Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Foto HRT - snimka zaslona

Četvrt stoljeća od pada Vukovara – Hrvatska i danas šalje samo poruke ohrabrenja

Foto HRT - snimka zaslona
Foto HRT - snimka zaslona

Foto HRT – snimka zaslona

Pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta” u Vukovaru se danas obilježiti 25. obljetnica tragičnog kraja bitke za Vukovar. Središnji događaj bit će tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara.

Bitka za Vukovar smatra se najvećom i najkrvavijom bitkom u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada koja je završena porazom branitelja, uz velike gubitke napadača, te velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. Procjene su da je u bitci poginulo između 2900 i 3600 ljudi, branitelja i civila.

Najavljeno je kako će Kolona sjećanja iz vukovarske bolnice ove godine ići starom trasom, Županijskom ulicom kroz središte Vukovara preko mosta Jean-Michel Nicoliera, te će se nastaviti Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Povorku će predvoditi vukovarski branitelji. Kako javlja HRT, očekuje se 30-ak raznih komemorativnih programa kojima se  želi u prigodi 25. obljetnice posebnu pozornost pridati obiteljima zatočenih i nestalih, kao i braniteljima Vukovara.

Za braniteljske udruge koje su prijavile dolazak svojih članova u Vukovar preko Ministarstva branitelja organiziran je poseban vlak koji kreće sa zagrebačkog glavnog kolodvora.

Počast žrtvama Vukovara odat će se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a na njemu su, po posljednjim podacima, pokopana 423 hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. Po podacima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, još se traga za 291 nestalih Vukovaraca.

Da li je Vukovar trebao pasti i da li je izdan od tadašnjeg hrvatskog vodstva? Je li Hrvatska tada trebala svoje najmodernije tenkove prodati Kuvajtu ili ih ipak poslati u pomoć vukovarskim braniteljima… Odgovora nema ni nakon četvrt stoljeća posipanja pepelom.  Vukovar danas treba pomoć Hrvatske kao što je trebao i pred 25 godina. Ovdje BDP iznosi 4.488 dolara, što je manje od polovice u odnosu na ostatak Hrvatske, gdje je on 11.044 dolara. Zato ovaj grad predvodi u nezaposlenosti i iseljavanju. Vukovar je danas priča o pučkoj kuhinji i socijalnoj samoposluzi, priča o nestalima, o dvojezičnim pločama, nacionalno razdvojenim kafićima, školama i vrtićima… S današnje sjednice Vlade održane u Vukovaru Vukovarcima je poslana ‘poruka ohrabrenja, solidarnosti i potpore’. No, poruka sigurno neće biti dovoljna ni danas, kao što nije bila dovoljna ni pred 25 godina…

Tags:

VEZANE VIJESTI