Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Zablaće (foto: Grad Šibenik)

Belgijanci koji su htjeli graditi u Zablaću kraj tvrđave sv. Nikole izgubili međunarodni spor

Zablaće (foto: Grad Šibenik)
Belgijanci su htjeli graditi kraj tvrđave sv. Nikole (Foto: tris/H. Pavić)

Belgijanci su htjeli graditi kraj tvrđave sv. Nikole (Foto: tris/H. Pavić)

Arbitražno vijeće Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) odbilo je u cijelosti tužbeni zahtjev američko-belgijskog investitora obitelji van Riet protiv RH. Tužili su Hrvatsku zbog povrede međunarodnog sporazuma o poticanju i zaštiti stranih ulaganja i tražili su naknadu štete u visini od 32 milijuna USD, jer su ih šibenske gradske vlasti, tvrdili su, dovele u zabludu oko mogućnosti ulaganja u Zablaću kraj Šibenika.

Belgijanci su kanili ulagati u neposrednoj blizini mjesta koje je u kontekstu mogućeg ulaganja u nekretnine nedavno posjetio slavni američki glumac Brad Pitt. Tvrdili su da su ih gradske vlasti prevarile.

– Grupacija je tužila RH zbog razgovora o investicijama kod Zablaća koji su se vodili za mandata gradonačelnice Nedjeljke Klarić 2005. – 2009. Postojale su ambicije ulaganja u to područje i raspitivali su se o mogućnostima, a kad su vidjeli da od toga neće biti ništa, na kraju su tužili državu. Tvrdili su da su dovedeni u zabludu po pitanju mogućnosti gradnje i da su time pretpjeli štetu od 32 milijuna dolara – pojasnio nam je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Grad Šibenik je sudjelovao su sporu na način da je servisirao DORH s potrebnom dokumentacijom i na kraju se utvrdilo da Belgijanci nisu bili u pravu. Mileta kaže da se ne radi o području za koje je interes iskazao Brad Pitt. Grad Šibenik je nedavno donio cjelovite izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana kojima je omogućena gradnja na širem području Zablaća, uključujući područje Velike i Male Soline za koje se interesirao Pitt, ali tereni na kojem su htjeli graditi Belgijanci nisu dirani.

– Oni su se zanimali za zaštićeno područje od Zablaća prema tvrđavi sv. Nikole. To područje u GUP-u nije dirano i tamo se ni po novome neće ništa moći graditi – rekao je Mileta.

Dogradonačelnik Danijel Mileta (Foto: Tris/H. Pavić)

Dogradonačelnik Danijel Mileta (Foto: Tris/H. Pavić)

DORH se na svojim stranicama (POVEZNICA) pohvalio kako je ova odluka arbitražnog vijeća njihov velik uspjeh jer su u investicijskoj arbitraži uspješno obranili Republiku Hrvatsku i zaštitili ne samo njene imovinske interese već i međunarodni ugled.

Tužitelji su u tužbi tvrdili da je Republika Hrvatska povrijedila Ugovor sklopljen između Vlade Republike Hrvatske i Belgijsko-luksemburške ekonomske unije o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja (BIT) time što je nadležno tijelo dalo pogrešne informacije o statusu prostornog planiranja za zemljište koje je strani investitor (tužitelji) kupio za izgradnju  luksuznog turističkog kompleksa na obali Jadranskog mora zbog čega su tužitelji pretrpjeli štetu u visini od 32 milijuna USD. Naime, tužitelji su kupili atraktivno zemljište uz samu obalu Jadranskog mora bez da su prethodno na pravilan način utvrdili što se, kako i pod kojim uvjetima može graditi na tom zemljištu.

Državno odvjetništvo je osporilo navode tužitelja i pružilo potrebne dokaze, što je arbitražno vijeće prihvatilo u cijelosti. Obrazlažući odluku i razloge odbijanja tužbenih navoda arbitražno vijeće je odbacilo sve kritike (primjedbe) na račun hrvatskih propisa o prostornom planiranju i postupanje nadležnih tijela u njihovoj primjeni te naglasilo da investitori moraju snositi posljedice svojih propusta u angažiranju stručnih osoba koje bi trebale provesti dubinsku analizu prije samog ulaganja, a što tužitelji nisu učinili.

Državno odvjetništvo je zadovoljno što pravorijek arbitražnog vijeća potvrđuje da su zahtjevi tužitelja obitelji van Riet bili u potpunosti neosnovani i da Republika Hrvatska nije povrijedila niti jednu od svojih međunarodnih obveza prema stranim ulagačima-investitorima.

Republiku Hrvatsku je u ovoj međunarodnoj arbitraži zastupalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zajedno s Odvjetničkim društvom Latham&Watkins, njihovim timom koji je predvodio hamburški partner Sebastian Seelmann-Eggebertom i londonskim partnerom Charlesom Claypooleom te savjetnikom Felixom Dorfeltom iz Hamburga – kaže DORH u svom priopćenju.

Zablaće (foto: Grad Šibenik)

Zablaće (foto: Grad Šibenik)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI