Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
IZDVOJENO
Pas Gašo sa svojim spasiteljem (Foto: HGSS)

Spašavanje Gaše iz petmetarske gusterne

Pas Gašo sa svojim spasiteljem (Foto: HGSS)
Pas Gašo sa svojim spasiteljem (Foto: HGSS)

Pas Gašo sa svojim spasiteljem – Petar Marijević ga je za svaki slučaj odmah stavio na uzicu  (Foto: HGSS)

Jedna od akcija sakupljača sekundarnih sirovina, kako se tepa onima koji još uvijek obilaze ratom opustošena sela u zaleđu i čupaju metalne dijelove s razorenih kuća, umalo je života koštala Gašu, četverogodišnjeg hrvatskog ovčara iz Dragišića.

Riječ je o Dragišićima u zaleđu Vodica, ne onim kod Plavnog. Selo je od Badnjaka 1991. godine do 4. kolovoza 1995. bilo prva crta bojišnice. Od 50-ak kuća obnovljeno je 15-ak, ali su se iz izbjeglištva vratile i trajno na svojim ognjištima nastanile samo tri obitelji, tako da se selo više ne vodi kao zasebno naselje niti ima svoj mjesni odbor, već je pripojeno Čistoj Maloj.

Zbog davno ukradenog poklopca cisterne za vodu, za kojeg je lopov kod trgovaca otpadnim metalom dobio svega nekoliko kuna, u nedjelju u noći ovdje se dogodila nesreća u kojoj je pas Gašo umalo ostao bez života, a Petar Marijević bez vjernoga druga.

– Vrata od dvorišta su uvijek otvorena. Gašo ima četiri godine i do tada nikad nije ulazio u susjedovo dvorište. Bilo je jedan sat po no noći. Čuo sam kako laje. Mislio sam da su mace i nastavio spavati. Kad ujutro vidim da nema moga Gaše – ispričao nam je Matijević opisujući (ne)zgodu.

Gašo u gusterni (Foto: HGSS)

Gašo u gusterni (Foto: HGSS)

– Nešto je tražio. Možda je bio čagalj ili neka druga divlja životinja. Ujutro, čujem ga da laje, a nigdje ga ne vidim. Kad sam prišao bliže, ugledao sam ga u dubini cisterne za vodu. Srećom, bila je prazna i nije se utopio – kaže Matijević.

Susjedu, koji se nije trajno vratio u svoje selu su, naime, obnovili kuću, ali ne i cisternu za vodu. Zato na njenom otvoru nije bilo poklopca i pas je po mraku upao.

Petar mu nije mogao pomoći, jer on ni nitko u selu nema tako velike ljestve. Odmah je nazvao Centar 112 i iznenadio se kako su brzo stigli spašavatelji iz HGSS-a.
– Momci su došli odmah. Svaka im čast. Izvadili su ga za deset minuta i otišli. Jedva sam ih stigao kavom i pićem ponuditi – priča Matijević, neprestalno zahvaljujući mladićima iz šibenske stanice HGSS-a.

Gašu Petru vratili neozlijeđenog (Foto: HGSS)

Gašu Petru vratili neozlijeđenog (Foto: HGSS)

O ovom poduhvatu izvijestio je na svojim stranicama (POVEZNICA) i HGSS, ne otkrivajući imena heroja koji su spasili nesretnog Gašu. – U ponedjeljak iza 10 sati, putem centra 112 vlasnik psa iz malog mjesta Dragišići u blizini Čiste Velike, dojavio je o padu psa, njegovog kućnog ljubimca, hrvatskog ovčara, u gusternu u susjednoj kući. Tri člana HGSS Stanice Šibenik priskočili su u pomoć i krenuli u akciju vađenja psa. Pri dolasku na teren, na prvi pogled vidjelo se da pas nije ozlijeđen. Jedan član stanice se spustio u gusternu, na brzinu se sprijateljio s vidno uplašenim psom, te ga upakirao u transportnu vreću i izvukao vani, na sreću psa i njegovog vlasnika. Od dolaska na teren akcija je potrajala svega 20 min. Na ovaj način smo očuvali još jedno veliko prijateljstvo između čovjeka i najboljeg mu prijatelja, psa – napisali su HGSS-ovci.

p5 p4 p1

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI