Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA
Treća Noć hrvatskog filma i novih medija: U Vodicama na repertoaru osam filmova

Treća Noć hrvatskog filma i novih medija:
U Vodicama na repertoaru osam filmova

noc-hrvatskog-filma

Treća po redu Noć hrvatskog filma i novih medija, na kojoj će gledatelji besplatno vidjeti hrvatske restaurirane filmske naslove, ali i recentna ostvarenja domaćih autora, održat će se u petak 7. listopada u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici.

U samo jednoj večeri publika će moći, sasvim besplatno, uživati u uracima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.
Treća Noć hrvatskog filma tradicionalno prikazuje digitalno restaurirane klasike hrvatske kinematografije, pa će publika ove godine vidjeti prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. godine, zatim Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića te Ljubav u režiji Ante Babaje, oba iz 1963. godine. Prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci, Sinjska alka iz 1921. godine, zatim Komadić savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. godine te Halo München iz 1968. godine i Specijalni vlakovi iz 1972. godine, oba u režiji Krste Papića.

Bezvremeni klasici dječjeg filma za najmlađe u poslijepodnevnim terminima

Najraniji termin rezerviran je za najmlađe, koji će moći uživati u omiljenim animiranim i dječjim igranim filmovima: Šegrt Hlapić , Vuk samotnjak, Vlak u snijegu, animiranim SurogatGuliver  te dokumentarcu Dragi Lastane!.
U svim će gradovima, osim u Zagrebu, program početi u 18 sati, s filmovima namijenjenim mlađoj publici, a na programu su između ostalog dugometražni naslovi Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, Vuk samotnjak Obrada Gluščevića, Vlak u snijegu Mate Relje i Sinji galeb Branka Bauera, ili kratkometražni Surogat Dušana Vukotića, Guliver  Zdenka Bašića, Neboder Joška MarušićaZnatiželja Borivoja Dovnikovića Borde itd.
Od dugometražnih dokumentaraca na programu su Dragi Lastane! Irene Škorić, Modri kavez Brune Bajić, Sve je bio dobar san Branka IštvančićaSlobodni redatelja Tomislava Žaje, dok recentnu dugometražnu igranu proizvodnju predstavljaju Sirene i krikovi Ivana Perića Zbog tebe Anđela Jurkasa.

U Vodicama najjači naslovi perspektivnih mladih filmaša

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će najsvježije uratke trolista mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije, redateljice Brune Bajić, poznate po izvrsnom dox-portretu pijanista svjetskog glasa Maksima Mrvice, zatim scenarista i redatelja Ivana Perića, koji je pažnju javnosti privukao pobjedom na svjetskom izboru najboljeg turističkog filma koji je Hrvatskoj donio za promotivni film The heart of Adriatic te redatelja Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film Piknik, dirljivu priču o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru, a prikazuje se u Vodicama u 21:15.
U 20 sati na rasporedu je ambiciozan i impresivan dugometražni film Sirene i krikovi koji je Ivan Perić snimio na splitskim ulicama u jednom kadru skidajući masku grada koji zbog krize i kriminala neumitno propada, kao prvi film takve vrste u Hrvatskoj, koji je bio prijavljen i za Guinessovu knjigu rekorda.
Za kraj večeri, u 21:30, veliki ekran preplavit će ‘veliko plavetnilo’ u kojem nas, u edukativno-dokumentarnom tonu, redateljica i kći kapetana Bruna Bajić u filmu Modri kavez pobliže upoznaje sa životom pomoraca i njihovih obitelji, koje je ponekad i generacijama, obilježilo more i pomorstvo, a svoj su trag ostavili diljem svijeta.
Noć hrvatskog filma i u Vodicama počinje u 18 sati filmom za djecu Sinji galeb redatelja Branka Bauera. U 23:15 slijede tri kratka animirana filma: Požuda Irene Jukić Pranjić,
Znatiželja Borivoja Dovnikovića-Borde i Ljubav i prijevozna sredstva Draška Ivezića. Noć hrvatskog filma završava dugometražnim igranim filmom Rajka Grlića raljama života.
Filmski program za svaki grad koji sudjeluje u manifestaciji sastavili su umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika Tomislava Gregla(selektor za animirani film) i Branka Ištvančića (selektor za dokumentarni film). Manifestacija se održava pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, podržana je sredstvima HAVC-a, a ulaz na sva događanja je besplatan.
Sve dodatne informacije potražite na službenoj web stranici manifestacije i službenoj Facebook stranici.

noc-hrvatskog-filma-plakat

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI