Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA
Svečano otvorenje dvorane Doma kulture: Drniš dobio Lisinski, HNK i Cinestar

Svečano otvorenje dvorane Doma kulture:
Drniš dobio Lisinski, HNK i Cinestar

Pred 400 uzvanika, kino-kazališna dvorana 'Ivan Meštrović' otvorena je 'Operetnom bombonjerom' i Gotovčevim 'Đerdanom' u izvedbi orkestra i solista Kazališta Komedija.

Pred 400 uzvanika, kino-kazališna dvorana ‘Ivan Meštrović’ otvorena je ‘Operetnom bombonjerom’ i Gotovčevim ‘Đerdanom’ u izvedbi orkestra i solista Kazališta Komedija.

drnis-7

Svečano otvorenje (Foto: Jozica Krnić)

Kamen temeljac za Dom kulture u Drnišu postavljen je još 1985., a od tada živi ideja o multipraktičnoj dvorani. Ideja je morala pričekati raspad bivše države, pa Domovinski rat te se izboriti s posvemašnjom krizom, da bi sinoć, presjecanjem vrpce oko 19.30 sati, konačno bila ostvarena. Više od trideset godina čekanja time je bilo okončano.
U dvoranu „Ivan Meštrović“ utrošeno je deset milijuna kuna, a rezultat je pokazao da se zapravo radi o poprilično skromnoj svoti. Kino-kazališna dvorana sa 405 sjedaćih mjesta moderan je, prostran, ugodan i praktičan prostor, odlične akustike i duboke pozornice. Zato je šteta što je nijedan županijski čelnik nije došao razgledati na svečanom otvorenju.
 Uranili smo, a nismo se ni najavili. Iza staklenih vrata sumnjičavo nas je gledao ravnatelj Doma kulture Davor Čupić, otključavši ulaz. Objesio nam je press-akreditacije oko vrata i namjestio se u položaj za davanje izjava: – Cijela naša županija, s izuzetkom Šibenika, nema ovako kvalitetnu dvoranu. Ovo će biti središte kulturnog života. Napravili smo plan i program korištenja dvorane, a zatražili smo i digitalizaciju kina od Ministarstva kulture i u petom mjesecu očekujemo da krenemo i s filmskim repertoarom – rekao je uzbuđeno.
Gradonačelnik Josip Begonja presijeca vrpcu (Foto: Jozica Krnić)

Gradonačelnik Josip Begonja presijeca vrpcu (Foto: Jozica Krnić)

Popunjavanje programa, kaže Čupić, ne bi trebalo predstavljati problem. – Pučko otvoreno učilište Drniš godišnje organizira i do sedamdeset kazališnih predstava i koncerata. Nadalje, tu su i puhački i tamburaški orkestri, pa razna kulturno-umjetnička društva, klape, zborovi… Tako da s pravom očekujem veliki broj kulturnih događanja. Uhodat ćemo se do kraja godine, a onda će, vjerujem, u ovom Domu kulture biti barem dva programa tjedno. Naravno, nudimo i mogućnost raznih kongresa i simpozija, jer uz ovu dvoranu imamo i hotele, prirodne ljepote, Meštrovićev mauzolej…
Hodnici Doma kulture prepuni su fotografija iz drniške povijesti, pa i onom kad se prije 31 godinu postavio kamen temeljac Doma. – Ovo je ostvarenje neostvarenoga. San koji smo sanjali od završetka Domovinskog rata. No, bio je cijeli niz otegotnih okolnosti; prioritet nakon rata su, razumljivo, bili obnova i gospodarstvo, pa je došla kriza – bio je uzbuđen i drniški gradonačelnik Josip Begonja.
– Od 1999. je potrošeno deset milijuna kuna, od čega su dva milijuna utrošena u zadnjih godinu i pol dan. Još nam nedostaje kino-projektor, natjecali smo se na natječaj Ministarstva kulture, a nema razloga da Drniš ne dobije i to. Onda će ova dvorana, kako mi to u šali kažemo, postati i Lisinski i HNK i Cinestar – kazao nam je gradonačelnik.
drnis-4

Dražen Budiša (Foto: Jozica Krnić)

U koloni ljudi koji su se probijali do svojih mjesta, vidjeli smo i jedno poznato lice. Dražen Budiša nije propustio otvorenje objekta o kojemu je i on slušao desetljećima. – Ovo je veliki događaj za Drniš, za kulturni i društveni život u gradu. Trideset godina smo čekali. A ja imam i jedan poseban razlog da večeras budem radostan, naime ja sam rođen trideset metara od ove dvorane. Na ovom sam mjestu proveo svoje djetinjstvo – rekao je čuveni hrvatski političar prije nego se izgubio u masi.
Otvorenje kino-kazališne dvorane „Ivan Meštrović“ uveličali su orkestar i solisti Kazališta Komedija. Iz grla Đanija Stipaničeva, Ervina Baučića i Danijele Pintarić izlazili su poznati hrvatski operni isječci, a sve je kulminiralo izvedbom „Đerdana“ Jakova Gotovca. Drniš je i službeno ostvario svoj tridesetogodišnji kulturni san.
Fotogaleriju Jozice Krnić otvara fotografija ravnatelja Davora Čupića:

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI