Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Sajam knjiga u Frankfurtu otvoren apelom za oslobođenjem Asli Erdogan

Sajam knjiga u Frankfurtu otvoren apelom za oslobođenjem Asli Erdogan

Frankfurt Book Fair

Frankfurtski sajam knjiga/Foto:EPA/FRANK RUMPENHORST

Otvorenje Frankfurtskoga sajma knjiga obilježila je molba Turskoj da pusti na slobodu priznatu spisateljicu i borca za ljudska prava Asli Erdogan, koja je sa još nekoliko novinara zatvorena nakon neuspjeloga vojnog udara u toj zemlji.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz  u svom je govoru na otvorenju sajma istaknuo kako podržava Asli Erdogan i sve ostale pisce i novinare koji venu u turskim zatvorima.
“Jasno i izravno pozivam tursku vladu – pustite ove ljude na slobodu”, kazao je Schulz.
Predsjednik Udruge njemačkih izdavača i knjižara Heinrich Riethmueller pročitao je pismo Asli Erdogan koje je, kako je istaknuo, prokrijumčareno iz njezine zatvorske ćelije u Turskoj.
“Ovdje sam iza zidova, betona i bodljikave žice…U mojoj domovini savjest je pregažena… oni nastoje ubiti istinu”, pročitao je Riethmueller dio Erdoganina pisma, pozvavši Europsku komisiju i njemačku vladu da izvrše pritisak na turske vlasti. Dodao je i da će posjetitelji sajma moći potpisati peticiju kojom se poziva na spisateljičino oslobađanje iz zatvora.
Erdogan je uhićena 16. kolovoza jer je pisala članke za prokurdski orijentiran list, za koji turska vlada tvrdi da je povezan sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana (PKK).
Zajedno s Asli Erdogan zatvoreno je još 20 novinara, samo mjesec dana nakon neuspjeloga vojnog puča u zemlji. Četrdesetdevetgodišnja spisateljica optužena je za članstvo u ilegalnoj organizaciji, objavljivanje promidžbe za terorističku organizaciju te za poticanje nereda, kazao je za AFP njezin odvjetnik.
Romani Asli Erdogan prevedeni su na nekoliko jezika, a njezina posljednja knjiga “The Stone Building” opisuje teškoće s kojima se susreću zatvorenici u Turskoj.
Sajam knjiga u Frankfurtu ove se godine održava od 19. do 23. listopada. Manifestacija je mjesto sastajanja stručnjaka iz knjižne industrije i najvažnije tržište knjiga, autorskih prava i licencija.
Pod motom “Oni dolaze – 7 veličanstvenih mladih autora” na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, Hrvatsku predstavljaju odabrani mladi hrvatski književnici : Katja Grcić, Iva Tkalec, Ružica Aščić, Borna Vujčić, Valent Pavlić, Ivan Jozić i Zoran Antičević.
Iva Tkalec, autorica pedesetak kratkih priča, na Sajmu će predstaviti zbirku “100 posto društveni odgoj”, nagrađivani mladi književnik Ivan Jozić knjigu “Muška svinja”. Svoj prvi roman “Nužno zlo” promovirat će Borna Vujčić, a “roman “Evanđelje tame” Zoran Antičević. Splitska autorica Katja Grcić imat će promociju svoje zbirke pjesama  “Nosive konstrukcije”,  zagrebački pisac Valent Pavlić predstavit će zbirku priča “Evanesco”, a nagrađivana mlada spisateljica Ružica Aščić zbirku s dvadesetak kratkih priča “Dobri dani nasilja”.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI