Neovisni novinarski portal
29.9.2022.
POLITIKA / UKRATKO
Udruga ruralnog turizma: Tražimo konkretna rješenja za spas hrvatskog sela

Udruga ruralnog turizma:
Tražimo konkretna rješenja za spas hrvatskog sela

 

agroturizam-duvancic

Ilustracija/Agroturizam Duvančić

Udruga ruralnog turizma Hrvatske zatražila je od Vlade Republike Hrvatske, nadležnih ministarstava i saborskih odbora da otklone ograničenja koja sprječavaju efikasan plasman poljoprivrednih proizvoda kroz turizam u ruralnim područjima, kako bi se zaustavilo daljnje propadanje i depopulacija hrvatskog sela.

Od Ministarstva turizma je zatraženo hitno usvajanje Akcijskog plana za ruralni turizam, sređivanje zakonodavnog okvira koji prati seoski turizam i početak promocije ove vrste turizma na domaćem i inozemnim tržištima;  od Ministarstva financija smanjivanje trošarina na proizvodnju rakija i likera za proizvođače koji prodaju vrše isključivo na vlastitom pragu;  od Ministarstva rada i mirovinskog sustava uvođenje vrijednosnih kupona kojima bi se omogućilo angažiranje radnika za povremeno pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom prostoru; a od Ministarstva poljoprivrede bolja suradnja s Ministarstvom turizma u cilju uklanjanja ograničenja, i što efikasnijeg plasmana poljoprivrednih proizvoda kroz turizam.
“Poljoprivreda i turizam označeni su kao sektori s najvećim potencijalom rasta u programu Vlade RH, te se nadamo da će Vlada i ostale relevantne institucije poduzeti efikasne mjere kako bi se ostvario jedan od temeljnih ciljeva Vlade do 2020. godine  – zaustavljanje iseljavanja, osobito iz ruralnih područja. S obzirom na alarmantnost situacije na hrvatskom selu, tražimo brzo i koordinirano djelovanje svih institucija po ovom pitanju” kaže Jasmina Rakić Horvat, predsjednica Udruge ruralnog turizma Hrvatske.
Udruga okuplja obiteljska poljoprivredna gospodarstava i poljoprivredne obrte registrirane za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga s područja cijele Hrvatske. Glavni cilj im je održivi razvoj hrvatskog sela kroz povezivanje poljoprivrede i turizma te stvaranje poticajnih uvjeta za razvoj seoskog turizma putem poboljšanja zakonodavnog okvira i bolje promocije ove vrste turizma na domaćem i inozemnim tržištima.
“Mi koji se bavimo turizmom i poljoprivredom svakodnevno se susrećemo s nizom ograničenja i zakonskih prepreka za efikasno bavljenje ovom vrstom turizma koja ima velik potencijal jer sezona traje cijelu godinu. Umjesto ograničenja, tražimo razumijevanje i poticaje kako bi ova vrsta turizma bila adekvatno prepoznata kao motor razvoja hrvatskog sela” naglašava Janko Kezele, dopredsjednik Udruge.
Udruga ruralnog turizma Hrvatske, osnovana u svibnju ove godine, nudi partnerski odnos svim institucijama u rješavanju navedenih problema i očekuje održavanje niza konkretnih sastanaka s relevantnim institucijama prije usvajanja proračuna za 2017. godinu.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI