zahtijevaju da se za njih zauzme njihov resorni ministar.

Ante Roso, predsjednik Ceha ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, pitao se zašto vlada nekim sektorima pogoduje, a neke uništava.

– Viši PDV će smanjiti broj zaposlenih u ugostiteljstvu, a taj broj je kod nas puno veći nego što je u nekim trgovačkim društvima kojima se rade veliki ustupci i donose se čak zakoni samo njima u korist. S nama se rugaju – rekao je Roso.

Podsjetio je kako je nakon smanjenja PDV-a na ugostiteljske usluge na deset posto, došlo do njegovog povećanja na 13 posto, ali da to povećanje nije bilo bezuvjetno. – I tada nam je bilo obećano da će se 1. siječnja 2017. godine vratiti na deset posto, pa smo prihvatili pomoći državu koliko možemo. U predizbornim obećanjima ova je vlada naglašavala da neće biti nikakvih dizanja poreza. Na kraju nas dočeka da sav naš posao pada u vodu – rekao je Roso.

Ante Roso (Foto: Tris/H. Pavić)

Ante Roso (Foto: Tris/H. Pavić)

Tonči Bitanga, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije, situaciju u koju su dovedeni ugostitelji usporedio je sa Sanaderovom epohom.

– Mi smo s ovim sada u banani. Vraćamo se na početak. Kako je Sanader rekao, mi smo u banani i nema nam spasa. Mislim da dizanje stope PDV-a samo ugostiteljima šteti i da od toga nema nikakve koristi. Trebalo je ostaviti bar dvije,  tri ili pet godina prilagodbe. Ovako će ugroziti čitavu djelatnost – rekao je Bitanga.

Joso Smolić je kazao i kako se danas na kratko sastao s premijerom Plenkovićem, koji mu je rekao da zna da su samo ugostitelji reformom doživjeli gotovo stopostotno povećanje poreza, te da je i on sam bio skeptičan kako će to ići.

– Rekao je i da su ga stručnjaci koji su radili na reformi uvjerili i dokazali da će ugostitelji sa svim smanjenim troškovima ulaza uspjeti kompenzirati ovo povećanje PDV-a, da će građani i drugi poduzetnici s reformom dobro proći i da će oni više trošiti u našim lokalima i da će se tako kompenzirati povećanje. Rekao je i da, ako se u vrlo kratkom roku ovo ne pokaže ispravnim, treba sjesti i razgovarati i donijeti druge zakone – rekao je Smolić.

Pozvao je ugostitelje na akciju. – Ovo još nije gotovo. Ima još praznina, ima prostora u kojem možemo djelovati i spriječiti krah. Nemojmo stati, moramo se izboriti za svoja prava – rekao je Smolić.

HOK će održati još nekoliko ovakvih skupova, a na središnjem Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika koji će se od 27. do 29. studenog održavati u Splitu donijet će konačne zaključke i s njima izaći pred javnost, Vladu i Sabor, pred zadnje čitanje zakonskog paketa. ugostitelji5

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI