Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA
Le Bao dok je bio živ - foto/HINA/ EPA/YONHAP

Umrla Jia Jia (38), najstarija zatočena panda, koja je rodila 30 pandi

Le Bao dok je bio živ - foto/HINA/ EPA/YONHAP
Le Bao dok je bio živ - foto/HINA/ EPA/YONHAP
Le Bao, prijatelj pokojne Jia Jia – foto/HINA/ EPA/YONHAP

HONG KONG – Iz Hong Konga stiže osmrtnica: Jia Jia (38), najstarija panda koja je živjela u zatočeništvu,  umrla je u nedjelju. Kako javljaju honkonški mediji, crno-bijela Jia Jia je u 38. godini preminula u tzv. tematskom parku u Hong Kongu.

Jia Jia uspavana je nakon što joj se zdravlje u posljednja dva tjedna jako pogoršalo, pa nije mogla hodati, priopćio je Ocean Park.

Rođena je 1978. u divljnini pokrajine Sečuan. Zanimljiva, ali prije će biti bizarna vijest je ova: dolazak Jie Jie u Hong Kong 1999. vezan je uz teritorijalno-politički čin.
Ova je panda gratis došla u paketu s povratkom Hong Konga u tzv. kinesko vlasništvo: u povodu predaje tog poluautonomnog grada Kini nakon 156 godina imperijalističke britanske vladavine.
No svejedno, Jia Jia je u značajnoj mjeri pridonijela povećanju populacije pandi na svijetu:  pet puta je rodila po šest pandi.
Koliko je to bitan podatak govori ovaj sljedeći: na svijetu živi manje od ukupno 2000 tih rijetkih životinja (!) čija staništa ugrožava takozvani razvoj, kako pokazuju podaci zaklade World Wildlife Fund.
Sada je pandi na svijetu manje od 1999.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI