Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
(Screenshot: YouTube)

20 godina od borbe za Stojedinicu:
Film, izložba i koncert

(Screenshot: YouTube)
(Screenshot: YouTube)

(Screenshot: YouTube)

Prošlo je okruglih dvadeset godina od prosvjeda protiv gašenja zagrebačkog Radija 101. Na današnji dan, 21. studenog 1996., gotovo 120 tisuća slušatelja Stojedinice okupilo se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, demonstrirajući protiv odluke Vijeća za telekomunikacije da se Radiju 101 oduzme koncesija. Bio je to prvi građanski bunt u nezavisnoj Hrvatskoj, koji do danas, što se brojnosti tiče, ni blizu nije nadmašen.

Prosvjed za Stojedinicu, kasnije nazivan i “Noć svijeća”, a s kojega se pamti Raosovo “Strepite!”, kao i intoniranje “Dinamo ja volim” te govori Čička i Gotovca, bio je protest protiv gaženja slobode medija, ali i iskazivanje akumuliranog nezadovoljstva autoritativnom vladavinom Franje Tuđmana.
– Da sam poslušao Tuđmanovu zapovijed, na ulicama bi imali mrtve i ranjene. Bila je napravljena procjena razvoja događaja. Policija je bila dovoljno jaka i sposobna da ljude spriječi da izađu na Trg bana Jelačića, ali bi to značilo žrtve i razbijen cijeli uži centar grada – izjavio je godinama poslije Ivan Jarnjak, tadašnji ministar unutarnjih poslova, za Jutarnji list.
Franjo Tuđman, koji se dan kasnije vratio s liječenja u SAD-u, održao je na zagrebačkom aerodromu, koji se danas zove njegovim imenom, “slavni” govor o “crnim, zelenim i žutim vragovima”, “jugokomunističkim ostacima”, “bezglavnim smušenjacima” i “judinim škudama”. No, Radio 101 uspio je u svojoj borbi za opstanak u eteru, a građani su sami sebi dokazali da pobunom i neposluhom mogu sabotirati i najtvrđe političke odluke. Tu moć su kasnije, iz nekog razloga, tako rijetko koristili.
U sjećanje na taj događaj, kojim se branila sloboda svih medija u Hrvatskoj, tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo, pod medijskim pokroviteljstvom Radija 101, organiziraju multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 24. studenoga. Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu započinje u 18 sati projekcijom filma „Dan nezavisnosti Radija 101“ u režiji Vinka Brešana, u dvorani Gorgona. U 20 sati bit će otvorena izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke.
Nakon projekcije filma i otvaranja izložbe, slijedi koncert. Nastupaju stari prijatelji Stojedinice: Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI