Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
UKRATKO
Prvi gost Filozofskog teatra Tariq Ali: U mračnim vremenima nužno je započinjati iznova i nikada ne odustati

Prvi gost Filozofskog teatra Tariq Ali:
U mračnim vremenima nužno je započinjati iznova i nikada ne odustati

tariq-ali

Tariq Ali/Foto:HNK Zagreb

Slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali otvara novu sezonu Filozofskoga teatra u nedjelju, 30. listopada, u 20 sati.  Urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat s njim će razgovarati o temama aktualnima ne samo u Europi nego i u cijelom svijetu: od izbjegličke krize do potpunog raspada društvenih vrijednosti. Alijevo će gostovanje biti upotpunjeno  i izvedbom skraćene verzije predstave u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, primjerice, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

Tariq Ali je filozof, povjesničar i pisac, rođen u pakistanskome Lahoreu, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije. Zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturi 60-ih godina, stalni egzil je pronašao u Velikoj Britaniji. Studirao je na Oxfordu, sloveći 1960-ih godina za ikonu studentskih protesta diljem svijeta. Zbog njegova angažmana u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu Rolling Stonesi mu posvećuju pjesmu “Street Fighting Man” (“Ulični borac”), a John Lennon “Power to the People” (“Moć ljudima”). Alija smatraju jednim od najznačajnijih ljevičarskih mislioca današnjice.
U jednom intervjuu, povodom gostovanja na Festivalu alternative i ljevice u Šibeniku, na pitanje treba li nam i danas “ulični borac” Tariq Ali je odgovorio:
– To nam treba uvijek, u svim vremenima. Ali ključ je u politici. Moramo osvojiti politiku.
Tariq Ali objavio je niz knjiga kao što su Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom, Ekstremni centar,… Koautor je scenarija za dokumentarni film Olivera Stonea Južno od granice i autor drame Nove pustolovine Don Quijotea u kojoj propituje identitet i društvenu poziciju Don Quijotea u 21. stoljeću. Kako Tariq Ali sam napominje, pravi neprijatelj Don Quijotea iz 17. stoljeća u romanu Miguela de Cervantesa je dogmatizam. Naime, Cervantesovi roditelji, inače Židovi, zbog Španjolske su inkvizicije preobraćeni na kršćanstvo. Upravo zbog toga, kao borbu protiv dogmi svih oblika, Tariq Ali je napisao svoj dramski tekst. Ali promišlja važnost i jednakost svih bića; imigranata, vojnika, pjesnika, luđaka, životinja te što nam Cervantes može reći o današnjem svijetu, o bankarskim elitama u Frankfurtu, o ratu u Siriji i američkim intervencijama.
U sklopu otvorenja Filozofskog teatra publika će imati priliku gledati prilagođenu verziju predstave koja je, u veljači ove godine, izvedena u zagrebačkome HNK u režiji Paola Tišljarića.
“U Alijevoj drami Don Quijote i Sancho Panza dolaze u 21. stoljeće gdje se susreću s bankarima i terorističkim organizacijama, imigrantima i vojnicima, gledaju raspadanje brakova i ostale probleme našeg doba, zatim dekonstruiraju svaku od tih situacija te na kraju shvaćaju da su svi ti problemi isti, čak i gori nego što su bili u 17. stoljeću u vrijeme španjolske inkvizicije. Naša adaptacija intertekstualno povezuje Cervantesov roman i Alijev dramski predložak pa se može reći da je predstava splet sjećanja glavnog junaka Don Quijotea na ovo naše i ono vrijeme, a problematizira pitanja individualne slobode, nametnutih svjetonazora, zadatosti ponašanja i uvriježenosti mišljenja”, kaže redatelj Paolo Tišljarić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI