Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
Sport
17. Šibenska regata krstaša: Festival mora i mornara

17. Šibenska regata krstaša:
Festival mora i mornara

regata-press

Na slici Nikica Penđer, Marin Paić, Denis Marinov i Zoran Lučić Luca

Tradicionalna “Šibenska regata krstaša” održat će se ovog vikenda po 17-ti put u organizaciji Jedriličarskog kluba Val. Program regate, na konferenciji za novinare, predstavili su članovi JK Val i dogradonačelnik Šibenika Nikica Penđer.

– Šibenska regata krstaša je prerasla okvire sportskog natjecanja jer je već nakon nekoliko godina postala kulturno-sportsko-zabavna manifestacija. Mi smo je posvetili blagdanu sv. Nikole koji je zaštitnik pomoraca i zato se održava prve subote u prosincu, a zamišljena je kao “festival mora i mornara”. Specifičnost ove regate je što se odvija u akvatoriju gradske luke pa čitav grad, riva i tvrđave postaju gledalište, istaknuo je predsjednik JK Val Marin Paić dodajući kako se ove godine u regatu uključila i Javna ustanova “Tvrđava kulture Šibenik”.
– U subotu 3. prosinca, građanima će ulaz na tvrđavu Barone biti besplatan uz posebnu ponudu hrane, pića i kuhanog vina po povoljnim cijenama- najavio je Paić.
Regata se održava od pokroviteljstvom Grada Šibenika, a zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer istaknuo je kako Grad godinama podržava aktivnosti JK Val pa tako i Šibensku regatu krstaša.
-Nadam se da ćemo 18-tu,  punoljetnu regatu dočekati u novim prostorima kluba. To nam je svima želja – dodao je Penđer.
Program 17. Šibenske regate krstaša počinje već u petak u popodnevnim satima, okupljanjem sudionika na brodu ‘Desto’ na šibenskoj rivi, kada će biti proglašen pobjednik monotip klupskog prvenstva, a u 19 sati u caffe baru Domald bit će otvorena već tradicionalna izložba Foto kluba Šibenik pod nazivom “More, brod, čovik,…”.
– Na njoj izlaže ukupno 20 članova Foto kluba Šibenik, a sav prihod od prodanih fotografija ide akciji “Tikula za Val” kojom prikupljamo sredstava za gradnju nove zgrade kluba- kazao je Paić.
marin-paic

Marin Paić, predsjednik JK Val

Subotnji program regate počinje budnicom Šibenske narodne glazbe u 10:30, a u 10:45 u panoramsku vožnju regatnim poljem isplovljava brod Desto. Gostovanje u programu regate u subotu će imati dramsko-scenska skupina dječjeg vrtića Građa koja će na rivi prikazati nekoliko scena iz života u starom Šibeniku u predstavi “Luca i Stipe”.
Start regate u 11 sati, pucnjem iz topa sa šibenske rive, simbolično će označiti šibenski gradonačelnik Željko Burić.
JK Val na regati očekuje između 30 i 40 natjecateljskih posada, a osim domaćih, najavljen je dolazak posada iz Švedske i Slovenije.
– Naši prijatelji Šveđani već treću godinu dolaze na regatu, ovaj put sa dvije posade. Oni su postali članovi JK Val i već su dali svoj prilog akciji “Tikula za Val”. Iz Slovenije dolaze tri posade iz JK Ljubljana i to posebno u znak sjećanja na Šibenčanina Mirka Bogića koji je preminuo ovo ljeto, a koji je bio osnivač njihovog kluba -istaknuo je Paić.
Denis Marinov, predsjednik regatnog odbora kazao je kako ove godine vremenska prognoza ide na ruku jedriličarima.
– U subotu imamo najavu umjerene bure što odgovara svima. Najvažnije je da neće biti kiše i imat ćemo dobre uvjete za jedrenje. Ako tako bude pokušat ćemo izvuči dva jedrenja što smo prijašnjih godina uspjeli samo dva puta.U nedjelju je finalni dan kada pobjednici po grupama imaju “pripetavanje” i tu dobivamo pravog pobjednika regate. I za nedjelju je prognoza dobra, sa nešto jačom burom, tako da očekujem kako ćemo to uspješno odraditi za razliku od prošle godine kada se poklopila i kiša i bonaca.

Nagrada Valovi Šibenika

U sklopu 17. Šibenske regate krstaša po peti put će biti dodijeljena plaketa Valovi Šibenika, nagrada koja se dodjeljuje za najpožrtvovnije spašavanje na moru u kojoj je bar jedan od sudionika bio jedriličar ili jedrilica.
Ove godine su za nagradu bile tri nominacije, kazao je Zoran Lučić Luca idejni začetnik nagrade.
– Prva nominacija se odnosila na spašavanje na Atlantskom oceanu gdje je posada trgovačkog broda „Anton Topić“ s kapetanom Antom Ragužom iz Dubrovnika spasila  britanskog jedriličara Richarda Tolkiena. Druga nominacija je bila za spašavanje kod Cavtata gdje je ronioc Bobo Obradović spasio ozlijeđenog jedriličara s katamarana, a treća je nominacija išla spašavanju 75-godišnjeg Čeha ispred Poreča kojeg je  u maloj brodici zahvatila oluja na moru. Marijan Babić isplovio je sa svojim gliserom u potragu i na kraju ga je uspio pronaći i spasiti mu život. Upravo zbog toga njemu dodjeljujemo plaketu “Valovi Šibenika’”, ove subote u 17 sati u Gradskoj vijećnici -rekao je Zoran Lučić Luca, predsjednik povjerenstva za dodjelu plakete.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI