Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
IZDVOJENO / UKRATKO
Dr. Burić i dr. Poljičak (foto Grad Šibenik)

950 godina Šibenika – u Bruxellesu

Dr. Burić i dr. Poljičak (foto Grad Šibenik)

Iz Grada Šibenika izvještavaju kako će se naredni tjedan 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika biti predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Evo priopćenja:

Dr. Burić i dr. Poljičak (foto Grad Šibenik)

Dr. Burić i dr. Poljičak (foto Grad Šibenik)

950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika naredni tjedan će biti predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Šibenčani putuju u Belgiju na poziv zastupnice Ivane Maletić, u terminu od 07. do 09. studenog 2016., a program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu javnosti su danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić prezentirali gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Gradskog vijeća te predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice Ivice Poljičak.

„Drago nam je što će velika šibenska obljetnica predstavljanjem u Europskom parlamentu nadići međunarodne okvire. Cilj nam je dostojanstveno, upravo kakva je i cijela godina u Šibeniku, predstaviti 950. obljetnicu Krešimirova grada u Bruxellesu.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić,uputivši zahvalu Šibenčanki Ivani Maletić na pozivu i pruženoj mogućnosti da ljepote i vrijednosti našeg grada budu pokazane i članovima Europskog parlamenta.
Program predstavljanja Šibenika u Europskom parlamentu obuhvaća konferenciju „950 godina Šibenika“ u okviru koje će biti prikazan video zapis autora Željka Petreša „Faustov let“. Uz audio-vizualni dio, sadržaj konferencije će biti obogaćen predavanjima te recitalima, a bit će pročitana i isprava Kralja Petra Krešimira IV. Prigodna izlaganja uputit će i predstavnici gradske, županijske te crkvene vlasti. Nakon konferencije, u Europskom parlamentu će biti otvorena izložba „950 godina Šibenika“ .
„Šibenik od samog osnutka karakterizira europska dimenzija; Šibenčani su odlazili u Europu, a utjecaj novih spoznaja očitovao se u graditeljstvu i u raznim fazama društvenog života i zato ovo predstavljanje ima za nas dodatnu vrijednost.“, rekao je Ivica Poljičak, najavivši i nastavak aktivnosti obilježavanja obljetnice- izložbu slikarskih radova Šibenčanina Ive Vitića, koja će biti otvorena 11. studenog u Muzeju grada Šibenika.
U programu predstavljanja Šibenika u Bruxellesu sudjeluju predstavnici Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije, Šibenske biskupije, Gradskog vijeća grada Šibenika, turističkih, kulturnih i obrazovnih institucija te brojnih udruga.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI