Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
Radovi na pretovarnoj stanici kod Pirovca (Foto: Tris/H. Pavić)

Suradnja za manje račune odvoza smeća

Radovi na pretovarnoj stanici kod Pirovca (Foto: Tris/H. Pavić)
Radovi na pretovarnoj stanici kod Pirovca (Foto: Tris/H. Pavić)

Radovi na pretovarnoj stanici kod Pirovca (Foto: Tris/H. Pavić)

Sa sadašnjih 30 posto izdvojenog otpada Šibenik i Šibensko-kninska županija će do 2020. godina doći do 50 posto. To će, među ostalim, biti rezultat izgradnje sustava mehaničko-biološke obrade otpada u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Bikarac i pretovarnih stanica u Pirovcu i Biskupiji.

– Radovi na pretovarnoj stanici su počeli u srpnju, a u sijećnju 2017. godine će krenuti probni rad. Paralelno smo obavili javnu nabavu za izgradnju MBO centra, pristigle su tri važeće ponude i ja se nadam da ćemo do kraja godine imati potpisan ugovor – rekao je direktor Centra za gospodarenje otpadom Bikarac d.o.o. Robert Podrug dok je danas zajedno sa Šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, gradonačelnikom Šibenika dr. Željkom Burićem i načelnikom Općine Pirovac Ivanom Gulamom obilazio radove na pirovačkoj pretovarnoj stanici.

Župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, direktor RCGO Bikarac Robert Podrug i načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: tris/H. Pavić)

Župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić, direktor RCGO Bikarac Robert Podrug i načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam (Foto: tris/H. Pavić)

Kroz II fazu uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije u tijeku su radovi na izgradnji pretovarnih stanica Pirovac i Biskupija, koje će koštati 6,2, odnosno 6,9 milijuna kuna. Ukupan projekt je ‘težak’ 180 milijuna, od čega su  71 posto europska sredstva, 23 nacionalna, a ostatak je vlastito učešće.

– Cilj kompletne priče, pa i pretovarnih stanica, je smanjiti troškove gospodarenja otpadom. Ovdje će se dovoditi komunalni otpad u malim kamionima, pretovarati u velike koji će ga voziti na Bikarac, čime se svima u sustavu gospodarenja otpadom na području županije jamči jedinstvena cijena po toni otpada, bez obzira koliko je tko udaljen od Centra ili pretovarne stanice – rekao je župan Pauk.

Sve to ne znači, rekao je župan, odustajanje od primarne selekcije. – Bikarac sa svojim sustavom ovako kako je koncipiran već je sad u situaciji odvajati 30-ak posto otpada, a mi do 2020. moramo doći do 50 posto i nije upito da ćemo to ostvariti  – rekao je Pauk.

Gradonačelnik Šibenika je ocijenio kako je zbrinjavanje otpada, kao jedna od tema koja izaziva teške prijepore na razini države, u Šibeniku i županiji riješeno na dobar način.  – Ta priča u gradu i županiji ide, što ukazuje na ispravnost svih odluka koje su donošene u ove tri godine – rekao je Burić.

Pauk, Burić, Podrug i Gulam (Foto: Tris/H. Pavić)

Pauk, Burić, Podrug i Gulam (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovo je priča u kojoj ćemo nastojati educirati građane da oni sami mogu upravljati svojim računima za odvoz smeća. Što je više selektiranog i recikliranog otpada, manja mu je količina i manja je cijena koju građani plaćaju – rekao je Burić ističući kako će jedno od velikih reciklažnih dvorišta biti na samom Bikarcu gdje će se omogućiti građanima da besplatno odlažu odvojeni otpad i time kontroliraju svoje račune.

– Vidjeli ste da smo imali vrlo prijepornih trenutaka zbog ogromnih količina smeća koje su se stvarale za vrijeme turističke sezone u gradu, jer je puno više turista nego prethodnih godina. Doživljavali smo da svi pokušavaju odložiti svoj otpad na crno, ne znajući da imaju pravo na besplatno odlaganje na Bikarcu – rekao je gradonačelnik Šibenika.

Općine Pirovac, na čijem području se gradi ova pretovarna stanica, sudjelovala je u projektu izgradnjom pristupnog puta, vrijednog 1,7 milijuna kuna koji je u iznosu od 80 posto financirao Fond za zaštitu okoliša.

– Pirovac ovim postaje centar za gospodarenje otpadom za zapadni dio županije. To će značiti značajno smanjenje i operativnih troškova za naše komunalno poduzeće, puno manju potrošnju goriva. Kad preko ljeta morate ići do Bikarca, što je udaljenost od preko 30 km sigurno da troškovi idu u nebu, a sve to moraju platiti građani. Uz uvođenje primarne selekcije, od ovog pretovarnog centra očekujemo i smanjenje računa za naše građane – rekao je Gulam.

Ivan Gulam (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Gulam (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI