Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA
U Šibeniku otvorena manifestacija “Mjesec hrvatske knjige”

U Šibeniku otvorena manifestacija “Mjesec hrvatske knjige”

knjiga-1

“Mjesec hrvatske knjige 2016.”, manifestacija koja više od dva desetljeća promovira knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, svečano je danas otvorena u Šibeniku.

Tri su velika razloga zbog kojega su Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija počašćeni domaćinstvom otvaranja ovogodišnje manifestacije “Mjesec hrvatske knjige”, podsjetio je na svečanosti u HNK Šibenik ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, Vilijam Lakić.
Uz 950. obljetnicu od prvog spomena Šibenika, velike su obljetnice i 150 godina od osnivanja Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku te 400 godina od objave knjige izuma i projekata Machinae novae (Novi strojevi) Šibenčanina Fausta Vrančića.
-Šibenik ima prebogatu baštinu ne samo arhitektonsku u kojoj se ističu katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole. Kako nas je okupila knjiga onda treba istaknuti i da Šibenik ima vrlo vrijedno, mogu reći neprocjenjivo, blago ponajprije u samostanu sv. Frane u kojem se čuva 161 prvotisak, 150 rukopisnih kodeksa i velika zbirka starih i rijetkih knjiga. Ukupno je oko 4 tisuće naslova tako da se mnoge europske pa i svjetske knjižnice ne bi mogle time podičiti – rekao je Lakić.
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako je u digitaliziranom 21. stoljeću važno naznačiti potrebu i važnost čitanja.
– Knjiga polako ali sigurno ponovno zauzima svoje mjesto i mlađe generacije shvaćaju da u digitalnom dobu knjiga i pisana riječ nije zamjena za digitalni medij, a ni digitalni medij nije zamjena za knjigu – istaknuo je Burić.
davorka-bastic

Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige

 

Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige prisjetila se dugogodišnjeg ravnatelja šibenske Gradske knjižnice Milivoja Zenića.
-Milivoj Zenić je ostavio neopisiv trag u hrvatskom knjižničarstvu. Bio je zaljubljenik u pisanu riječ koji je pokrenuo vrijednu izdavačku produkciju koje ćemo se mi knjižničari s velikim poštovanjem prisjećati – istaknula je Bastić.
“Mjesec hrvatske knjige” je najdugovječnija manifestacija kojom se potiče čitanje, dodala je Bastić te zahvalila svima koji pomažu u realizaciji manifestacije koja u sljedećih mjesec dana organizira preko 2 tisuće različitih događanja. Među brojnim programima Bastić ističe već tradicionalni nacionalni kviz koji potiče čitanje kod mladih,a u kojem je prošle godine sudjelovalo oko 3 tisuće učenika.
-Moto ovogodišnje manifestacije je “Čitam sto na sat”. Zašto tako? U proslovu ovogodišnje manifestacije književnik Renato Baretić navodi da se otprilike svakih pola minute u svijetu objavi jedan naslov. Naravno da nitko ne očekuje da ljudi toliko čitaju ali je jako važno u tom moru pisane riječ naći nešto što će vas obogatiti, oplemeniti i pomoći da sazrijete i da se bolje obrazujete – poručila je Bastić.
Manifestaciju “Mjesec hrvatske knjige” otvorila je načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Dubravka Đurić Nemec, a potom su u Gradskoj knjižnici otvorene dvije izložbe : Šibenik očima stranaca (karte, mape, litografije… iz fundusa Knjižnice) i Šibenik očima Vladimira Kirina (trinaest originalnih crteža s motivima grada Šibenika iz 1922. i grafička mapa Šibenik hrvatskoga grafičara, slikara i grafičkog dizajnera V. Kirina).

izlozba-kirin

 

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI