Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Milo Đukanović na biračkom mjestu u Podgorici. foto HINA / Rade PRELIĆ / TANJUG

U Crnoj Gori uhićeno ’20 srpskih terorista’:
Izborni igrokaz ili stvarna prijetnja?

Milo Đukanović na biračkom mjestu u Podgorici. foto HINA / Rade PRELIĆ / TANJUG
Milo Đukanović na biračkom mjestu u Podgorici. foto HINA / Rade PRELIĆ / TANJUG

Milo Đukanović na biračkom mjestu u Podgorici. foto HINA / Rade PRELIĆ / TANJUG

Na Balkanu uglavnom nije dosadno: u Crnoj Gori su danas parlamentarni izbori, a tamnošnji premijer Milo Đukanović izjavio je danas nakon glasanja i uhićenja stanovite ‘terorističke skupine iz Srbije’ (!) da je Crna Gora ‘stabilna i ozbiljna država te da ne očekuje nikakve incidente’.

Kakvi sad srpski teroristi? O čemu se tu radi? Naime, direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović kazao je Javnom servisu crnogorske televizije da je kako je ‘na temelju obavještajnih podataka i suradnje s policijama u regiji tijekom noći uhitićeno 20 građana Srbije, a za jednom osobom i dalje se traga’.
Skupina koja je nazvana terorističkom je, tvrdi Stojanović, imala namjeru na području Crne Gore danas i večeras ‘izvesti niz terorističkih akcija, izazvati kaos u državi, napasti ustanove sustava ne isključujući i atentate na najviše državne dužnosnike.’
Tako ozbiljne izjave o terorizmu nisu se davno čule na području Balkana, a pogotovo ne na dan izbora u nekoj od nedavno nastalih država.

‘Crna Gora je stabilna država’

– Crna Gora je veoma stabilna država, i tko god misli da se može njome poigravati, završit će kao što su i do sad završavali – ustvrdio je Đukanović, te dodao kako ne očekuje da danas može biti incidenata.
No neki u Crnoj Gori, a još više u Srbiji, zaključuju kako se radi o svojevrsnom izbornom igrokazu crnogorskog premijera, nalik nekima od ranije, a sve kako bi se bi osigurao što jaču poziciju na izborima, predstavljajući se kao odlučan, sposoban i domoljuban državnik i vođa.
U svakom slučaju, uhićen je i bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, a za kojega se tvrdi kako je šef uhićenih terorista.
Nije se dugo čekalo na odgovor iz Srbije, čiji su državni dužnosnici danas ‘kao’ nisu željeli komentirati akciju crnogorske policije koja je uhitila 20 državljana Srbije, barem dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija.
Ni srbijanski premijer Aleksandar Vučić ‘nije želio komentirati’. No, ipak…

‘Bolje da se ugrizem za jezik tri puta’

– Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome reći. Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prešutim – prenijela je Vučićevu izjavu Radio-televizija Srbije.
Inače, u Crnoj Gori je do sada uglavnom pobjeđivala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Đukanovića s koalicijskim partnerima, uglavnom manjinskim strankama i Socijaldemokratskom partijom (SDP) Ranka Krivokapića.
Današnji su izbori neizvjesni zbog jake oporbe, za koju Đukanović vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna. Tako će, pored Đukanovićeva DPS-a, ključnu ulogu imati dva oporbena saveza, Demokratski front (DF) i koalicija “Ključ”.
Ovi izbore analitičari nazivaju svojevrsnim referendumom “za” ili “protiv” ulaska Crne Gore u NATO i Europsku uniju.
Biračka mjesta bit će zatvorena u 20,00 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni oko 21,00 sat.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI